Medicii psihiatri israelieni vorbesc despre abuzurile „fizice, sexuale, mentale și psihologice” pe care le-au suferit ostaticii în mâinile grupării teroriste Hamas. Mulți dintre cei eliberați continuă să sufere de tulburări disociative.
Un specialist psihiatru a declarat luni că ostaticii răpiți și duși în Fâșia Gaza, în timpul teribilului atac al Hamas asupra Israelului din 7 octombrie au fost drogați, pentru a-i menține docili în captivitate și au fost supuși la abuzuri psihologice și sexuale.
În 20 de ani de tratare a victimelor traumatizate, directoarea departamentului de psihiatrie din Tel Aviv care îi tratează pe ostaticii israelieni eliberați de Hamas spune că „nu a văzut niciodată așa ceva”. „Fie că este vorba de abuzuri fizice, sexuale, mentale sau psihologice, abuzurile suferite de cei care s-au întors sunt pur și simplu teribile”, a declarat Renana Eitan de la spitalul Tel Aviv Sourasky Medical Center. „Manualele de specialitate vor trebui rescrise”, în opinia ei.
240 de ostatici au fost luați în Israel în timpul masacrului Hamas din 7 octombrie, când aproximativ 3.000 de teroriști au pătruns în Israel din Fâșia Gaza pe uscat, în aer și pe mare, ucigând aproximativ 1.200 de persoane și răpind oameni de toate vârstele, sub acoperirea unui baraj de mii de rachete trase asupra orașelor și satelor israeliene.
Un armistițiu temporar, care a durat o săptămână la sfârșitul lunii noiembrie, a permis grupării teroriste să elibereze 105 dintre ostaticii răpiți în timpul asaltului din 7 octombrie, majoritatea femei și copii, precum și cetățeni thailandezi. Cel puțin 138 de ostatici sunt încă reținuți în Gaza, dintre care 18 ar fi murit.
„Este uneori dificil să te ocupi de copii mici sau de adolescenți, iar ei știau că, drogându-i, aceștia vor tăcea și vor putea fi controlabili”, a explicat Renana Eitan jurnaliștilor. „Timp de câteva săptămâni, unei fetițe i s-a administrat chiar ketamină”, un anestezic puternic care induce un efect de disociere. „Să faci asta unui copil este de neconceput”, spune ea, relatează The Times of Israel.
Efectul de disociere se manifestă prin incapacitatea amintirii de informații personale, dublă identitate, tulburări cognitive: sunt efectele ca urmare a unei trauma psiho-emoționale puternice. Potrivit medicului, foștii ostatici continuă să sufere de stări disociative: „Ei știu că sunt aici, în spital, dar în următorul minut ei mai cred că sunt încă în mâinile Hamas”, spune Eitan.
Unii dintre ostatici au fost supuși la presiuni psihologice din partea răpitorilor, care, de exemplu, l-au făcut pe unul dintre ei să creadă că soția sa este moartă, deși aceasta era încă în viață în Israel. Minorii au fost separați de familiile lor și forțați să urmărească videoclipuri foarte violente. O femeie a declarat că a fost ținută în întuneric total, alături de alte persoane, timp de patru zile.
„Au devenit psihotici și au avut halucinații”, explică Renana Eitan. Au fost raportate cazuri de automutilare, iar unii dintre cei care s-au întors au gânduri suicidare. „Dar aceasta este misiunea noastră: să ne asigurăm că astfel de lucruri nu se întâmplă”, spune ea.
Caracterul excepțional al situației pune echipele în fața unei dileme. În mod normal, profesioniștii evită să își confrunte imediat pacienții cu traumele lor, dar există urgența de informații și să se cunoască și starea restului ostaticilor. „Pe de o parte, nu putem face debrief-ul, dar pe de altă parte, avem nevoie de informații”, a spus medicul.
Dar ostaticii eliberați sunt printre puținii cei care cunosc starea de sănătate a celorlalți încă reținuți în Gaza, care, potrivit estimărilor autorităților israeliene, sunt în număr de 137. Astfel, echipele trebuie să-i facă să vorbească, să reconstruiască scena infernală a captivității lor și să le descrie mereu și mereu violențele.
Cei 80 de ostatici israelieni sau cu dublă cetățenie care și-au recăpătat libertatea au fost dați la schimb cu 240 de palestinieni deținuți în închisorile israeliene sub acuzația de periclitare a securității naționale, în timpul unui armistițiu de o săptămână care s-a încheiat la 1 decembrie. În plus, 25 de ostatici străini au fost eliberați.
Șocul național provocat de atacul din 7 octombrie a fost de așa natură încât este necesară înființarea unui centru specific pentru tratarea tulburărilor de stres post-traumatic, potrivit specialiștilor. Potrivit doctorului Eitan, se așteaptă ca 5% din populația israeliană, adică 400.000 de persoane, să aibă nevoie de consiliere psihologică.
Spitalul Sourasky tratează, de asemenea, sute de pacienți răniți fizic, atât soldați, care pot fi transportați pe calea aerului de pe câmpul de luptă în 15 minute, cât și civili. Acesta a fost cazul lui Tomer Zadik, în vârstă de 24 de ani, care a fost internat cu un glonț în braț, după atacul în timpul festivalului de muzică Supernova, scena unuia dintre cele mai teribile masacre comise la 7 octombrie în orașele israeliene situate de-a lungul frontierei de nord a teritoriului palestinian administrat de Hamas.
El spune că s-a ascuns ore întregi înainte de a reuși să scape. „Nu există cuvinte pentru a descrie atrocitățile comise acolo”, spune el, adăugând că are coșmaruri care se estompează cu timpul. „Au vrut să ne distrugă, nu doar fizic. Au vrut să distrugă mental întreaga națiune a Israelului”, spune el. „Dar noi nu îi vom lăsa să ne frângă”.
Fâșia Gaza a fost, și luni, teatrul raidurilor aeriene israeliene și unor lupte intense, după ce Hamas a amenințat că „nu-i va elibera vii” pe cei 137 de ostatici israelieni pe care-i mai deține, fără „negocieri” și fără „îndeplinirea cererilor” mișcării palestiniene.
„Nici dușmanul fascist și conducerea sa arogantă, nici susținătorii săi nu vor putea să-și recupereze prizonierii în viață fără un schimb și negocieri și fără a satisface cererile rezistenței” (palestiniene) , a declarat Abu Obeida, purtătorul de cuvânt al Brigăzilor al-Qassam, aripa armată a mișcării islamiste palestiniene, într-o înregistrare video. Noile lovituri israeliene, potrivit martorilor, au vizat orașele Khan Younis și Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, unde sute de mii de civili sunt adunați după ce au fugit din calea luptelor din nord.
Abu Obeida a afirmat că lupta va continua împotriva forțelor israeliene, ale căror operațiuni militare în Fâșia Gaza au provocat deja moartea a aproape 18.000 de persoane, majoritatea femei, copii și adolescenți, potrivit Ministerului Sănătății din Hamas. „Nu avem de ales decât să luptăm împotriva acestui ocupant barbar, în fiecare cartier, stradă și alee”, a declarat el. „Holocaustul dus de inamic are ca scop să înfrângă forța rezistenței noastre (…) dar noi ducem o bătălie sfântă pe pământul nostru”, a adăugat Obeida.
„Le spun teroriștilor Hamas: acesta este sfârșitul”, a transmis, duminică, premierul israelian Benjamin Netanyahu, cerându-le teroriștilor să depună armele și afirmând că mulți dintre ei s-au predat în ultimele zile.