Life

Tezaur de peste 1.000 de monede, descoperit în județul Dolj. Cât ar valora comoara

Patrimoniu de peste 1.000 de monede, găsit într-un sat din Dolj. La ce sumă sunt evaluate resursele și cât durează expertiza.
25.04.2023 | 21:13
Tezaur de peste 1000 de monede descoperit in judetul Dolj Cat ar valora comoara
Patrimoniu de peste 1.000 de monede, găsit într-un sat din Dolj. La ce sumă sunt evaluate resursele. Sursa foto: Facebook / Cosmin Vasile
ADVERTISEMENT

Un tezaur de peste 1.000 de monede a fost descoperit în urmă cu puțină vreme în județul Dolj. Cât ar valora comoara din piese de argint și unde urmează să fie depozitată aceasta în perioada imediat următoare.

Patrimoniu de peste 1.000 de monede, găsit într-un sat din Dolj. La ce sumă sunt evaluate resursele

Un patrimoniu de 1.168 de monede romane au fost găsit în satul Padea, comuna Drănic, din județul Dolj. Acestea au fost scoase la suprafață de un posesor autorizat de detector de metale și trebuie să fie curățate înainte de a fi expertizate.

ADVERTISEMENT

Procesul ar urma să dureze aproximativ 18 luni pentru că banii din argint au foarte mult oxid. Suma la care sunt evaluate resursele este greu de cuantificat în momentul de față, însă ar fi vorba de 200-300 de euro.

Cu toate acestea experții spun că pot fi și monede evaluate la 10 euro. Cel mai probabil comoara va ajunge în colecția Muzeului Olteniei. Instituția de cultură susține că monedele găsite în Dolj ar fi din a doua jumătate a secolului al III-lea.

ADVERTISEMENT

„Este un tezaur important din punct de vedere cantitativ. Majoritatea pieselor sunt denari imperiali romani și antoninieni și par îngropate în perioada lui Filip Arabul, în jurul anilor 245.

Nu vom ști cu certitudine acest lucru până nu vom avea piesele curățate. Este o perioadă în care, în urma unor atacuri, provincia Dacia este devastată și multe tezaure sunt îngropate.

ADVERTISEMENT

Piesele sunt comune din acest punct de vedere, piese care se întâlnesc în circulația monetară a Daciei”, a declarat muzeograful de la Muzeul Olteniei, Radu Dumitrescu, pentru gds.ro.

Comoara din Dolj, a doua ca dimensiune

„Tezaurul a ajuns în custodia noastră pentru a fi curățat. Vom putea începe acest program după ce se finalizează prelevarea de probe de sol din teren, pentru a se confirma că descoperirea provine chiar din locul indicat.

ADVERTISEMENT

După ce monedele sunt curățate, urmează să fie expertizate, evaluate. După aceea, se face un raport final și persoana care a descoperit tezaurul urmează să primească 30% sau 45% din valoarea sa”, a mai spus Radu Dumitrescu.

Comoara din Dolj, de peste 1.000 de monede romane, este a doua ca dimensiune. Reprezentantul Muzeului Olteniei a dezvăluit că cea mai mare a fost descoperită la Bârca în anul 1962. Mai exact, este vorba de peste 1.900 de piese.

ADVERTISEMENT