Life

Testamentul moral al lui Ion Caramitru! ”Voia să fie înmormântat cu acea insignă”

Ion Caramitru, marele om de teatru care a încetat din viață, este văzut, și acum, drept un reper de moralitate de cei de la Societatea Timișoara, organizația care, de-a lungul ultimilor 30 de ani, s-a remarcat prin lupta împotriva structurilor comuniste.
06.09.2021 | 14:32
Testamentul moral al lui Ion Caramitru Voia sa fie inmormantat cu acea insigna
Ion Caramitru a vorbit cu Florian Mihalcea despre ultimele dorinte Fotomontaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Florian Mihalcea, președintele Societății Timișoara, a vorbit, în exclusivitate pentru FANATIK, despre ceea ce a însemnat Ion Caramitru, dar și despre testamentul moral al marelui actor și regizor.

Ion Caramitru, dorințe sincere pentru înmormântare

În exclusivitate pentru FANATIK, Florian Mihalcea, prieten apropiat de-al regretatului actor și președintele Societății Timișoara, a dezvăluit câteva discuții intime pe care le-a avut cu Ion Caramitru.

ADVERTISEMENT

”Pentru noi, pentru Societatea Timișoara, Ion Caramitru a fost un mare prieten. Ne sfătuiam în toate probleme posibile, el ne cerea adeseori sfatul cu privire la anumite acțiuni”, povestește, Florian Mihalcea, președintele organizației din care făcea parte și Ion Caramitru.

Mai mult, ne-a dezvăluit Florian Mihalcea, Ion Caramitru era extrem de mândru că făcea parte din cea mai cunoscută organizație din societatea civilă care lupta împotriva structurilor comuniste.

ADVERTISEMENT

”Ion Caramitru era membru de onoare al Societății Timișoara. A și câștigat, în 2010, premiul `Speranța`, el fiind unul dintre puținii care, de-a lungul timpului, nu s-au dezis nicio secundă de la crezurile sale. El, și Ana Blandiana, au fost, întotdeauna, membri de care ne amintim cu respect pentru ceea ce au făcut în a distruge urmele comunismului în România”, ne-a mai dezvăluit Florian Mihalcea.

De altfel, acesta este și unul dintre motivele pentru care Ion Caramitru avea câteva dorințe clare cu privire la înmormântarea sa, lucruri pe care le-a și spus, în fața unui public restrâns din care făcea parte și Florian Mihalcea.

ADVERTISEMENT

Ion Caramitru, mândru că era în compania lui Corneliu Coposu și a Regelui Mihai

Florian Mihalcea ne-a dezvăluit că, în momentul în care i-a fost decernat premiul ”Speranța”, Ion Caramitru a recunoscut că este foarte mândru că are ocazia de a fi laureat al unei asemnea distincții, câștigate anterior de regretatul om politic Corneliu Coposu sau de Majestatea Sa, Relege Mihai I.

”Ne-a spus, clar, că premiul Speranța și faptul că este membru de onoare al Societății, este o reușită personală foarte importantă, că este mândru că e în compania lui Corneliu Coposu și a Regelui Mihai. Și, fără nicio îndoială, Ion Caramitru a fost printre puținii oameni care nu au dezamăgit niciodată, el era, cu adevărat, un reper de moralitate. Un monarhist convins, un om care nu a abdicat niciodată de la principiile sale morale”, a mai spus Florian Mihalcea despre Ion Caramitru.

ADVERTISEMENT

În altă ordine de idei, atunci când a devenit membru de onoare al Societății Timișoara Ion Caramitru a primit și insigna pe care, până la sfârșitul vieții, a purtat-o cu mândrie.

Care era obiectul cel mai de preț al lui Ion Caramitru?

”Ion Caramitru voia să fie înmormântat cu acea insignă. Ne spunea că o va purta cu mândrie, la ocaziile importante din viața lui. Îmi amintesc că, de fiecare dată când îl vedeam la ocazii festive, insigna aceea era la vedete, pe sacoul lui”, spune, pentru FANATIK, Florian Mihalcea.

În altă ordine de idei, ne-a mai spus președintele Societății Timișoara, Ion Caramitru era un om care, de fiecare dată când putea, se implica, cu adevărat, în promovarea culturii. De altfel, un asemenea eveniment este cel pe care prietenul regretatului Ion Caramitru în evocă cu cel mai mare drag.

”Acum câțiva ani, Caransebeșul, ca multe alte orașe mai mici, decăzuse, oarecum, cultural. Eu sunt de acolo, așa că am vrut să fac ceva pentru a revigora acest domeniu în orașul meu de baștină. Iar Ion Caramitru, fără să îi spun de două ori, mi-a sărit în ajutor”, mai povestește, nostalgic, Florian Mihalcea despre Ion Caramitru.

”Ion Caramitru nu voia bani, voia cultură”

”L-am sunat, voiam să facem un eveniment pe ziua de naștere a lui Mihai Eminescu. Ion Caramitru m-a ascultat și, fără să stea pe gânduri, mi-a spus că va fi acolo”, povestește Florian Mihalcea.

Normal, cum Ion Caramitru deja era unul dintre monștri sacri ai dramaturgiei românești, om de teatru, regizor, actor de mare valoare, amicul său s-a dat peste cap să pregătească totul așa cum se cuvine pentru vizita acestuia.

”Casa de cultură era o dărăpănătură. Am găsit, până la urmă, o sală, la Seminarul Teologic din CAransbeș. Apoi, caută reflectoare. Ne-au dat cei de la Teatrul Maghiar de Stat. Nu aveam de niciun unele. Dar, când a venit Ion Caramitru cu Valeria Seciu, am văzut ce înseamnă, pentru oameni, un moment cultural. Erau oameni care plângeau ascultându-l cum vorbea și recita despre Eminescu. Când a ieșit în centrul orașului, se strânseseră oameni în jurul lui… Îl iubeau, era, și pentru ei, cineva”, mai povestește Florian Mihalcea.

Mai mult, spune președintele Societății Timișoara, Ion Caramitru nici nu a vrut să audă de onorariile care i s-ar fi cuvenit pentru prestația de la Caransebeș.

”A venit, la Caransebeș, fără bani. A plătit el, mai mult… Ion Caramitru nu voia bani, voia cultură. Prefera să vadă emoția oamenilor decât să își umple buzunarele. Și, credeți-mă, nu sunt mulți ca el”, a mai spus, pentru FANATIK, Florian Mihalcea.

Ion Caramitru a murit la 79 de ani

Ion Caramitru a murit la 79 de ani, pe 5 septembrie 2021, luând prin surprindere lumea culturală și politică a României.

De altfel, ne-a spus Florian Mihalcea, vestea morții lui Ion Caramitru a fost una cât se poate de neașteptată pentru el, cu atât mai mult cu cât erau amici.

”Nu știam că are probleme de sănătate atât de grave. El, atunci când eu am fost grav bolnav, a fost alături de mine, m-a încurajat. Iar acum să aflu asta…”, a mai spus, pentru FANATIK, Florian Mihalcea despre decesul lui Ion Caramitru.

ADVERTISEMENT
Tags: