News

Război în Ucraina, ziua 716. Schimb de prizonieri între Rusia și Kiev. Cine este noul general al forțelor ucrainene

Război în Ucraina, ziua 716. Printre cei eliberați de ruși se numără soldați care au apărat portul Mariupol de la Marea Azov.
09.02.2024 | 06:30
Razboi in Ucraina ziua 716 Schimb de prizonieri intre Rusia si Kiev Cine este noul general al fortelor ucrainene
Război în Ucraina, ziua 716. Foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Război în Ucraina, ziua 716. Rusia și Kiev au făcut un schimb de prizonieri de câte 100 de persoane. Potrivit autorităților ucrainene, 28 dintre soldații care s-au reîntors în țară sunt răniți ori bolnavi.

Război în Ucraina, ziua 716. Rusia și Kiev au făcut un schimb de prizonieri

Printre cei eliberați de ruși se numără militari care au apărat timp de trei luni portul Mariupol de la Marea Azov. Din păcate, acesta a ajuns în mâinile rușilor, în mai 2022. Alții au luptat în Donețk și Lugansk.

ADVERTISEMENT

Totodată, joi, 8 februarie, președintele Volodimir Zelenski a anunțat schimbări importante, joi, privind conducerea militară a țării. Comandantul-șef al forțelor Kievului, Valerii Zalujnîi, a fost demis.

Liderul Ucrainei spune că a luat această decizie din cauza stagnării în războiul împotriva Moscovei. El a precizat că a discutat cu Valeri Zalujnîi despre această mișcare, dar i-a propus să rămână „în echipa sa”.

ADVERTISEMENT

„Avem nevoie de o abordare diferită, în special în ceea ce priveşte rotaţiile. Toţi cei a căror experienţă va servi la reînnoirea Forţelor Armate sunt selectaţi cu atenţie”, a precizat Zelenski cu privire la schimbările produse.

Generalul Oleksandr Sîrski este supranumit „Leopardul zăpezilor”

În locul lui Zalujnîi a venit generalul Oleksandr Sîrski, supranumit „Leopardul zăpezilor”. El a fost numit șeful forțelor terestre ale Ucrainei în 2019. Înainte, generalul s-a aflat la conducerea trupelor ucrainene care au luptat, în 2014, împotriva trupelor pro-ruse în Donețk și Lugansk.

ADVERTISEMENT

Sîrski ar fi participat la îndeplinirea mai multor obiective ale Ucrainei, în războiul împotriva rușilor, notează Reuters. Printre victoriile la care a contribuit se numără cea din iulie 2022, când în timpul unei operațiuni fulger, forțele Moscovei au fost înlăturate din orașul Harkov.

De asemenea, a condus apărarea din Bahmut de la începutul anului 2023. Președintele Zelenski spune că are așteptări mari, în 2024, odată schimbările produse la vârful armatei. El precizează că trebuie să se țină cont de „situația reală”.

ADVERTISEMENT

„Aștept astfel de schimbări în forțele armate ucrainene în viitorul apropiat: un plan de acțiune realist și detaliat pentru 2024. Să ținem cont de situația reală de pe câmpul de luptă și de perspectivele viitoare”, a spus președintele ucrainean.

ADVERTISEMENT