Life

Top 3 reţete cu urzici. Beneficii și proprietăți ale unei plante minune

Există numeroase rețete cu urzici care merită încercate. Acestea sunt foarte simple și de asemenea au și beneficii pe măsură.
03.04.2023 | 17:52
Top 3 retete cu urzici Beneficii si proprietati ale unei plante minune
Top 3 reţete cu urzici. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Înainte de a-ți prezenta trei rețete cu urzici rapide, ar fi bine să cunoști beneficiile pe care această plantă le are. Încă din cele mai vechi timpuri era considerată un leac minune pentru numeroase afecțiuni. De asemenea, în popor se spune că urzica ”schimbă sângele”.

Ce beneficii au urzicile

Ce conțin, de fapt, urzicile? Acestea sunt bogate în vitamine, dar și în minerale. Conțin magneziu, potasiu, dar și aminoacizi. De asemenea, ele sunt bogate în betacaroten și în vitaminele K, C și B2. Totodată, indiferent de ce rețete cu urzici alegi, acestea detoxifică și regenerează organismul.

ADVERTISEMENT

Cei care se confruntă cu anemie ar fi bine să le introducă în rutina lor zilnică. Pentru că sunt bogate în fier și magneziu, urzicile pot trata anemia într-un mod cât se poate de ieftin, dar și natural. Printre altele, urzicile mai au și proprietăți hemostatice, dar și reminalizante.

Iar pentu că suntem în perioada primăverii, în care mulți se confruntă ori cu astenie, ori cu stări de oboseală, recomandate sunt preparatele cu urzici. Datorită conținutului de vitamina C, această plantă ne întărește sistemul imunitar.

ADVERTISEMENT

Și totuși ce rețete cu urzici putem prepara? De la celebra omletă pe care mulți români o consumă la micul dejun, până la preparate și mai aromate. Pentru omleta cu urzicii, pentru două persoane, este nevoie de cinci ouă, cașcaval ras și de două mâini de urzici care se spală bine.

Top 3 reţete cu urzici

Prima oară se toacă foarte bine urzicile, iar mai apoi, ouăle și cașcavalul ras se amestecă foarte bine. Deasupra se adaugă urzicile, se amestecă din nou bine, iar mai apoi se pune compoziția într-o tigaie unsă cu ulei. Trebuie să stea doar două minute pe fiecare parte, iar la final se servește alături de roșii.

ADVERTISEMENT

Iar în top 3 rețete cu urzici mai regăsim și ciorba de urzici, care de asemenea nu e deloc complicată. Pentru ea avem nevoie de 500 de mililitri de bulion, un kilogram de urzici, o ceapă, dar și un morcov, ouă fierte, dar și o legătură de pătrunjel și borș.

În ceea ce privește modul de preparare, prima oară trebuie opărite urzicile într-un vas cu apă și sare. Se lasă la fiert 15 minute, iar mai apoi se strecoară pentru ca apa să se scurgă de pe ele. Între timp tăiem morcovul, ceapa, dar și urzicile și adăugăm într-un vas  mare apa scoasă de la urzici.

ADVERTISEMENT

În această apă adăugăm ceapa, morcovul, dar și urzicile, iar după 15 minute se adaugă și bulionul. Ciorba de urzici se amestecă bine, se mai lasă alte 15 minute la fiert, iar apoi se adaugă borșul. De abia la final se pune și pătrunjelul pentru un gust mai aromat.

Rețete cu urzici și cu usturoi

Mai poți să adaugă și câteva felii de ou fiert în farfurie după ce rețeta este gata. Iar ultima din cele trei rețete cu urzici pe care trebuie să o încerci este cea cu usturoi. Pentru ea ai nevoie de 800 de grame de urzici, cinci căței de usturoi, o ceapă, dar și două linguri de făină, trei linguri de ulei și condimente.

Le fel ca și la rețeta anterioară, urzicile trebuie spălate bine și date în clocot, de data asta de două sau de trei ori. Ulterior, ele se storc de apă și vor fi tocate mărunt. Și ceapa trebuie tocată, iar usturoiul zdrobit și mai apoi călite. Atunci când legumele se înmoaie, focul se dă la mininim și se adaugă făina.

Se toarnă apoi și apa unde au fiert urzicile și compoziția se amestecă bine. Ulterior punem și urzicile, alături de sare și piper și dăm aragazul la foc mediu pentru zece minute. După ce timpul a trecut, preparatul nostru va fi gata.

ADVERTISEMENT