News

Titi Aur dezvăluie cea mai mare greșeală pe care o fac instructorii auto. Mulți șoferi români nu știu asta

Titi Aur, expertul în conducere defensivă, a vorbit o greșeală pe care o fac instructorii auto. Ce trebuie să știe șoferii
02.02.2024 | 20:44
Titi Aur dezvaluie cea mai mare greseala pe care o fac instructorii auto Multi soferi romani nu stiu asta
Titi Aur dezvăluie cea mai mare greșeală pe care o fac instructorii auto. Foto (descriptiv) Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Titi Aur, expertul în conducere defensivă, a vorbit despre cea mai mare greșeală făcută de instructorii auto. Aceștia obișnuiesc să își învețe cursanții un lucru care nu ar mai trebui făcut odată ce ai obținut permisul de conducere.

Titi Aur, despre cea mai mare greșeală făcută de instructorii auto

În timpul orelor de condus, cei mai mulți instructori își îndeamnă elevii ca înainte să apese pedala de frână, să calce ambreiajul. Specialistul în conducere defensivă spune că acest lucru este corect pentru școala de șoferi, însă nu și pentru șofatul de zi cu zi.

ADVERTISEMENT

Titi Aur explică faptul că în timpul orelor de condus este normal acest obicei, având în vedere că te deplasezi cu viteză redusă. De altfel, instructorii mai au un motiv pentru care recomandă cursanților să procedeze în acest fel.

„El face asta și ca să nu-i strici lui mașina, și ca să conduci fără acele vibrații, și să nu îți moară motorul sau să-l zdruncini pe examinator”, a declarat expertul în conducere defensivă și siguranță rutieră, la De Ce Conducem.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, Titi Aur spune că după obținerea permisului de conducere, șoferii ar trebui să renunțe la acest obicei. Deși cei mai mulți își formează un reflex, ambreiajul nu ar mai trebui călcat atunci când șoferii frânează.

„E o chestiune greșită rămasă din timpul școlii de șoferi”

Expertul în conducere susține că dacă ambreiajul este apăsat la fiecare frână, acesta va fi uzat prematur. Totodată, reprezintă și o lipsă de siguranță. Titi Aur amintește că ambreiajul trebuie călcat doar când se schimbă viteza ori dacă în urma frânării mașina este subturată.

ADVERTISEMENT

Ambreiajul este folosit și pentru a scoate mașina „pe liber” sau retrograda. Expertul mai spune că la cursurile de conducere defensivă se învață acest lucru, șoferii reușind să scape obiceiul respectiv.

„În Austria faci școala de șoferi. Șase luni după ce ai făcut școala de șoferi ești obligat să faci un curs de conducere defensivă. În timpul școlii de șoferi nu poate să te învețe instructorul totul. La cursul acela, unul din lucrurile de care te dezvață e să nu mai calci ambreiajul când frânezi. Acum vor fi din ce în ce mai multe mașini cu cutie automată.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în mai multe state din SUA e obligatoriu în școala de șoferi să frânezi cu stângul. (…) Călcarea ambreiajului la frânare e o chestiune greșită rămasă din timpul școlii de șoferi”, a adăugat Titi Aur.

ADVERTISEMENT
Tags: