Chelsea este principala echipă care a ţinut capul de afiş al perioadei de mercato din această vară. Iar strategia londonezilor de a investi sume obscene în transferuri a continuat, culminând cu mutarea lui Moises Caicedo, de la Brighton, pentru care Todd Boehly a plătit 146 de milioane de dolari.
Miliardarul american a preluat Chelsea în primăvara anului trecut când Roman Abramovic a fost forţat să vândă clubul din cauza sancţiunilor impuse Rusiei din cauza războiului din Ucraina. Iar suma a fost ameţitoare: 5,2 miliarde de dolari.
De atunci, Chelsea a cheltuit sume uriaşe pe transferuri, dar anul trecut a avut unul dintre cele mai slabe sezoane din ultimele decenii, încheind stagiunea pe locul 12. Însă, şefii clubului nu s-au oprit aici şi în această vară investiţiile masive în jucători continuă.
Astfel, în doar trei perioade de mercato, Todd Boehly a investit în Chelsea peste 1 miliard de dolari în transferuri. Cel mai scump a fost Moises Caicedo, cumpărat de la Brighton pentru 146 de milioane de dolari.
Vara 2022:
Iarna 2022:
Vara 2023:
Totalul acestor mutări a depăşit 1 miliard de dolari fără să luăm în calcul faptul că antrenorul Graham Potter a fost şi el “transferat” de la Brighton pentru 28.000.000$, iar când a fost dat afară a încasat şi 16.500.000$ compensaţii.
Dar Chelsea nu se opreşte aici. Nici nu s-a uscat cerneala de pe contractul semnat de Caicedo că londonezii pregătesc alte două mutări. Romeo Lavia a ales să semneze cu londonezii, iar Southampton va încasa 64.000.000$, în timp ce francezul Michael Olise de la Crystal Palace va evolua şi el la Chelsea, fiind achitată clauza de 43.000.000$.
Todd Boehly are investiţii în sportul american la Los Angeles Dodgers, acolo unde este coproprietar. Şi când a venit la Chelsea a vrut să vină cu o strategie tipică baseball-ului american, cu înţelegeri pe termen lung.
Dar cum funcţionează strategia lui Chelsea cu investiţii masive la început şi conceptul de amortizare pe termen lung, în condiţiile în care UEFA are reguli de fair play financiar prin care cluburile trebuie să aibă o balanţă financiară echilibrată, în care cheltuielile trebuie să fie la acelaşi nivel cu veniturile.
Dar prin amortizare, Chelsea vrea să echilibreze contabilitatea clubului. Este un proces de anulare treptată a costului iniţial al unui jucător pe parcursul contractului. Şi aşa se explică înţelegerile pe 8 ani şi jumătate cu Mudryk şi Enzo Fernandez.
Mudryk a costat 76.600.000$, iar asta înseamnă că transferul va fi înregistrat pentru mai puțin de 10 milioane de dolari pe an care se amortizează pe o perioadă mai lungă, pentru calculele fair play-ului financiar de la UEFA. La fel și în cazul celorlalți jucători, scrie Guardian.
Chelsea nu a reinventat roata, dar ceea ce au introdus londonezii în fotbal sunt contractele pe termen atât de lung, pe opt ani. Dar asta înseamnă și riscuri mai mari. Ce se întâmplă dacă ai un jucător care nu se ridică la nivelul așteptărilor și are un contract pe opt ani?
Londonezii s-au orientat spre jucători tineri, cu un potențial uriaș de creștere. Numai că UEFA a realizat trucul făcut de Chelsea și a venit cu o nouă reglementare. Din această vară, cluburile pot oferi contracte lungi, dar costurile vor putea fi repartizate doar pe o perioadă de cinci ani. Iar pentru a evita acest lucru, Boehly ar trebui să facă un nou truc.
Pentru acest sezon, Chelsea nu trebuie să îşi bată capul cu fair play-ul financiar al UEFA, în condiţiile în care nu participă în cupele europene. Totuşi, există şi un fair play financiar în Premier League, iar el prevede ca echipele să nu aibă pierderi mai mari de 90 de milioane de lire sterline (114.000.000$).
Situaţia nu e roz pentru Chelsea din acest punct de vedere. Londonezii au înregistrat pierderi anul trecut în valoare de 154.000.000$, iar în urmă cu doi ani o pierdere record de 198.000.000$, astfel că echipa trebuie să treacă pe profit în viitorul apropiat.
Dar, nu trebuie să omitem că în această vară, Chelsea este unul dintre cluburile care au vândut pe cei mai mulţi bani. Echipa a obţinut 276.000.000$ din vânzarea a opt jucători: Kai Havertz, Mason Mount, Mateo Kovacic, Kalidou Koulibaly, Christian Pulisic, Benjamin Mendy, Ruben Loftus-Cheek, Ethan Ampadu.
Investițiile de peste un miliard de dolari nu i-au scutit de critici pe Todd Boehly, mai ales că Chelsea a încheiat pe locul 12 în sezonul precedent din Premier League. Echipa a ratat calificarea în Champions League și va înregistra pierderi importante.
Dar, englezii scriu că banii nu sunt o problemă la club, iar de acest lucru ne dăm seama din transferurile realizate și în această vară. Întrebarea arzătoare a fanilor este dacă Chelsea se va putea bate la titlu în acest sezon sub comanda lui Maurizio Pochettino, pentru că niciun suporter al “albaștrilor” nu vrea să retrăiască stagiunea precedentă de coșmar.