News

Test Covid negativ pentru a merge la biserică. Măsura, valabilă în Grecia

Autoritățile elene au hotărât ca la slujbele din biserici credincioșii să se prezinte doar pe bază de test negativ de coronavirus, după ce Grecia a început să se confrunte cu noi mari infectări.
28.11.2021 | 23:19
Test Covid negativ pentru a merge la biserica Masura valabila in Grecia
ADVERTISEMENT

Grecia a trecut la măsuri mai dure anti-Covid. Se va permite accesul credincioșilor nevaccinați la slujbă doar dacă sunt testați negativ de coronavirus. Măsura a intrat, deja, în vigoare duminică.

Drept urmare, duminică, 28 noiembrie, s-au prezentat la biserică, la slujbă, primii enoriași pe bază de test Covid.

ADVERTISEMENT

Preot grec: ”Ne protejăm pe noi înșine”

”Această măsură este pentru a ne proteja pe noi înşine şi pe oameni”, a declarat preotul grec Christos, de la Biserica Sfântul Spiridon din oraşul Pireu.

Având în vedere noua regulă, unii oameni au spus că s-au observat mai puțini credincioși prezenți la slujbă.

ADVERTISEMENT

”Poate fi puţin dificil, însă vom persista. Suntem obligaţi să respectăm toate măsurile”, a mai punctat preotul grec Christos, potrivit Reuters.

Persoanele nevaccinate din Grecia, interzis în interiorul spațiilor, chiar dacă au test negativ Covid

Tot pentru persoanele nevaccinate anti-Covid, pe data de 18 noiembrie s-a stabilit că nu mai pot intra în restaurante, muzee, cinematografe, săli de sport sau muzee. Toate acestea, chiar dacă arată un test negativ SARS-COV2.

ADVERTISEMENT

Grecia are până în prezent 920.683 de infectări și 17.861 de decese asociate COVID-19 de la apariția pandemiei de coronavirus.

Referitor la prezența la slujbe, în România s-au iscat unele controverse pe tema faptului că certificatul verde nu este necesar și în interiorul bisericilor, după ce actul s-a impus în alte locații precum: mall-uri, restaurante, instituții ale statului etc. Raed Arafat, șeful DSU, a venit cu o explicație față de această neclaritate.

ADVERTISEMENT

”Știu că situația cu bisericile a tot fost discutată. Este decizia CNSU de a lăsa activitatea din biserici să se desfășoare, dar cu limitare de doi metri pătrați pentru o persoană și bineînțeles cu mască

Este o decizie, s-a discutat și s-a hotărât că pentru această activitate este una esențială dintr-un anumit punct de vedere, cum este să te duci la alimentară sau la farmacie.

Nu vreau să intru în discuție pe religie și pe Biserică. Acest subiect a fost foarte manipulat și foarte agresiv prezentat timp de un an jumătate”, a explicat Raed Arafat la Digi 24.

Între timp, în România se anunță noi relaxări de la 1 Decembrie, spre deosebire de alte țări europene, care au impus măsuri aspre, sub amenințarea valului 5 al pandemiei. Una dintre relaxări se referă la posibilitatea de a organiza ceremonii cu ocazia Zilei Naționale.

”Se propune ca organizarea ceremoniilor oficiale dedicate Zilei Naţionale a României să fie permisă cu participarea, în zona oficială, în municipiul Bucureşti a cel mult 400 de persoane, iar în municipiile reşedinţă de judeţ a cel mult 200 de persoane şi cu respectarea următoarelor măsuri:

a) purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, de către toţi participanţii;
b) dezinfectarea obligatorie a mâinilor, pentru toate persoanele care sosesc în spaţiul delimitat în care se desfăşoară ceremonia;
c) menţinerea distanţei fizice de minimum 1 metru între participanţi, acolo unde este posibil, precum şi delimitarea prin semne vizibile a perimetrului;
d) aplicarea regulilor de igienă colectivă şi individuală pentru prevenirea contaminării şi limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2;
e) efectuarea triajului observaţional şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor, pentru toate persoanele care intră/sosesc în spaţiul în care se desfăşoară ceremonia;
f) realizarea accesului participanţilor conform măsurilor stabilite de instituţia organizatoare, pe baza situaţiilor certificate prin intermediul certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID-19, în scopul prevenirii contaminării cu virusul SARS-CoV-2”, conform Hotărârii  CNSU.

ADVERTISEMENT
Tags: