News

Testarea elevilor se reia, după săptămâni de pauză. Statul va cumpăra alte 10 milioane de teste

Revin testele de salivă în școli. 10 milioane de bucăți se vor livra până la începutul săptămânii viitoare, după ce CNSC a respins contestația depusă de una dintre firmele participante la licitație.
21.01.2022 | 19:27
Testarea elevilor se reia dupa saptamani de pauza Statul va cumpara alte 10 milioane de teste
ADVERTISEMENT

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) transmite că până la începutul săptămânii ce urmează se vor livra în unitățile de învățământ 10 milioane de teste de salivă pentru elevi.

IGSU a făcut anunțul făcând referire și la Acordul-cadru care prevede achiziția totală a 18.500.000 de teste rapide de salivă, în următoarea perioadă.

ADVERTISEMENT

De săptămâna viitoare, revin testele de salivă în școli

”Având în vedere Acordul-cadru care face obiectul achiziției a 18.500.000 bucăți „Teste rapide pentru depistarea virusului SARS-CoV-2 efectuate din probă de salivă” încheiat de Oficiul Național pentru Achiziții Publice, coroborat cu deciziile pronunțate de Consiliul Național de Soluționare a Contestatiilor (CNSC) în cazul contestațiilor formulate în legătura cu procedura de achizitie publică, facem următoarele precizări:

Întrucât, astăzi, CNSC a respins, ca nefondată, contestația depusă de un operator economic, prin Decizia nr. 154/21.01.2022, procesul de achiziție s-a reluat.

ADVERTISEMENT

Astfel, astăzi, 21.01.2022, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a invitat, la sediul instituției, cei patru promitenți furnizori în vederea încheierii contractelor subsecvente pentru furnizarea a 18.500.000 bucăți „Teste rapide pentru depistarea virusului SARS-CoV-2 efectuate din probă de salivă”.

Dintre cele patru contracte subsecvente, trei au fost semnate astăzi de ambele părți, urmând ca cel de-al patrulea să fie semnat în data de 22.01.2021”, a informat IGSU, printr-un comunicat de presă.

ADVERTISEMENT

De asemenea, ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat și el, vineri, că 10 milioane de teste de salivă se vor livra în toate unitățile de învățământ, pentru preșcolari, elevi și angajați, astfel încât de săptămâna viitoare să se poată relua testarea.

”Ministerul Educației, la solicitarea Inspectoratului General Pentru Situații de Urgență, a transmis repartizarea pe județe pentru primul lot de teste rapide pe baza de salivă (10 milioane de teste) pentru a putea fi utilizate începând de săptămâna viitoare (cea de-a doua săptămâna a semestrului 2)”, a transmis Sorin Cîmpeanu.

ADVERTISEMENT

La 3 cazuri pozitive cu Covid, o clasă intra în online

Imediat după vacanța de Crăciun, încă din prima săptămână a semestrului al doilea, livrarea testelor de salivă în școli a fost blocată. Una dintre firmele participante la licitație a contestat în instanță achiziția.

Totodată, reamintim că autoritățile au stabilit trecerea în online a unei clase, la depistarea pozitivă a 3 cazuri de coronavirus.

”De ce 3 cazuri într-o clasă? Pentru că aceasta este definiţia focarului epidemiologic pentru orice boală transmisibilă – şi pentru pojar, rujeolă, şi pentru oreion, sau parotidită epidemică – şi bineînţeles şi pentru această boală folosim un etalon care este cunoscut de toţi epidemiologii.

De ce şapte zile? Pentru că aceasta o considerăm o perioadă de incubaţie. De exemplu, un copil se îmbolnăveşte în ziua 1 şi atunci perioada de incubaţie, în care ar mai putea să apară cazuri – în general, este mai scurtă, mai ales la tulpina Omicron – am ales şapte zile”, a explicat ministrul sănătății, Alexandru Rafila.

ADVERTISEMENT