News

Top 10 cele mai scumpe divorțuri din istorie. Cine a plătit cel mai mult la final de căsnicie

04.05.2021 | 13:19
Top 10 cele mai scumpe divorturi din istorie Cine a platit cel mai mult la final de casnicie
Top 10 cele mai scumpe divorțuri din istorie. Cine a plătit cel mai mult la final de căsnicie. Sursa foto: colaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Vestea că Bill și Melinda Gates divorțează a luat lumea prin surprindere, iar mulți se întreabă cum se va împărți și averea colosală a cuplului. Nu sunt nici primii și nici ultimii oameni foarte bogați care divorțează, astfel că FANATIK îți prezintă cele mai scumpe 10 divorțuri din istorie.

Bill și Melinda Gates au făcut o declarație comună, pe Twitter, prin care informează publicul larg cu privire la decizia de a pune capăt mariajului ce s-a întins pe 27 de ani. Aceștia au declarat că ”nu credem că mai putem crește împreună ca un cuplu în această fază a vieților noastre”, dar dau asigurări că misiunea pe care o au va continua ca un front comun.

ADVERTISEMENT

Divorțul celor doi are șanse să devină cel mai scump din istorie, având în vedere că cea mai mare parte a averii a fost dobândită ulterior căsătoriei. În 1993, cu un an înainte ca Bill și Melinda să devină un cuplu cu acte în regulă, averea sa era estimată la 6,16 miliarde de dolari. Astăzi, averea familiei Gates se ridică la aproximativ 130 de miliarde de dolari. Încă nu se cunosc detalii cu privire la cum se va face partajul, iar cei doi au cerut discreție cu privire la viețile lor, separate de acum încolo.

Până astăzi, altele au fost cele mai scumpe divorțuri din lume, iar mai jos regăsești un top 10 al celor mai însemnate separări din istorie.

ADVERTISEMENT

În 1997, Craig și Wendy McCaw divorțau după un mariaj de 21 de ani. Acesta și-a dobândit averea în industria telecom: după ce a câștigat dreptul de a înființa o rețea celulară în SUA, ca urmare a unei loterii organizate de guvern în anii 1980, acesta i-a abordat și pe alți câștigători și a cumpărat drepturile lor, devenind astfel un jucător însemnat pe piața telecomunicațiilor. În 1994, Craig McCaw își vindea compania telecom (deținută alături de fratele său) către AT&T pentru suma de 11,5 miliarde de dolari. Divorțul din 1997 l-a costat peste 460 de milioane de dolari (733 de milioane de dolari, ajustat la inflație).

Dimitri Rybolovlev a avut tot un mariaj semnificativ, de aproape trei decenii. După 26 (sau 27, în funcție de sursa consultată) de ani, acesta a divorțat de soția sa, Elena. Magnatul rus a avut de plătit nu mai puțin de 604 milioane de dolari în 2014 (651 de milioane de dolari, ajustat la inflație). Acesta și-a clădit averea în industria mineritului, iar ulterior s-a orientat către fotbal. Este președintele clubului AS Monaco FC și patronul Cercle Brugge KSV. În prezent, acesta are o avere de 10,5 miliarde de dolari.

ADVERTISEMENT

Tiger Woods, un divorț scump după o serie de infidelități

Tiger Woods se află și el în topul celor mai scumpe acțiuni de divorț din istorie. Și aceasta a fost o altă separare care a ținut prima pagină a ziarelor pentru mult timp, în 2010. Mariajul său cu Elin Nordegren a durat doar 5-6 ani, însă l-a costat destul de scump pe cel mai bun jucător de golf al lumii. Când s-a tras linie, acesta a avut de plată nu mai puțin de 710 milioane de dolari (sau 832 de milioane de dolari, ajustat la inflație). Divorțul celor doi a survenit în urma numeroaselor infidelități pe care le-ar fi avut Woods în anii precedenți. Acesta a recunoscut că a călcat strâmb, iar acțiunile sale l-au costat destul de mult. Chiar și principalii săi sponsori și-au reevaluat relația cu el, unii renunțând la colaborări. În prezent, acesta are o avere de aproximativ 800 de milioane de dolari.

Divorțul lui Adnan Khashoggi este al șaptelea pe această listă și poate fi socotit dintr-o altă eră, având în vedere că a avut loc în 1974. Atunci, acesta divorța de soția sa, Soraya Khashoggi, după un mariaj ce a durat 13 de ani. Ulterior perioadei divorțului, acesta ajungea și la un vârf al averii sale, estimată atunci la 4 miliarde de dolari. Adnan era cunoscut și ca ”Marele Gatsby al Orientului Mijlociu”, datorită stilului de viață deosebit de opulent, cheltuind până la 250.000 de dolari zilnic. Divorțul de Soraya l-a costat destul de scump pe afacerist, acesta plătind aproximativ 874 de milioane de dolari (2,3 miliarde de dolari, ajustat la inflație).

