News

Senatorii americani au finalizat acordul care ar asigura fonduri pentru Ucraina. Aliații lui Trump promit să-l blocheze

Mult așteptatul acord bipartizan privind frontiera și Ucraina a întâmpinat o opoziție rapidă din partea conservatorilor de linie dură și a aliaților fostului președinte Trump.
05.02.2024 | 16:56
Senatorii americani au finalizat acordul care ar asigura fonduri pentru Ucraina Aliatii lui Trump promit sal blocheze
Susținătorii lui Trump nu vor să îi ofere lui Biden o victorie politică Sursa foto: hepta / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Senatorii au făcut public duminică acordul, în care sunt prevăzute fonduri de 118 miliarde de dolari, care a leagă ajutorul financiar pentru Ucraina, Israel și alți aliați ai SUA de politica de securizare a frontierei. Acordul s-a lovit rapid de opoziția republicanilor din Camera Reprezentanților, în special a celor care îl susțin pe fostul președinte Donald Trump.

Senatorii americani au finalizat acordul care ar asigura fonduri pentru Ucraina

Propunerea legislativă ar putea fi cea mai bună șansă ca președintele Joe Biden să continue să ofere Ucrainei ajutor de război. Este de așteptat ca Senatul să organizeze săptămâna aceasta un vot test asupra legislației, însă la câteva ore după publicarea textului, liderul Camerei Reprezentanților, republicanul Mike Johnson, a declarat pe rețelele de socializare că propunerea va fi “moartă de la sosire” dacă va ajunge în Cameră.

ADVERTISEMENT

În condițiile în care Congresul a blocat aprobarea unui ajutor de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina, SUA au oprit livrările de muniție și rachete către Kiev, lăsându-i pe soldații ucraineni fără arme. Senatorii lucrează de luni de zile la compromisul negociat cu grijă, menit să depășească opoziția conservatorilor care s-au săturat să finanțeze lupta Ucrainei cu Rusia, relatează Associated Press.

Propunerea Senatului “permite Statelor Unite să continue activitatea noastră vitală, împreună cu parteneri din întreaga lume, pentru a apăra libertatea Ucrainei și pentru a sprijini capacitatea acesteia de a se apăra împotriva agresiunii Rusiei”, a declarat președintele Joe Biden.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește granița, Biden a declarat că sistemul american de imigrație este stricat de prea mult timp și că este timpul să fie reparat. “Această (legislație n.r.) va face țara noastră mai sigură, va face granița noastră mai sigură, va trata oamenii în mod corect și uman, păstrând în același timp imigrația legală, în concordanță cu valorile noastre ca națiune.”

Propunerea ar urma să revizuiască sistemul de azil prevăzând o aplicare mai rapidă și mai strictă a legii, precum și noi puteri acordate președinților pentru a expulza imediat migranții dacă autoritățile devin copleșite de numărul de persoane care solicită azil.

ADVERTISEMENT

Noul proiect de lege prevede, de asemenea, investiții în apărarea SUA, un ajutor militar de 14 miliarde de dolari către Israel, aproape 5 miliarde de dolari pentru aliații din Asia-Pacific și asistență umanitară civililor prinși în conflictele din Ucraina și Gaza.

Pachetul legislativ include și Legea privind combaterea fentanilului și Legea privind reglementarea statutului afganilor ca parte a unui acord mai amplu. Propunerea ar trimite aproximativ 62 de miliarde de dolari pentru a sprijini Ucraina, 14 miliarde de dolari sub formă de ajutor de securitate pentru Israel, 10 miliarde de dolari în asistență umanitară pentru Fâșia Gaza și Ucraina, 20 de miliarde de dolari pentru frontieră și aproape 5 miliarde de dolari pentru partenerii din Indo-Pacific pentru a lupta împotriva agresiunii chineze.

ADVERTISEMENT

Republicanii nu vor să-i ofere lui Biden o victorie politică

Liderul majorității democrate din Senat, Chuck Schumer, a declarat că nu a lucrat niciodată atât de strâns cu Mitch McConnell, liderul minorității republicare din aceeași cameră a Congresului. El a calificat proiectul de lege drept un “pas monumental” spre consolidarea securității naționale în țară și în străinătate. Fără ajutorul acordat Ucrainei, a spus Schumer, președintele rus Vladimir Putin “ar putea să se calce în picioare Ucraina și chiar Europa de Est”.

La rândul său, McConnell a spus că Senatul trebuie să fie “pregătit să acționeze. Suveranitatea Americii este pusă la încercare aici, acasă, iar credibilitatea noastră este testată de adversari îndrăzneți din întreaga lume. Provocările cu care ne confruntăm nu se vor rezolva de la sine și nici adversarii noștri nu vor aștepta ca America să se mobilizeze pentru a le face față.”

În încercarea de a depăși opoziția republicanilor din Camera Reprezentanților, McConnell a insistat anul trecut ca modificările politicii de frontieră să fie incluse în pachetul de finanțare pentru securitatea națională. În 2024, an electoral, într-o schimbare de poziție în ceea ce privește imigrația, Biden și mulți democrați au îmbrățișat ideea unei legislații stricte la frontieră, în timp ce Donald Trump și aliații săi au criticat măsurile propuse ca fiind insuficiente.

Mike Johnson a scris pe rețelele de socializare: “Am văzut destul. Acest proiect de lege este chiar mai rău decât ne așteptam și nu va pune capăt catastrofei de la graniță pe care președintele a creat-o”.

Republicanii sunt reticenți în a-i oferi lui Biden o victorie politică pe o problemă pe care o consideră una dintre cele mai mari vulnerabilități ale mandatului său și susțin că președinții au deja suficientă autoritate pentru a limita trecerile ilegale ale frontierei, o atitudine care ar păstra imigrația ca problemă majoră în alegerile prezidențiale din noiembrie.

“Acest proiect de lege arată de parcă ar fi fost redactat la Kiev. Este o problemă masivă faptul că o lege privind frontierele pentru AMERICA este mai degrabă despre finanțarea războaielor țărilor străine decât despre interesele și oamenii noștri. Orice republican care votează pentru acest proiect de lege va trăda poporul american”, susține reprezentanta republicană Anna Paulina Luna.

Totuși, în același timp, republicanii din Camera Reprezentanților au făcut presiuni pentru propria lor versiune mai strictă a legislației privind securitatea frontierelor. Acest proiect de lege, care a trecut anul trecut de Cameră fără niciun vot democrat, nu are în prezent nicio șansă de a obține sprijinul democrat de care ar avea nevoie în Senat. Senatorii republicani au încercat, de asemenea, să o adauge la alte legi anul trecut.

Johnson a mai precizat sâmbătă că un pachet separat de ajutor militar de 17,6 miliarde de dolari pentru Israel va fi supus la vot în Cameră, o mișcare care le permite republicanilor din Camera Reprezentanților să își arate sprijinul pentru Israel în afara acordului bipartizan din Senat.

ADVERTISEMENT