Sport

Sportiva din Belarus care a fost la un pas de deportare s-a refugiat în Polonia. CIO a luat primele măsuri

O atletă din Belarus a fost dusă cu forța la aeroport și riscă să fie deportată chiar în mijlocul competiției. Asta după ce a criticat public antrenorii și regimul lui Alexander Lukașenko.
06.08.2021 | 10:22
Sportiva din Belarus care a fost la un pas de deportare sa refugiat in Polonia CIO a luat primele masuri
ADVERTISEMENT
06-08-2021
07:23

Doi antrenori din belarus, excluşi de la JO după cazul Tsimanouskaya

Doi antrenori din delegaţia Belarusului de la Jocurile Olimpice au rămas fără acreditări, în cadrul cazului sportivei Krystsina Tsimanouskaya.

”În interesul sportivilor din Comitetul Olimpic Belarus care sunt încă la Tokyo şi cu titlu provizoriu, CIO a anulat şi retras acreditările lui Artur Shimak și Yury Maisevich. Celor doi li s-a cerut să părăsească Satul Olimpic, lucru pe care l-au şi făcut. De asemenea, li s-a oferit posibilitatea de a fi audiaţi”, a anunţat CIO, conform BBC.

Ameninţată cu repatrierea cu forţa în Belarus, după ce a criticat instanţele sportive din ţara sa, în urma unui diferend, la Jocurile Olimpice de la Tokyo, tânăra atletă, în vârstă de 24 de ani, a ajuns în Polonia, ţara care i-a acordat o viză umanitară.

04-08-2021
06:18

Sportiva Krystsina Tsimanouskaya a părăsit Japonia cu destinaţia Viena

Sportiva Krystsina Tsimanouskaya din Belarus a părăsit Japonia, ea plecând spre Viena, cel mai probabil o escală înainte de a ajunge la Varşovia, unde a primit viză umanitară.

Conform The Guardian, ea a părăsit aeroportul Tokyo Narita la bordul unui avion al companiei Austrian Airlines, deşi iniţial era prevăzut să ia un zbor direct Tokyo-Varşovia al companiei poloneze LOT.

Sportiva se afla de luni la ambasada Poloniei de la Tokyo, iar miercuri dimineaţă a părăsit locaţia la bordul unei maşini cu geamuri fumurii. Din motive de securitate, autorităţile poloneze nu au oferit informaţii despre plecarea sportivei de la Tokyo.

Krystsina Tsimanouskaya, pe numele său, susține că a fost victima unei tentative de răpire chiar în timpul Jocurilor Olimpice de la Tokyo. Concret, reprezentanții echipei naționale ar fi dus-o cu forța la aeroportul Haneda, în încercarea de a o deporta.

Nu mă voi întoarce în Belarus”, le-a transmis atleta de 24 de ani jurnaliștilor Reuters, prin intermediul rețelelor de socializare, lăsând de înțeles că îi este teamă să zboare în țara natală. Odată cu intrarea în vigoare a noii legi, persoanele care critică sistemul riscă să ajungă în spatele gratiilor.

ADVERTISEMENT

În plus, președintele Lukașenko nu se află la prima ispravă de acest gen. Pe 23 mai 2021, avionul cu care jurnalistul Roman Protasevici – un alt opozant al regimului – călătorea de la Atena la Vilnius a fost deturnat, sub pretextul unei amenințări cu bombă.

Scandal monstru la Jocurile Olimpice. O sportivă din Belarus a fost răpită și dusă la aeroport

Unele dintre fetele noastre nu au venit aici pentru a concura la ștafeta de 4×400 m, deoarece nu aveau suficiente teste de dopaj. Și antrenorul m-a adăugat la ștafetă fără știrea mea.

ADVERTISEMENT

Am vorbit despre asta public. Antrenorul principal a venit la mine și a spus că a existat un ordin de sus pentru a mă înlătura. Nu mă voi întoarce în Belarus. Solicit ajutorul Comitetului Internaţional Olimpic.

Asupra mea se fac presiuni şi mă forţează sa părăsesc ţara, fără acordul meu. Cer Comitetului Internaţional Olimpic să intervină”, a declarat Krystsina Tsimanouskaya, aflată acum în custodia poliției japoneze, care va demara o investigație în acest sens.

ADVERTISEMENT

Sportiva din Belarus are de gând să ceară azil în Austria

Potrivit Comitetului Olimpic din Belarus, antrenorul a fost cel care a decis ca sportiva de 24 de ani să nu concureze luni, 2 august, la proba feminină de 200 de metri. Asta după ce medicul echipei i-ar fi transmis că nu se află în cea mai bună „stare psihică și emoțională”.

În schimb, Tsimanouskaya susține că un membru al staff-ului tehnic i-a transmis să-și împacheteze lucrurile, după care a fost dusă împotriva voinței ei la aeroport. Speriată, atleta a luat legătura cu poliția japoneză, iar acum are de gând să ceară azil în Austria.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă se bazează adesea pe finanțare guvernamentală, mai mulți sportivi de elită din Belarus s-au alăturat de-a lungul timpului protestelor îndreptate împotriva președintelui Alexander Lukașenko. Un gest care avea să-i coste scump.

În timp ce unii au ajuns după gratii (n.r. de exemplu, baschetbalista olimpică Yelena Leuchanka și decatlonistul Andrei Krauchanka), alții și-au pierdut locurile de muncă la stat sau au fost excluși din loturile naționale.

ADVERTISEMENT