Sport

Toate avantajele calificării în grupele Conference League! CFR Cluj, FCSB şi U Craiova, la un pas de reţeta perfectă: bani, faimă şi ajutor total pentru România

CFR Cluj, FCSB şi U Craiova dau joi, de la ora 20:00, asaltul final pentru grupele Conference League. O eventuală calificare ar aduce o sumedenie de avantaje pentru cele trei formaţii, dar şi pentru naţionala României.
25.08.2022 | 00:00
Toate avantajele calificarii in grupele Conference League CFR Cluj FCSB si U Craiova la un pas de reteta perfecta bani faima si ajutor total pentru Romania
Ce avantaje vor avea CFR Cluj, FCSB şi U Craiova în cazul calificării în grupele Conference League! Cum poate fi ajutată naţionala României şi scenariul pentru milioane de euro (sursă foto: sportpictures.eu)
ADVERTISEMENT

Înaintea meciurilor retur din play-off, CFR Cluj, FCSB şi Universitatea Craiova visează la calificarea în grupele Conference League. Toate cele trei formaţii au şanse să atingă această fază a competiţiei, iar acest lucru ar aduce un număr mare de avantaje. Pe lângă jackpot-ul financiar pentru calificare, echipele din România ar avea parte de câteva avantaje. Chiar şi echipa naţională ar avea de câştigat din acest scenariu.

Avantajul numărul 1 pentru CFR Cluj, FCSB şi U Craiova: vin banii de la UEFA pentru calificarea în grupele Conference League

Primul mare avantaj este pe termen scurt. Calificarea în grupele Conference League aduce un premiu de 2.940.000 de euro, la care se mai adaugă bonusul pentru locul ocupat în clasamentul coeficienţilor UEFA pe ultimii zece ani. Pentru FCSB, pasul spre următoarea fază ar fi echivalent cu un plus de peste 4.000.000 de euro.

ADVERTISEMENT

Pe lângă premiile oferite pentru victorii, remize şi clasarea finală în faza grupelor, CFR Cluj, FCSB şi Universitatea Craiova ar putea să mai încaseze sume importante din reţeta meciurilor de pe teren prorpiu. Şi aici, “roş-albaştrii” ar avea marele avantaj că ar putea să umple Arena Naţională, ceea ce ar însemna sute de mii de euro din biletele vândute la cele trei meciuri de pe teren propriu.

Sumele oferite de UEFA în grupele Conference League

  • 2.940.000 de euro – calificarea în grupe
  • între 44.500 şi 1.424.000 de euro – banii pentru clasamentul coeficienţilor UEFA pe ultimii zece ani
  • 500.000 de euro – victoria în grupe
  • 166.000 de euro – remiza în grupe
  • 650.000 de euro – clasarea pe locul 1 în grupă + 600.000 de euro – calificarea în optimile de finală
  • 325.000 de euro – clasarea pe locul 2 în grupă + 300.000 de euro – calificarea în barajul pentru accederea în optimile de finală
ADVERTISEMENT

Al doilea avantaj pe termen scurt: CFR Cluj, FCSB şi U Craiova îşi pot îmbunătăţi coeficientul UEFA

Calificarea în grupele Conference League deschide porţile spre îmbunătăţirea coeficientului UEFA. Fiecare victorie este premiată 2,000 puncte, în timp ce remiza aduce 1,000 puncte. Pentru parcursul de sezonul trecut, când a avut o victorie, o remiză şi patru înfrângeri, CFR Cluj a adunat 3,000 puncte la coeficientul UEFA.

În prezent, CFR Cluj are un coeficient UEFA de 19,500 puncte, cel mai bun dintre echipele din România. FCSB are 17,500 puncte, iar Universitatea Craiova a adunat 7,500 puncte.

ADVERTISEMENT

Cu punctele obţinute acum, CFR Cluj şi Universitatea Craiova îşi pot îmbunătăţi statul pentru sezonul 2023-2024. FCSB este obligată să ajungă în primăvara europeană pentru a-şi păstra coeficientul UEFA pe care îl are în prezent. În cazul “roş-albaştrilor”, actuala stagiune a adus ştergerea punctelor obţinute în sezonul 2017-2018, când au ajuns în 16-imile de finală din Europa League.

Calificarea în grupele Conference League ajută şi coeficientul UEFA al României

Înainte de returul play-off-ului din Conference League, România a strâns 2,875 puncte la coeficientul UEFA al ţării. Dacă CFR Cluj, FCSB şi Universitatea Craiova vor rata calificarea în faza grupelor, ţara noastră ar rămâne cu un coeficient modest.

ADVERTISEMENT

Cum România a avut patru formaţii la startul cupelor europene, toate punctele obţinute în actualul sezon vor fi împărţite la patru. Astfel, pentru a avea un coeficient UEFA bun, ar trebui să avem cel puţin două echipe calificate în grupe.

Punctele obţinute în actualul sezon se vor adăuga celor din stagiunile 2018-2019, 2019-2020, 2020-2021 şi 2021-2022. Acest coeficient UEFA va fi utilizat în sezonul 2024-2025, la stabilirea numărului de echipe în Liga Campionilor, Europa League şi Conference League.

Cum au contribuit CFR Cluj, FCSB, U Craiova şi Sepsi Sfântu Gheorghe la coeficientul UEFA al României

  • CFR Cluj – 4,500 puncte
  • FCSB –  3,000 puncte
  • Universitatea Craiova – 3,000 puncte
  • Sepsi Sfântu Gheorghe – 1,000 puncte
  • TOTAL – 11,500 puncte / 2,875 puncte, după împărţirea la patru reprezentante

Grupele Conference League ajută la viitoarele transferuri. FCSB şi Universitatea Craiova ar fi avantajate

Participarea în grupele unei cupe europene, chiar dacă vorbim despre Conference League, îi aduce pe jucători în atenţia cluburilor din Europa de Vest. Scouterii sunt mereu atenţi pe meciurile din această fază a competiţiilor continentale, mai ales că nivelul meciurilor este cu totul altul faţă de cele din preliminarii.

FCSB are în lot o serie de jucători tineri care se află deja pe lista scouterilor din străinătate, iar şase meciuri în grupele Conference League pot duce la creşterea cotei. În aceeaşi situaţie se află Universitatea Craiova, care, la rândul ei, propune câteva nume interesante. CFR Cluj, participantă în grupele cupelor europene în ultimele trei sezoane, nu a reuşit să profite de această situaţie.

Naţionala României poate fi ajutată de echipele calificate în grupele Conference League

Pe lângă o creştere a cotei pentru un viitor transfer, meciurile din grupele Conference League aduc un câştig la capitolul experienţă internaţională. Cum CFR Cluj, FCSB şi Universitatea Craiova dau un număr important de fotbalişti la echipa naţională, calificarea în grupe ar fi un atu important pentru selecţionata lui Edi Iordănescu.

În toamna lui 2007, naţionala României obţinea calificarea la EURO 2008. Succeul selecţionatei lui Victor Piţurcă venea după câteva performanţe notabile în cupele europene, totul culminând cu sfertul 100% românesc din Cupa UEFA, în sezonul 2005-2006, când Rapid şi FCSB s-au luptat pentru calificarea în semifinale.

  • 3 echipe a avut România în grupele Cupei UEFA din sezonul 2005-2006
  • 1 echipă în grupele Ligii Campionilor şi 2 echipe în grupele Cupei UEFA a avut România în sezonul 2006-2007
ADVERTISEMENT