News

Toți proprietarii de apartament trebuie să știe. Scrie clar în lege, iar amenda ajunge până la 10.000 de lei. Ce trebuie să facă

Proprietarii de apartament din România trebuie să fie la curent cu o serie de prevederi din lege. Amenda în unele cazuri poate ajunge la 10.000 de lei.
30.03.2024 | 23:00
Toti proprietarii de apartament trebuie sa stie Scrie clar in lege iar amenda ajunge pana la 10000 de lei Ce trebuie sa faca
Anunț important pentru toți proprietarii de apartament. Scrie clar în lege, iar amenda ajunge până la 10.000 de lei. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Informații extrem de importante pentru toți proprietarii de apartament din România care au în plan lucrări în locuință. Ce este prevăzut într-o lege privitoare la aceste imobile. Amenda în unele cazuri ajunge până la 10.000 de lei.

Anunț important pentru toți proprietarii de apartament. Scrie clar în lege, iar amenda ajunge până la 10.000 de lei

Viața la bloc în România poate fi una extrem de plăcută, pentru cei care își respectă obligațiile și îndatoririle, dar și super-costisitoare pentru acei proprietari care, din varii motive, încearcă să eludeze prevederile legii.

ADVERTISEMENT

Dacă locuiți într-un apartament și doriți să efectuați unele lucrări, e important să fiți la curent cu prevederile Legii asociațiilor de proprietari. Vorbim de Legea nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor.

Acest act vine cu amenzi de la 200 lei la 10.000 lei pentru proprietarii de apartamente care nu îşi îndeplinesc obligaţiile. Sancțiunile pot fi aplicate de Poliţia Locală, reprezentanţii Primăriei sau inspectorii de stat în construcţii.

ADVERTISEMENT

Sunt pasibili de sancțiuni acei proprietarii de apartamente care fac modificări nelegale în apartamente, care schimbă destinația acestora fără să treacă prin tot procesul legal, care nu vor coopera cu asociația pentru a face anumite reparații în legătură cu proprietatea comună, care vor refuza accesul de urgență în apartamente ori care vor sta pasivi în cazul unor reparații ce ar trebui făcute și care-i prejudiciază pe alții.

Faptele pentru care proprietarii de apartament pot fi amendați

În această lege, aflată în vigoare de o jumătate de deceniu, sunt mai multe fapte pentru care proprietarii de apartamente vor putea fi amendați de către instituțiile statului.

ADVERTISEMENT

În ordinea crescătoare a valorii sancțiunii, începem cu cei care nu comunică modificarea suprafeței utile către asociația de proprietari și administrația fiscală. Ei vor risca de la un avertisment, până la o amendă între 200 și 1.000 de lei.

Amenda crește substanțial pentru locatarii care nu permit accesul în locuință președintelui asociației/unui membru al comitetului executiv/administratorului și unei persoane calificate pentru reparațiile ce trebuie făcute proprietății comune (și pentru care e absolut necesar accesul în locuință). Proprietarii respectivi sunt pasibili de o amendă cuprinsă între 500 și 3.000 de lei.

ADVERTISEMENT

Apoi, cei care pun în pericol integritatea structurii clădirii sau a altor apartamente ori buna funcționare a instalațiilor vor risca amenzi între 500 și 3.000 de lei.

Cele mai mari amenzi, cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei, sunt prevăzute pentru schimbarea de către proprietar a destinației locuinței sau spațiului cu altă destinație decât aceea de locuință fără autorizațiile și aprobările legale.

O sancțiune similară este și pentru modificarea aspectului proprietății comune de către proprietari, precum și a elementelor constructive fără respectarea Legii asociațiilor.

De asemenea, proprietarii care nu se ocupă de lucrările de întreținere/reparații/înlocuire ce țin de proprietatea sa individuală, dacă prin asta se pot produce prejudicii celorlalți proprietari vor risca tot o amendă între 5.000 și 10.000 de lei.

ADVERTISEMENT