News

Tensiuni majore la DNA, din cauza dosarului ISU-Ferma Dacilor. Acuzații grave la adresa procurorului care a clasat cauza

Situație încordată la DNA, din cauza dosarului Ferma Dacilor. Procurorul care a clasat dosarul referitor la controlul efectuat de ISU în 2019 a intrat în atenția colegilor săi.
29.02.2024 | 18:33
Tensiuni majore la DNA din cauza dosarului ISUFerma Dacilor Acuzatii grave la adresa procurorului care a clasat cauza
Cornel Dinicu, patronul pensiunii Ferma Dacilor, a organizat o masă pentru ofițerii ISU care au venit în control și nu i-au închis afacerea / Colaj foto: Fanatik / Sursă foto: Inquam Photos, George Călin
ADVERTISEMENT

Momente tensionate la Direcția Națională Anticorupție, în dosarul de corupție de la Ferma Dacilor. Procurorii de la DNA Prahova arată cu degetul spre colegii de la secția militară a instituției, după ce aceștia au dispus clasarea în dosarul în care erau anchetați ofițerii ISU care au controlat de mântuială pensiunea. Dosarul ISU-Ferma Dacilor fusese închis în martie 2023, cu doar câteva luni înainte de incendiu.

Cornel Dinicu, la masă cu ofițerii ISU, după controlul din 2019

În acest moment, în paralel cu dosarul în care este cercetat Cornel Dinicu, DNA Prahova încearcă să redeschidă urmărirea penală pe numele celor doi șefi ISU Prahova care au controlat Ferma Dacilor, în 2019. În ciuda faptului că pensiunea nu deținea avizele de securitate la incendiu, aceștia nu au dispus măsurile obligatorii în aceasta situație și au acordat doar un avertisment patronului pensiunii. În schimb, aceștia ar fi venit cu mai mulți colegi și ar fi chefuit la Ferma Dacilor, pe cheltuiala patronului Cornel Dinicu.

ADVERTISEMENT
ISU Ferma Dacilor
Ofițerii ISU au organizat o masă la pensiunea Frma Dacilor, la scurt timp după ce au încheiat controlul la respectiva locație. Procurorii susțin că Dincu a suportat toate cheltuielile (asociația este formată de șefii ISU Prahova, cu adresa la sediul instituției)

”Pe de altă parte, în împrejurările arătate, la data de 07.08.2019, în condițiile controlului având caracter formal realizat la data de 10.07.2019 la obiectivul „Ferma Dacilor” din localitatea Tohani, Dinicu Cornel, persoană despre care s-a susținut că ar fi administrat, la data faptelor, prin interpuși societatea în cauză, ar fi oferit, cu titlu de foloase necuvenite, contravaloarea consumației pentru masa de protocol menționată anterior”, se arată în dosar.

ISU Prahova s-a făcut că nu vede neregulile de la Ferma Dacilor

DNA susține că cei doi angajați ai ISU Prahova, Cristina Chelba și Elisei Dumitru Tiberiu, aveau obligația legală de a constata ”toate neregulile existente” cu privire la construcția în cauză, ”mai ales încălcările grave ale cerinței de securitate la incendiu”. Mai exact, în lipsa documentației tehnice de autorizare a lucrărilor de construcție sau cele referitoare la momentul punerii în funcțiune, ar fi atras sancțiunea principală a amenzii și cea complementară a opririi funcționării.

ADVERTISEMENT

În cererea de redeschidere a urmăririi penale, aflate pe rolul Tribunalului Militar București, DNA Ploiești face referire și la atitudinea procurorului militar care a dispus clasarea cauzei.

”Pe de altă parte se constată că urmărirea penală efectuată în prezenta cauză nu a fost completă, având în vedere faptul că din actele existente la dosarul cauzei rezultă că procurorul militar de caz nu a efectuat cercetări și cu privire la modalitatea în care au fost sau nu remediate deficiențele constatate cu ocazia controlului respectiv, efectuat de către inspectorii de prevenire din cadrul I.S.U. Prahova”, se arată în cererea DNA Prahova, consultată de FANATIK.

ADVERTISEMENT

Procurorul militar care a clasat dosarul nu a urmărit dacă deficiențele constatate la Ferma Dacilor au fost remediate

Procurorul care a preluat cauza arată că din cele șase nereguli constatate la Ferma Dacilor, doar una a fost remediată cu ocazia controlului, iar pentru celelalte cinci, inspectorii de prevenire au impus operatorului economic să comunice către ISU Prahova modalitatea în care acestea au fost rezolvate.

Doar că ”procurorul militar de caz nu a verificat conduita inspectorilor de prevenire și după momentul efectuării controlului respectiv, având în vedere faptul că aceștia aveau obligația de a urmări modalitatea de remediere a deficiențelor constatate și neremediate cu ocazia controlului, și de a acționa în consecință, acțiune ce intră în conținutul constitutiv al infracțiunilor cercetate”, mai spune procurorul care se ocupă acum de caz, referitor la colegul său.

ADVERTISEMENT

În dosar se arată că unele dintre aceste nereguli nu au fost remediate nici până în prezent (lipsa autorizației de securitate la incendiu și lipsa autorizației de construire), iar acești factori au contribuit la tragedia în care și-au pierdut viața opt persoane, printre care și minori. Pe lângă tragedia în sine, patronul pensiunii a obținut un folos necuvenit în perioada în care a funcționat fără autorizație, constând într-un profit de aproximativ 5 milioane de lei.

”În aceste condiții, motivarea procurorului militar de caz care și-a întemeiat soluția de clasare pe motivul că probele administrate nu au oferit alte indicii cu valoare probatorie care să obiectiveze săvârșirea faptelor și să conducă dincolo de orice dubiu la răsturnarea prezumției de nevinovăție, nu poate fi primită ca fundamentată, având în vedere faptul că urmărirea penală nu este completă, nefiind administrate toate probele posibile și necesare lămuririi situației de fapt sub toate aspectele, astfel cum au fost expuse mai sus”, se mai arată în cererea formulată de DNA Prahova.

Marius Voineag, atac la fostul șef al procurorilor militari DNA: ”Mi-ar fi plăcut să fie mai atent la ce citește”

Dosarul de abuz în serviciu și luare de mită referitor la controlul ISU Prahova la Ferma Dacilor a fost clasat, în martie 2023, de procurorul militar, colonel magistrat Mihai Gheorghe din cadrul DNA. Clasarea a fost asumată și de șeful serviciului militar al DNA, Liviu Lascu, cel care a a transmis informarea către ISU Prahova și cadrele cercetate.

Liviu Lascu a fost criticat public de Marius Voineag, șeful DNA, într-un interviu la Aleph News. “Fostul șef al serviciului militar, mi-ar fi plăcut ca în loc să se plimbe cu politicienii pe stradă, să fie mai atent la ce citește în soluțiile alea, pentru că poate am fi preîntâmpinat. Dacă pe zona de ISU, de la momentul respectiv, se făcea cercetarea aia penală până la capăt, corespunzător, poate aveam întreruptă activitatea la Ferma Dacilor”, a declarat Marius Voineag, referitor la Liviu Lascu, schimbat, între timp, din funcție.

ADVERTISEMENT
Tags: