News

Top 10 al celor mai săraci primari de mari orașe. Ce edil are doar un loc de veci

Unii dintre primarii din municipiile reședință de județ sunt surprinzător de săraci în raport cu funcțiile pe care le dețin sau au datorii mai mari decât și-ar permite.
24.05.2021 | 16:19
Top 10 al celor mai saraci primari de mari orase Ce edil are doar un loc de veci
Printre cei mai săraci primari sunt, de la stânga la dreapta, Constantin Toma (Buzău), Nicolae-Florin Oancea (Deva) și Florin Pucheanu (Galați)
ADVERTISEMENT

Pe lângă primari înstăriți de mari orașe, există și un grup cu averi surprinzător de mici întrucât leafa edililor din reședințele de județ poate ajunge până la 164.000 de lei pe an.

De asemenea, sunt cazuri în care unii primari au de plătit datorii împovărătoare, singura lor sursă de venit fiind salariul. Mai mult, câțiva nu au declarat bani puși deoparte din care să suporte plata ratelor la creditele bancare.

ADVERTISEMENT

În plus, în unele cazuri surprinde lipsa totală a bunurilor imobiliare, atât în cazul primarilor, cât și al soțiilor lor, fapt ce ridică semne de întrebare privind acuratețea cu care sunt depuse declarațiile de avere.

Primari fără casă

Primarul din Arad, Florin Birta, nu are nicio casă trecută pe numele său sau al soției,  ci doar un teren intravilan de 680 m² în  comuna Sânmartin, obținut prin moștenire. Conturile îi sunt goale, dar trebuie să achite un credit de 35.500  de lei, contractat în 2018 și scadent în 2023. Pe lângă veniturile sale ca primar, de 143.484 lei în 2019, în familia sa au mai intrat 31.000 de lei, obținuți de soție ca angajată a unei firme și alocația copilului. Soții Birta au două Skoda Octavia, una din 2005, alta din 2017.

ADVERTISEMENT

Într-o situație similară se află noul primar din Piatra-Neamț, Andrei Carabelea: fără locuință proprie dar cu un teren de 0,7 ha care este o fâneață cumpărată în 2020. Are două conturi bancare ce par a fi utilizate pentru cheltuieli curente întrucât în fiecare dintre ele se află mai puțin de 10.000 de lei. La Alpha Bank are de achitat un credit de 75.000 lei, contractat anul trecut. Până să devină primar, veniturile sale anuale au fost de circa 59.500 de lei. Carabelea este posesor a două mașini, un Peugeot din 2005 și un Renault din 2020.

Conturi goale și datorii mari

Victor Drăgușin, primar în Alexandria, deține împreună cu soția sa o casă în Alexandria și un apartmanent în București,  precum și și două autoturisme destul de vechi: un Hunday Galloper din 1998 și un Renault Megane din 2007.  Banii din bancă sunt pe numele soției, aproape 55.000 de lei, însă datoriile sunt ale sale: un credit în valoare totală de 103.000 lei. Veniturile pe 2019 ale soților Drăgușin s-au ridicat la aproximativ 205.000 de lei, dintre care trei sferturi provind din indemnizația de primar a lui Victor Drăgușin.

ADVERTISEMENT

Marius Dulce a intrat în primăria orașului Călărași cu conturile goale, dar plin de datorii. În  momentul completării declarației de avere, noiembrie 2020, mai avea 2700 de lei pe card. Însă la capitolul datorii, lista era mai lungă: un credit de 41.800 de lei la bancă, precum și sume împrumutate de la persoane fizice care depășeau 80.000 de lei. La capitolul „bunuri imobiliare”, Dulce stă ceva mai bine cu un apartament și o casă, la care se adaugă un  Volkswagen Tiguan.

Înainte, să ajungă primar la Tulcea, Ștefan Ilie a fost primarul comunei Luncavița unde a și-a cumpărat un teren pe care și-a ridicat o casă, plus două parcele de teren agricol, care împreună au mai 4.500 m². Tot la Luncavița, soția a deschis un atelier de reparații auto, însă acesta nu le-a adus niciun venit, potrivit declarației de avere.

ADVERTISEMENT

În proprietatea lor se află o Dacia Logan și un Ford Kuga. Ilie nu a trecut în declarație niciun cont bancar, însă creditele pe care le-a luat de la bănci se ridică la 350.000 de lei, cu precizarea că majoritatea se apropie de scadență.

Primarul din Focșani, scos dator de instanță

Primarul din Suceava, Ion Lungu, are aproape toată declarația de avere lăsată necompletată.  Acolo figurează doar un apartament de 80 m², două autorisme Skoda, dintre care unul are 20 de ani. Nu apare niciun cont sau bijuterii și obiecte de artă, acțiuni sau alte active financiare. Asta în pofida faptului că indemnizația sa de primar este fixată la nivelul maxim permis de lege, anume 164.268 de lei pe an. Ce-i drept, din banii aceștia trebuie să-și întrețină și soția, care a declarat venituri de numai 3.300 de lei în 2020.

Un alt primar care pare că s-a îndatorat mai mult decât îi permite averea este cel din Focșani, Cristi Misăilă. Nu deține locuință pe numele său, dar are un teren intravilan de 1.200 m² și 5 ha de teren agricol, toate cumpărate. Anul trecut a vândut o parcelă de teren pe care a obținut 22.500 de lei. Pe numele lui Misăilă se află două autoturisme, Nissan Patrol și Opel Tigra.

Anul acesta trebuie să înapoieze 81.000 lei unei persoane fizice și mai are de achitat două credite bancare, unul scadent în 2025  de 25.000 lei și altul de 45.000 de euro ce trebuie achitat până în 2043. Misăilă mai are de plătit 3.340 de lei în fiecare lună ca pensie de întreținere pentru cele două fiice ale sale. O decizie judecătorească l-a obligat la plata în plus a peste 40.000 de lei, sumă restantă pentru pensia de întreținere pentru anii 2018-2020.

Primarul din Galați are doar „casă” cu ușa în tavan

Declarația de avere a primarului  din Deva, Nicolae-Florin Oancea, este practic goală. Singurele excepții sunt veniturile ca primar, circa 164.000 lei anual și un credit de 113.000 de euro, scadent peste 12 ani. În rest, nu  sunt menționate niciun fel de proprietăți imobiliare, automobile sau conturi bancare.

Probabil cea mai ciudată declarație de avere este cea depusă de primarul din Galați, Ionuț-Florin Pucheanu, la încheierea mandatului precedent, înainte de alegerile locale din septembrie 2020 când a câștigat din nou primăria. Ca și declarația lui Oancea, cea a lui Pucheanu este aproape goală. La prima vedere, se pare că Pucheanu este mai preocupat de viața de apoi decât de cea pământească din moment ce singura proprietate imobiliară menționată este un loc de veci pe 7,8 m². Chiar și pentru acesta, titularul este soția sa, Mirela, care l-a primit  ca pomană, sub formă de donație.

Pe numele primarului Pucheanu apare o Skoda din 2017, cumpărată cu un credit de 82.823 lei. Misterul averii primarului se lămurește la finalul declarației, la rubrica venituri. Dacă indemnizația anuală a lui Pucheanu a trecut cu puțin de 131.000 de lei, soția sa a primit 418.000 lei doar ca indemnizație de creștere a copilului, în condițiile în care aceasta este plătită la cel mult 85% din veniturile înregistrate în ultimele 12 luni de către părintele care își ia concediul de creștere a copilului.

Din declarația de avere a primarului din Buzău, Constantin Toma, ar reieși că acesta stă în pădure. Asta pentru nu a trecut nimic în declarația de avere, cu excepția unui suprafețe de pădure. Ce-i drept, este vorba de o suprafață de 51,5  hectare în  comuna Siriu, cumpărată în anul 2004.

ADVERTISEMENT
Tags: