Life

Testamentul moral al lui Alexandru Arșinel! Ce își dorea actorul, în mare secret, înainte să moară

Alexandru Arșinel lasă, în urma lui, un adevărat testament moral, actorul vorbind despre condiția sa și despre ce și-ar fi dorit.
29.09.2022 | 19:37
Testamentul moral al lui Alexandru Arsinel Ce isi dorea actorul in mare secret inainte sa moara
Cum își dorea Alexandru Arșinel să fie amintit de generațiile de după el / Fotomontaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Alexandru Arșinel, ajuns la 83 de ani, vorbea, în exclusivitate pentru FANATIK, despre dorințele pe care le mai avea. Și, trist din cale afară, sugera că un actor care și-a dedicat viața scenei, așa cum este cazul lui, ar fi trebuit să beneficieze, totuși, și de o încheiere oficială a carierei.

Ce și-ar fi dorit Alexandru Arșinel să lase în urma sa

Alexandru Arșinel ne-a dezvăluit care sunt marile sale dorințe. Și, de fiecare dată, a vorbit despre scena pe care a iubit-o mai mult decât orice. Despre momentele petrecute pe scenă. Despre felul în care vrea ca lumea să și-l amintească…

ADVERTISEMENT

În ziua în care împlinea 83 de ani, pe 4 iunie 2022, Alexandru Arșinel dezvăluia, în exclusivitate, că și-ar mai dori, măcar o dată, să fie pe scenă. Să joace alături de mari actori, să se bucure de publicul din sală și să culeagă aplauzele.

”Mă visam pe scenă, la Boema… Mi-e dor de teatru, de multă lume în sală, de aplauze”, spunea Alexandru Arșinel. Pe atunci, încă mai putea juca și, spera el, putea să îi convingă pe cei de la Teatru să îi și permită.

ADVERTISEMENT

Doar că, indiferent câte discuții a purtat, după ce primarul Nicușor Dan a luat decizia de a-l trimite, definitiv, în pensie, pe Alexandru Arșinel, scena i-a fost închisă. De altfel, aluziv, actorul ne mărturisea că este dezamăgit de ceea ce i se întâmplă.

”Voi reveni, sper, pe scenă. Nu acum, nu imediat. Aștept să se `înșurubeze` teatrul în forma de acum, că nu vreau să deranjez, să nu spună cineva că mă bag eu peste. Nici nu știți ce răi sunt unii (…)

ADVERTISEMENT

Aș juca orice, nu îmi pasă, nu am pretenții. Vreau să joc, să cânt, să fac oamenii să râdă. Asta a și fost marea mea fericire a vieții mele, să îi facă, măcar un pic, să zâmbească pe oameni, de pe scenă”, ne mai mărturisea Arșinel.

Alexandru Arșinel visa să mai urce, măcar o dată, pe scenă

De-a lungul ultimelor luni, Alexandru Arșinel, pe când problemele lui de sănătate nu erau atât de grave, spera ca, totuși, măcar pentru ce a făcut de-a lungul celor șase decenii de carieră, să îl înduplece pe Nicușor Dan. Să îi permită să își spună, pentru ultima dată, replicile și, astfel, să lase în urma sa o sală zâmbind și să se retragă mulțumit.

ADVERTISEMENT

”Dacă mă mai întorc pe scenă, pentru că primarul ăsta (Nicușor Dan, primarul Capitalei, cel care este, în principiu, șeful instituției culturale, n. red.) nu e prea interesat de noi, de cultură. El m-a și dat afară, dar sper că o să mai joc. Am petrecut o viață pe scenă, nu vreau să renunț încă la asta. Sper că se vor schimba lucrurile și mă voi putea întoarce”, ne spunea, cu o voce tristă, Alexandru Arșinel.

Cum în București nu a mai putut să joace deloc, Alexandru Arșinel voia, totuși, să o mai facă o dată, dar la Dolhasca. Acolo, spera el, urma să fie ultima oară când să le provoace hohote de râs spectatorilor. Și asta, pentru el, era deosebit de important, să își marcheze momentul în care spunea ”adio” scenei.

”Eu sunt din Dolhasca. Acolo, de exemplu, și dacă se inaugurează o grădiniță sunt invitat. Și sunt bine primit, apreciat. Vreau, într-un fel, să le și mulțumesc pentru tot. Acolo mă voi retrage, acolo voi pune punct”, spunea marele actor, în exclusivitate, pentru FANATIK.

Ce voia să lase în urma lui Alexandru Arșinel

În timpul discuțiilor purtate cu reporterii FANATIK, nu o dată Alexandru Arșinel a mărturisit că își dorește ca lumea să își amintească într-un anume fel de el. Să își amintească că actorul i-a făcut să râdă, că a reușit să destindă atmosfera.

”Rolul unui actor de revistă este să îi facă pe oameni să uite de probleme. Să zâmbească. Asta am încercat și eu, să îi fac să uite de tot stresul. Să zâmbească. Și să-și amintească, atunci când e greu, de o glumă, de o melodie, de ceva care să îi poată destinde”, ne spunea Alexandru Arșinel.

Alexandru Arșinel, grave probleme de sănătate

Problemele de sănătate ale lui Alexandru Arșinel s-au tot înrăutățit în ultimele luni. Dacă, la începutul lunii iunie, atunci când își serba împlinirea celor 83 de ani, Alexandru Arșinel se mai deplasa, greu, situația s-a tot înrăutățit.

Mutat într-un cămin pentru îngrijiri specializate, Alexandru Arșinel avea să ajungă, din cauza agravării stării sale de sănătate, la Spitalul Fundeni. De acolo, după ce a petrecut câteva săptămâni, a fost dus înapoi acasă, pentru a sta alături de soția pe care a iubit-o enorm, la rândul ei aflată într-o situația dificilă.

Doar că, pe 15 septembrie, acuzând dureri cumplite din cauza unor escare provocate de faptul că nu s-a mai ridicat deloc de pe patul de suferință, Alexandru Arșinel ajungea la Spitalul Universitar din București. Iar în spital, după consultații amănunțite, s-a constatat că suferă și de o pneumonie.

Din acest motiv, medicii au decis să îl mute pe secția de Terapie Intensivă, iar complicațiile generate de boală și alte afecțiuni de care suferă Alexandru Arșinel au făcut ca actorul să fie intubat și ventilat mecanic.

ADVERTISEMENT