News

Toate drumurile din Iași și Botoșani au fost închise: ”Viscol puternic și ninsoare abundentă”

Toate drumurile din Iași și Botoșani au fost închise din cauza codului roșu de viscol și ninsoare. Măsura e valabilă până joi dimineață, în funcție de vreme.
05.04.2023 | 23:15
Toate drumurile din Iasi si Botosani au fost inchise Viscol puternic si ninsoare abundenta
Toate drumurile din Iași și Botoșani au fost închise. Foto: Botosani News
ADVERTISEMENT

Toate drumurile din Iași și Botoșani au fost închise și vor fi redeschise doar după ce codul roșu de viscol și ninsoare nu va mai fi valabil, cel mai probabil în dimineața zilei de joi, 6 aprilie 2023. Compania de Drumuri și Poliția Română au anunțat închiderea drumurilor la ora 21:30, în seara zilei de miercuri, 5 aprilie.

Toate drumurile din Iași și Botoșani au fost închise

”Măsura se aplică inclusiv mijloacelor de transport persoane, așa că plecarea din autogări a autovehiculelor este interzisă pe perioada restricțiilor instituite”, a menționat CNAIR. ANM a emis o avertizare de tip Cod Roșu de viscol și ninsori până joi la ora 4 dimineața, valabilă în județele Iași și Botoșani. ”Se vor semnala viscol puternic, cu rafale de 75-85 km/h, ninsoare abundentă, zăpadă viscolită şi troienită, vizibilitate redusă spre zero”, conform meteorologilor.

ADVERTISEMENT

”Codul roşu este valabil de miercuri, ora 18:40, până joi, la ora 4:00. Potrivit ANM, se vor semnala viscol puternic, cu rafale de 75…85 km/h, ninsoare abundentă, zăpadă viscolită şi troienită, vizibilitate redusă spre zero, iar populația din Botoșani a fost avertizată prin intermediul sistemului RO-ALERT, a informat publicația locală Știri Botoșani.

În acest context, toate școlile și liceele din judeţele Iaşi şi Botoşani își vor suspenda cursurile joi, 6 aprilie”, a completat ANM. Totodată, școlile vor fi închise joi, 6 aprilie, în aceste două județe, iar cursurile se vor recupera când programul va permite acest lucru.

ADVERTISEMENT

Din cauza condiţiilor meteo nefavorabile care vor persista până în cursul zilei de mâine, 6 aprilie 2023, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Botoşani a luat decizia suspendării cursurilor în toate unităţile de învăţământ din judeţul Botoşani”, a explicat pe Facebook inspectorul şcolar general din Botoşani, Bogdan Suruciuc.

De altfel, ANM transmitea că întreaga țară va fi sub nămeți, în condițiile în care oamenii așteaptă primăvara, nu iarna. Informarea meteorologică e valabilă până pe 8 aprilie la ora 10 dimineața, fiind vizate fenomene de ”vreme deosebit de rece, predominant ninsori, intensificări ale vântului”.

ADVERTISEMENT

”Vremea va fi deosebit de rece, iar temperaturile vor fi cu 8…12 grade sub mediile multianuale. În jumătatea de nord a țării vor fi precipitații predominant sub formă de ninsoare, iar local și temporar vântul va avea intensificări, cu viteze în general de 45…55 km/h îndeosebi în sudul și estul țării, precum și la munte”, a transmis ANM.

De asemenea, a fost emis un cod galben valabil până pe 5 aprilie, la ora 23:00, fiind vizate ”intensificări ale vântului”, în mai multe zone din Dobrogea și Muntenia. ”Vântul va avea intensificări temporare în Dobrogea și estul Munteniei, cu viteze de 55…65 km/h”, mai arată ANM.

ADVERTISEMENT

Un alt cod galben, emis până pe 6 aprilie la ora 14:00 vizează ”predominant ninsori și strat de zăpadă”, în mare parte de Moldova și Transilvania. ”În intervalul menţionat, în cea mai mare parte a Moldovei, estul Transilvaniei și în Carpații Orientali vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă. Vântul va avea intensificări cu viteze de 55…60 km/h, viscolind temporar ninsoarea. Pe arii restrânse se vor cumula peste 20…25 l/mp”, mai atrag atenția meteorologii.

ADVERTISEMENT