Life

Top cele mai proaste obiceiuri financiare ale românilor. Ce trebuie să faci cu salariul

Pe ce cheltuie românii cei mai mulți bani! Un specialist în educație financiară a făcut un top al celor mai proaste obiceiuri.
03.04.2023 | 16:32
Top cele mai proaste obiceiuri financiare ale romanilor Ce trebuie sa faci cu salariul
Pe ce cheltuie românii cei mai mulți bani. Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Fără să-și dea seama, mulți români cheltuie mai mulți bani decât ar trebui și conștientizează târziu că au depășit, de mult, bugetul. Specialistul în educație financiară Adrian Asoltanie a realizat un top al celor mai proaste obiceiuri de cumpărare și a venit cu soluții.

Pe ce cheltuie românii cei mai mulți bani. Adrian Asoltanie a oferit soluții pentru a face economie

Specialistul în educație financiară Adrian Asoltanie a fost invitat în emisiunea Vorbește lumea, unde a făcut un top al celor mai proaste obiceiuri de cumpărare pe care le au românii. Conform acestuia, de cele mai multe ori, oamenii cheltuie atât de mulți bani încât nu reușesc să „lege două salarii unul de altul”.

ADVERTISEMENT

Deși s-au înregistrat numeroase scumpiri în ultima vreme, nu doar românii care beneficiază de salariul minim cheltuie nechibzuit, dar și cei care au venituri mult mai mari. Asta se datorează faptului că nu țin cont de câteva lucruri importante atunci când decid să facă o achiziție, după spusele specialistului.

„Lipsa bugetului- înseamnă că doar 15-20% dintre români și-au pus pe hârtie ce bani le intră în casă și pe ce se duc. Bugetul se face lunar, dar eu folosesc un model pe un de zile. În felul ăla, vezi inclusiv cheltuieli mici și dese. Într-un an se adună mulți”, a spus Adrian Asoltanie la Pro TV, explicând că nimeni nu ar trebui să se bazeze pe o singură sursă de venit.

ADVERTISEMENT

De asemenea, punerea deoparte a economiilor la final de lună este considerat un obicei periculos. „Primul lucru pe care-l faci când ți-a intrat salariu, pune-ți un ban deoparte”. De altfel, Adrian Asoltanie recomandă ca economiile să fie făcute într-o altă monedă, de pildă în euro.

„Orice persoană sau familie are nevoie de două scuturi protective. Unul este fondul de urgență, între 1000 și 2000 de lei cash în casă. Și fondul de siguranță, care înseamnă între 3 și 6 luni cheltuieli vitale, pentru probleme nasoale”, a dezvăluit specialistul.

ADVERTISEMENT

De ce nu trebuie ca toți banii să fie ținuți într-un singur loc

Totodată, Adrian Asoltanie a mărturisit că un mod de a cheltui prea mulți bani este prin intermediul unui card de credit, deoarece multe persoane îl folosesc incorect: „Folosirea corecta a cardului de credit este, în principiu, pentru o achiziție mare pe care vrei să o împarți pe mai multe felii și atât. Obiceiul periculos intervine când îl folosești foarte des. O persoană care folosește cardul de credit ajunge să cheltuie mai mult. Banii cash te ajută să înțelegi cât ai în buzunar”.

De asemenea, o greșeală majoră este ca toți banii să fie ținuți într-un singur loc. „Este o capcană financiară. Când ții toți banii într-un singur cont sau într-un singur plic apare falsa impresie că ai suficient. Eu vă recomand să vă împărțiți banii pe mai multe categorii”.

ADVERTISEMENT

În plus, un credit pentru casă mai mare poate cauza adevărate probleme. „Regula aici este, maxim venitul pe patru ani. Rata lunară, la momentul semnării contractului să nu depășească 25% din venituri”, a afirmat Adrian Asoltanie.

Nici investițiile în mașini scumpe nu sunt recomandate, dar nici în device-uri sau în haine care ajung să nu fie purtate. Totodată: „Românii aruncă aproximativ 30% din mâncarea lor. De fapt, la gunoi ajung banii. Și mai avem o chestie la care suntem campioni, viciile”.

ADVERTISEMENT
Tags: