News

The Washington Post: Care a fost marea problemă a interviului lui Tucker Carlson cu Vladimir Putin

The Washington Post: Vladimir Putin, marea problemă a interviului lui Tucker Carlson. Liderul rus a fost lăsat să divagheze până la plictiseală
09.02.2024 | 07:56
The Washington Post Care a fost marea problema a interviului lui Tucker Carlson cu Vladimir Putin
Analiștii consideră că Tucker Carlson a fost dominat de un Putin care a fost plicticos / Foto: captură, YouTube
ADVERTISEMENT

Interviul lui Tucker Carlson cu președintele rus Vladimir Putin la Moscova ar fi trebuit să fie un mare câștig pentru amândoi. Pentru Putin, a fost o șansă de a-și explica justificarea invaziei rusești în Ucraina în fața unei voci din conservatorismul american, chiar în momentul în care republicanii din Congres blochează un ajutor crucial pentru Ucraina. Pentru Carlson, a fost o oportunitate de a-și consolida prezența după ce a fost concediat de la Fox News anul trecut – și de a-și promova în același timp noua afacere media.

Istoria după Putin

Dar mult mediatizatul interviu al lui Tucker Carlson, înregistrat marți și difuzat joi noapte, s-a lovit de o problemă, imediat ce a început. În încercarea sa de a justifica invazia în Ucraina, Putin a petrecut o parte semnificativă a interviului concentrat pe o relatare plictisitoare a istoriei Rusiei și Ucrainei, până la punctul în care Carlson a părut iritat și cei doi au început să se înfrunte cumva, scrie The Washington Post.

ADVERTISEMENT

Carlson a abordat această dispută în introducerea pe care a făcut-o interviului. „Putin a vorbit foarte mult timp, probabil o jumătate de oră, despre istoria Rusiei”, a explicat fosta vedetă de prime-time în preambulul său, dintr-un loc cu vedere spre Piața Roșie din Moscova, în timp ce zăpada cădea în jurul său.

„A fost deranjat că l-am întrerupt”

„Și, sincer, am crezut că este o tehnică de obstrucționism și am considerat-o enervantă și l-am întrerupt de mai multe ori, iar el a răspuns. A fost deranjat de întrerupere”.

ADVERTISEMENT

Versiunea îndelungată a lui Putin despre istoria dintre cele două țări – pe care a mai prezentat-o și care a fost criticată de unii istorici ca fiind un pretext revizionist pentru război – a mers până în secolul al IX-lea, menționând nume precum „Prințul Rurik” și „Prințul Iaroslav cel Înțelept” în încercarea de a argumenta că ucrainenii sunt de fapt ruși.

Dar această relatare incoerentă pare puțin probabil să rezoneze cu publicul conservator al lui Carlson din Statele Unite. Ulterior, Carlson a susținut că a înțeles de ce Putin avea nevoie să discute atât de mult despre istorie, dar, în timp ce încerca să intervină în timpul interviului, președintele rus s-a iritat.

ADVERTISEMENT

„V-am întrebat la început, vom avea o discuție serioasă sau un spectacol?”, a spus Putin la un moment dat, vorbind prin intermediul unui traducător. „Ați spus o discuție serioasă. Așa că aveți răbdare cu mine, vă rog”.

Leul de la Fox, devenit spectatorul propriului intrerviu

La Fox News, Tucker Carlson a fost un maestru al interviurilor combative, controlând cu atenție situația, dominând, deseori agresiv, chiar subminându-și oaspeții prin afișarea unei priviri goale sau a unui zâmbet răutăcios pe față.

ADVERTISEMENT

Dar la Moscova, Carlson a fost un spectator în mare parte din propriul interviu, intervenind doar pentru scurt timp. De asemenea, el nu l-a întrebat pe președintele rus despre o serie de subiecte dificile, de la atrocitățile rusești din Ucraina la atacurile lui Putin împotriva disidenței ruse.

Disputele dintre Carlson și Putin au fost o surpriză, în parte pentru că în ultima vreme au fost de acord în multe domenii. Carlson a numit Ucraina un „stat client” nedemocratic folosit pentru a provoca Rusia la război, cuvinte care au avut un ecou atât de apropiat de Putin încât un grup republican anti-Trump a creat un videoclip viral în 2023 care a asociat retorica lui Carlson cu cea a liderului de la Kremlin.

Rusia, țara asaltată

Cu toate acestea, dezacordurile lui Carlson cu Putin cu privire la interviul în sine au devenit clare chiar înainte de difuzarea lui. La începutul acestei săptămâni, într-un videoclip de promovare a interviului, Carlson s-a prezentat în mod fals ca fiind singurul jurnalist occidental care l-a intervievat pe Putin, în timp ce ceilalți „nu s-au deranjat”.

Acest lucru a adus cu sine o insinuare, deliberată sau nu, cel puțin pentru Kremlin, că Putin nu este suficient de important pentru a fi intervievat, ceea ce a stârnit reacții din partea purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a afirmat că Putin a primit „multe” cereri să acorde un interviu.

În ciuda ciocnirilor trecătoare cu Carlson, Putin a folosit interviul pentru a prezenta Rusia ca pe o țară care acționează în legitimă apărare, asediată de NATO și CIA.

De la creștinism, la Elon Musk

Și, deși cea mai mare parte a discuției s-a axat pe război, Carlson i-a oferit lui Putin o platformă pentru a vorbi despre alte chestiuni. Într-una dintre întrebările mai ciudate ale interviului, Carlson a întrebat cum poate un lider mondial să pretindă că este creștin și în același timp să ordone violență.

Pentru ca președintele rus să respingă întrebarea, lăudând „valorile morale” ale Rusiei. Carlson l-a întrebat, de asemenea, pe Putin când crede că va începe un „imperiu al inteligenței artificiale” format din mașini conștiente de sine.

„Cred că nu-l poate opri nimeni pe Elon Musk”, a răspuns Putin, referindu-se la miliardarul proprietar al X, rețeaua socială cunoscută anterior sub numele de Twitter, care a primit emisiunea lui Carlson pe platforma sa. „El va face ceea ce va considera de cuviință”.

Carlson, constrâns de condițiile puse de ruși?

În cel mai controversat moment al interviului, Carlson l-a presat pe Putin să îl elibereze pe Evan Gershkovich, un reporter al Wall Street Journal care este reținut în Rusia de aproape un an.

„Vreau doar să vă întreb direct, fără să intru în detalii sau în versiunea dumneavoastră despre ce s-a întâmplat, dacă, ca semn al decenței dumneavoastră, ați fi dispus să ni-l eliberați și noi îl vom aduce înapoi în Statele Unite”, a spus Carlson.

Putin a ezitat, sugerând că Gershkovici ar putea fi eliberat doar ca parte a unui schimb de prizonieri. Chiar și printre unii dintre aliații lui Carlson a existat sentimentul că interviul nu și-a atins toate promisiunile.

Pe X, fostul consilier pentru securitate națională al lui Donald Trump, Michael Flynn – care a pledat vinovat în 2017 pentru că a mințit în legătură cu propriile contacte cu guvernul rus – a declarat că telespectatorii ar trebui să înțeleagă că Tucker Carlson a fost probabil supus unor condiții negociate în legătură cu interviul.

ADVERTISEMENT