News

Theodor Stolojan, despre candidații la prezidențiale: „Altul cu forța competitivă al lui Ciucă PNL nu are/ Geoană se întâlnește în campanie cu tot felul de interlopi”

Europarlamentarul Theodor Stolojan crede că premierul Nicolae Ciucă are cele mai mari șanse de a deveni candidatul PNL la alegerile prezidențiale din 2024.
17.07.2022 | 13:27
Theodor Stolojan despre candidatii la prezidentiale Altul cu forta competitiva al lui Ciuca PNL nu are Geoana se intalneste in campanie cu tot felul de interlopi
Europarlamentarul PNL, Theodor Stolojan/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Theodor Stolojan crede că, deși liberalii nu au luat încă o decizie privind candidatul la președinție, cele mai mari șanse le-ar avea Nicolae Ciucă, întrucât are un nivel de încredere mare, iar funcția de președinte al partidului  este un atu suplimentar.

Stolojan invocă nivelul încrederii în Ciucă

Sigur că e preşedintele partidului, se bucură la ora actuală de încrederea cea mai mare din partid. Deci, în mod normal, dacă partidul se hotărăşte să aibă un candidat din rândul membrilor Partidului Naţional Liberal, altul cu forţa competitivă a domnului Ciucă nu avem”, a declarat Stolojan, într-o emisiune la Prima TV.

ADVERTISEMENT

Întrebat dacă Ciucă va mai rămâne președinte al PNL după ce va trebui să se retragă din fruntea Guvernului  pentru a lăsa locul unui social-democrat, Theodor Stolojan a răspuns:

Este corect, dar cred că va deveni preşedintele Senatului domnul Ciucă în momentul în care nu va mai fi prim-ministru. Nu uitaţi că undeva din octombrie-noiembrie anul viitor se intră în campanie, deja e campania locală, deci nu mai are timp de a schimba preşedinţii şi de a schimba structuri şi aşa mai departe. Partidul trebuie să fie deja în tranşee pentru campanie.

ADVERTISEMENT

Un candidat surpriză la PSD

Europarlamentarul a fost invitat să comenteze și speculațiile legate de o eventuală candidatură la președinție a lui Mircea Geoannă, actual secretar general adjunct al NATO.

Mircea Geoană, după părerea mea, are foarte multe atuuri acum, în sensul de a îndeplini această funcţie, multe contacte, multe relaţii. Problema cu el, după cum ştiţi, e legată de comportamentul lui. Adică, te întâlneşti cu fel de fel de interlopi când tu eşti în campanie. Deci ăsta-i semnul mare de întrebare vizavi de domnul Geoană, adică relaţiile lui, în ce măsură e dispus să alunece în anumite relaţii care n-au ce căuta pentru politician”, a spus Stolojan.

ADVERTISEMENT

Când a fost invitat să estimeze pe cine ar alege PSD drept candidat între Mircea Geoană și Marcel Ciolacu, Stolojan a replicat:

Cred că pe un al treilea. Domnul Ciolacu e suficient de prudent aşa ca să nu se avânte într-o chestie în care ştie că poate nu are şanse”.

ADVERTISEMENT

Kövesi, lăudată de liberal

Deși nu crede că PNL o va propune pe Laura Codruţa Kövesi drept candidat în 2024, Stolojan a afirmat că o eventuală candidatură a acesteia ar putea  provoca surprize pe scena politică.

În România sunt doi oameni care au creat două sisteme publice care au fost performante la un anumit moment dat. Unul este Raed Arafat, care a creat sistemul SMURD şi care e atacat pe toate părţile de fel de fel de oameni care n-au creat nimic. Raed Arafat a creat un sistem pe care toată lumea îl vede că funcţionează. Când ai un accident de circulaţie, e acolo şi salvează vieţi. Eu ştiu de unde a pornit Raed Arafat, a pornit de la Târgu Mureş, acolo a creat prima unitate SMURD. Al doilea este doamna Laura Codruţa Kovesi. Pe vremea ei DNA-ul era activ. Sigur că au apărut, ca în orice sistem, fel de fel de ciuperci otrăvitoare, gen la Ploieşti, gen nu ştiu unde, dar pe fond sistemul era funcţional”, a afirmat Theodor Stolojan.

ADVERTISEMENT