News

Tichetele de masă și de creșă, majorate din luna aprilie. Ce valoare vor avea

Vești bune pentru români. Tichetele de masă şi de creşă vor fi majorate din luna aprilie. Un proiect se află deja pus în dezbatere pe site-ul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.
19.02.2022 | 18:59
Tichetele de masa si de cresa majorate din luna aprilie Ce valoare vor avea
ADVERTISEMENT

La finele săptămânii în curs, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) a lansat, în dezbatere publică, un proiect de Ordin pentru stabilirea valorii nominale indexate a unui tichet de masă pentru semestrul I al anului 2022.

Documentul prevede ca valoarea maximală a tichetelor de masă să crească începând cu luna aprilie a anului 2022.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Guvernul are în plan și majorarea tichetelor de creșă. Un alt proiect de ordin anunțat de Ministerul Muncii vorbește de o majorare cu 30 de lei.

Se majorează valoarea pentru tichetele de masă, din aprilie

În cazul tichetelor de masă, majorarea propusă de Executiv nu e deloc una impresionantă, fiind vorba doar de câțiva bani.

ADVERTISEMENT

În prezent, valoarea maximă a unui tichet de masă este de 20,09. Guvernanții doresc ca aceasta să crească la 20,17 lei, scrie Avocatnet.

Ultima creștere a valorii maximale a tichetelor de masă a fost făcută în luna octombrie a anului trecut, când a fost majorată de la 20,01 lei la 20,09 lei.

ADVERTISEMENT

”Pentru semestrul I al anului 2022, începând cu luna aprilie 2022, valoarea nominală a unui tichet de masă, (…), nu poate depăşi cuantumul de 20,17 lei”, conform documentului oficial.

Instituțiile publice și private din România pot acorda, în baza legii 165 din 10 iulie 2018 tichete de masă sau bonuri de masă cum mai sunt cunoscute, cu care pot fi achiziționate doar produse alimentare sau mese calde.

ADVERTISEMENT

Valoarea unui tichet de creșă ajunge la 520 de lei

Un al proiect de ordin ministerial stabilește că, începând cu aceeași lună aprilie a anului curent, valoarea sumei lunare care se acordă sub formă de tichete de creşă să fie de 520 de lei, cu 30 de lei mai mult decât valoarea actuală a acestor bilete de valoare (490 de lei).

Tichetele de creșă sunt bilete de valoare care se acordă în fiecare lună angajaților care nu beneficiază de concediul și indemnizația pentru creșterea copilului. Ele pot fi utilizate numai pentru achitarea taxelor la creșa unde este înscris copilul.

Sursa citată mai notează că, de la începutul acestei luni, toate tipurile de tichete acordate salariaților, respectiv tichetele de masă, de creșă, culturale, cadou și voucherele de vacanță, se emit doar pe card, dar cele tipărite emise până atunci rămân valabile.

Pentru a intra în vigoare aceste majorări ale Guvernului, proiectul trebuie aprobat de Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale şi publicat în Monitorul Oficial.

ADVERTISEMENT