ADVERTISEMENT

Harold Hamm și Sue Arnall au avut un mariaj ce s-a întins pe o durată de mai bine de 15 ani. Divorțul celor doi s-a oficializat în 2014, după ce ea ar fi cerut asta încă din 2012. În paralel, Harold declara că duceau vieți separate încă din 2005. Aceasta a primit o despăgubire de 975 de milioane de dolari din partea afaceristului cu activități în domeniul petrolier și al gazelor naturale. Inițial, Sue refuzase banii, însă ulterior CNBC a dezvăluit că suma uriașă a ajuns în conturile sale. În prezent, Harold Hamm mai are o avere de ”doar” 5,23 miliarde de dolari.

Primul divorț care a costat peste un miliard de dolari

Divorțul dintre Steve și Elaine Wynn a fost primul al cărui partaj a ajuns la suma de un miliard de dolari (sau 1,2 miliarde de dolari, ajustat la inflație). Acesta și-a făcut averea în domeniul hotelier, dar și în cel al cazinourilor, iar acum mai are aproximativ 3 miliarde de dolari în conturi. Steve și Elaine s-au căsătorit în 1963 și au divorțat de două ori, prima dată în 1986, iar apoi în 2010, când s-a făcut și partajul anterior amintit.

Ceva mai scump a fost divorțul lui Bernie Ecclestone de soția sa Slavica, în 2009. Aceasta a primit drept despăgubire nu mai puțin de 1,2 miliarde de dolari (sau 1,4 miliarde de dolari, ajustat la inflație). Averea lui Ecclestone este, în prezent, de aproximativ 3,2 miliarde de dolari și a fost dobândită prin intermediul Formula 1. Bernie a fost directorul Formula One Group, care se ocupă de toate aspectele ce țin de dezvoltarea și promovarea campionatelor de F1 în întreaga lume. Căsătoria celor doi a durat 24 de ani, după ce s-au căsătorit în 1985.

Rupert Murdoch primește medalia de bronz în topul celor mai scumpe divorțuri din istorie, după separarea de Anna Murdoch, în 1999. Cei doi au avut o căsnicie desfășurată de-a lungul a 33 de ani, fiind căsătoriți încă din 1967. Sfârșitul relației a venit după ce Anna și-a dat seama că Rupert Murdoch nu și-a imaginat existența companiei sale în lipsa sa, astfel că acesta nu a luat în calcul ideea de ”a ieși la pensie”, de a se retrage și de a dedica timp și familiei. Asta l-a costat nu mai puțin de 1,7 miliarde de dolari (sau 2,6 miliarde de dolari, ajustat la inflație).

Un divorț mai scump ca toate celelalte

Divorțul lui Alec Wildenstein de soția sa, Jocelyn, a survenit în 1999 și este al doilea cel mai scump din istorie. Acesta și-a clădit averea în jurul operelor de artă, dar și al cailor de curse, fiind și crescător de exemplare impresionante. Alec și Jocelyn s-au căsătorit în 1978, după ce s-au întâlnit la ferma OI Jogi, pe care familia lui o cumpărase cu ceva timp înainte. Jocelyn a primit 2,5 miliarde de dolari în conturi după divorț, dar a mai primit și alți 100 de milioane de dolari anual, timp de 13 ani. Astfel, totalul divorțului se ridică la 3,8 miliarde de dolari (5,8 miliarde de dolari, ajustat la inflație).

Primul loc în acest top îl ocupă, cel puțin momentan, Jeff și MacKenzie Bezos. Divorțul lor este cel mai scump din istorie, suma fiind cu mult mai mare decât celelalte divorțuri prezentate în acest articol, însumate. Separarea celor doi a produs o undă de șoc în 2019, la momentul anunțului Cei doi au fost căsătoriți timp de 26 de ani, începând cu 1993, însă aceștia au declarat că au trăit ultimii ani dinainte de divorț separați. Suma pe care MacKenzie a primit-o în urma divorțului este amețitoare: 38 de miliarde de dolari. Asta se datorează implicării sale în fondarea și dezvoltarea Amazon. Ulterior divorțului, MacKenzie a ajuns să fie a treia cea mai bogată femeie din lume, după Françoise Bettencourt Meyers și Alice Walton.

Rămâne de văzut cum va arăta topul după divorțul lui Bill de Melinda Gates. Având în vedere averea celor doi, este foarte probabil ca suma pe care MacKenzie Bezos a primit-o în urmă cu doi ani să fie eclipsată de cea pe care o va primi Melinda.

ADVERTISEMENT