Țiței și gaze naturale în România. Au fost găsite noi resurse în două regiuni din țara noastră. Anunțul a fost făcut marți de OMV Petrom, cea mai mare companie integrată de energie din sud-estul Europei.
Petrom precizează că noile resurse au fost descoperite în sudul României, mai exact în Oltenia și Muntenia. Acestea ajung la trei pătrimi din producția companiei, de anul trecut, se transmite într-un comunicat de presă.
Concret, descoperirile se ridică la peste 30 milioane bep resurse recuperabile. Întreaga operațiune s-a desfășurat din iunie anul trecut până în aprilie 2023. Investiția companiei privind forajul de explorare și testare a celor trei sonde se ridică la aproximativ 20 de milioane de euro.
“Romania produce ţiţei şi gaze de peste 150 de ani, iar in aceste condiţii identificarea de noi resurse presupune un efort semnificativ. Noile descoperiri vor contribui la reducerea declinului producţiei noastre şi la continuitatea furnizării unor produse esenţiale pentru economie”, a transmis Cristian Hubati, membru al Directoratului OMV Petrom.
OMV Petrom spune că în perimetrul de explorare Verguleasa, din regiunea Olteniei a fost făcută cea mai mare descoperire de țiței din ultimele decenii. Resursele ajung la circa 20 de milioane bep în total.
“Compania a identificat resurse de ţiţei care se ridică la aproximativ 20 de milioane bep în total, aceasta reprezentând cea mai mare descoperire de ţiţei a OMV Petrom din ultimele decenii. Descoperirea se află în proximitatea unei alte zone de exploatare”, anunță OMV Petrom.
De asemenea, în Târgoviște au fost găsite resurse de ţiţei în cantitate estimată de 6 milioane bep. Conform comunicatului transmis de companie, lucrările de testare s-au desfășurat acum două luni, în aprilie. Etapa dezvoltării exploatării este în pregătire.
Cea de-a treia descoperire a fost făcută în perimetrul de explorare Târgu Jiu, unde există resurse de gaze naturale de 7 milioane bep. Potrivit OMV, acesta este „echivalentul a aproape o treime din producţia de gaze naturale a României din anul 2022. O a doua sondă este deja planificată pentru anul viitor, iar pregătirile pentru conectare sunt în curs”.
OMV Petrom a înregistrat, în anul 2022, o producție de ţiţei şi gaze, la nivel de grup, de aproximativ 43 milioane bep. În țara noastră, compania este deținută de acționarii români cu peste 42%, și anume de Ministerul Energiei cu 20,7%, iar 21,7% din acțiuni sunt deținute de fondurile de pensii, „la care se adaugă aproape 500.000 de investitori individuali şi alte entităţi româneşti”, se arată în comunicat.
Totodată, OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat. Între anii 2005-2022, compania a plătit aproximativ 39 de miliarde de euro statului român, reprezentând taxe, impozite şi dividende.