Life

Topul celor mai toxice plante din România. Otrava lor poate fi fatală

Topul celor mai toxice plante din România. Acestea sunt plantele ce pot afecta sistemul nervos, iar otrava lor poate fi fatală.
01.12.2022 | 13:09
Topul celor mai toxice plante din Romania Otrava lor poate fi fatala
Topul celor mai toxice plante din România. Otrava lor poate fi fatală. Foto Pixabay
ADVERTISEMENT

Care este topul celor mai toxice plante din țara noastră. Otrava lor poate fi fatală pentru cine nu le cunoaște puterile toxice.

Topul celor mai toxice plante din România

Există mai multe plante la noi în țară care sunt cu adevărat otrăvitoare. Unele sunt toxice dacă sunt ingerate, pe când altele pot conține efectiv otravă sau pot provoca răni. Pericolul poate varia și aceste plante pot fi inclusiv fatale.

ADVERTISEMENT

Poate fi un lucru surprinzător pentru mulți, dar lăcrămioara este una dintre cele mai toxice plante care crește la noi în țară.

Toate părțile acesteia, de la flori, la frunze și tulpină sunt extrem de otrăvitoare. Conține o substanță care poate afecta sistemul nervos gastrointestinal, precum și cel cardiovascular.

ADVERTISEMENT

Salcâmul galben este și el toxic prin semințele sale. Acestea sunt extrem de otrăvitoare și pot să provoace chiar și decesul persoanelor care le consumă. Semințele de salcâm galben conțin substanța toxică numită citisină.

Plante toxice din România. Pot duce și la deces subit

Joianul face parte dintre cele mai toxice plante din lume. Planta este extrem de periculoasă deoarece conține o neurotoxină ce poate declanșa convulsii și poate duce inclusiv la un deces subit.

ADVERTISEMENT

Cea mai mare concentrație periculoasă este la rădăcină și poate intra în corpul celor care ating prin piele, așa că cel mai bine ar fi să nu atingeți deloc această plantă dacă o vedeți.

O altă plantă extrem de otrăvitoare este cucuta, care conține coniina, o substanță similară cu nicotină. Este o substanță ce poate perturba sistemul nervos central și în anumite situații provoca insuficiență respiratorie.

ADVERTISEMENT

Ceaiul de cucută poate să dea o stare similară ca cea a consumului de alcool.  Persoana care se intoxică din cauza cucutei va fi sufocată și trebuie să fie ventilată mecanic.

Dedițelul este cel mai toxic când este proaspăt cules. Această plantă are o substanță numită ranunculină, ce este otrăvitoare.

Aceasta poate produce iritații severe la nivelul pielii și dacă este înghițită poate duce la leziuni ale ficatului sau paralizia sistemului nervos central.

ADVERTISEMENT