ADVERTISEMENT
News

Testare în şcoli pentru depistarea coronavirusului. Anunțul ministrului Sănătății

Autor: Cerasela Stafie | 15.01.2021 | 13:25
Testare în şcoli pentru depistarea coronavirusului. Anunțul ministrului Sănătății
Testare în şcoli pentru depistarea coronavirusului. Anunțul ministrului Sănătății colaj: Fanatik

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu a anunțat că se ia în calcul testarea în masă în școli pentru depistarea coronavirusului. El a precizat că vor fi folosite teste antigen, rapide.

ADVERTISEMENT

Vlad Voiculescu a menționat că această măsură este realizabilă acum. Acesta a mai spus că în urmă cu șase luni respectivele teste nu erau îmbunătățite și nici recunoscute oficial.

Ministrul a mai explicat și că decizia deschiderii școlilor este „un risc gestionabil” în acest moment. Este de părere că școala online a reprezentat un minus pentru copii și, datorită scăderii numărului de noi cazuri de infectare, se poate diminua acest minus.

Testare în şcoli pentru depistarea coronavirusului. Anunțul ministrului Sănătății

„Decizia este condiționată de cifrele pe care le vedem în fiecare zi și de evoluția lor. Există riscuri legate de deschiderea școlilor și în general de orice măsură de relaxare. Există măsuri pe care le luăm și există sigur un calcul al riscurilor care merită asumate”, a explicat Vlad Voiculescu, joi seară, la TVR, scrie Realitatea.

ADVERTISEMENT

„Mai întâi de toate, noi credem că acesta este un risc care merită asumat. Sigur, în condițiile în care numărul cazurilor va rămâne unde este sau va scădea sau va crește foarte puțin. Măsurile pe care le luăm sunt unele legate de testare și, peste weekend, colegii mei de la Ministerul Sănătății vor lucra la un plan în legătură cu asta”, a mai adăudat acesta.

Ministrul a explicat cum se va încerca managerierea situației și a eventualelor cazuri de infectare apărute. „Dacă avem cazuri, vom încerca mai întâi să le descoperim din timp și atunci, cum spuneam, pregătim măsuri de testare. Testele antigen au evoluat în ultimele luni, apropo de lucrurile care s-au schimbat, cel puțin pentru pacienții simptomatici lucrurile sunt cât se poate de clare: aceste teste sunt la fel de exacte sau aproape la fel de exacte ca cele RT-PCR. Deci putem să le folosim și le vom folosi în școli“, a declarat Voiculescu.

Ministrul a amintit că, deși sunt planuri de vaccinare a angajaților din învățământ, este importat să se respecte în continuare normele de protecție: „există măsuri de vaccinare a personalului care lucrează în instituțiile de învățământ și apoi, sigur, sunt toate măsurile de distanțare care deja erau prezente în majoritatea școlilor. Va trebui să fim și mai atenți acum ca măsurile acestea să fie respectate.”

ADVERTISEMENT

Reprezentantul guvernului a spus că lipsa fizică a copiilor de la școală reprezintă un minus pentru aceștia: „nu cred că are nimeni nicio îndoială apropo de minusul în viața copiilor și nu numai a copiilor, ci a întregii familii. Deci acolo, ăsta este un argument cât se poate de clar, care ține mai puțin de sănătate, dar nu cred că are nimeni îndoieli în legătură cu asta”.

El a adăugat că modul favorabil în care evoluază pandemia în țara noastră permite autorităților să diminueze acest minus: „avem motive să credem că lucrurile ar putea fi ținute în frâu. Dacă lucrurile pot fi ținute în frâu înseamnă că putem să ne gândim și la acel mare minus în viața oamenilor.“

ADVERTISEMENT

 

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 837: 32 pagini + CD. Doar 10 lei!