News

Toți proprietarii de câini din România trebuie să afle. Nu contează dacă stai la bloc sau curte

Noi reguli pentru identificarea și înregistrarea câinilor cu stăpân, la bloc și la curte. Toți proprietarii de câini din România trebuie să fie la curent
06.04.2024 | 19:53
Toti proprietarii de caini din Romania trebuie sa afle Nu conteaza daca stai la bloc sau curte
ANSVSA vrea modificări ale normelor privind câinii cu stăpân / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a lansat pentru dezbatere publică un proiect de modificare al ordinului pentru aprobarea „normelor privind identificarea şi înregistrarea câinilor cu stăpân”.

Înregistrarea câinilor, maxim la cinci zile după achizționare

Una din principalele prevederi ale proiectului este că „câinii achiziționați de către cetățenii români sau rezidenți ai statului român, inclusiv cetățeni din alte state membre ale Uniunii Europene, chiar și cu titlu gratuit, vor fi înregistrați sau identificați și înregistrați, după caz, conform noilor prevederi, în termen de maximum cinci zile de la achiziționare”.

ADVERTISEMENT

Potrivit proiectului, cei care sunt proprietarii câinilor născuți pe teritoriul țării noastre au obligația de a solicita identificatorului și operatorului RECS (Registrul de Evidență al Câinilor cu Stapân ) să identifice și să înregistreze animalele în RECS, „în termen de maximum 90 de zile de la fătare sau înainte de vânzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea în spații publice a acestora”.

Registrul de Evidență al Câinilor cu Stapân

Tot în cazul câinilor care s-au născut pe teritoriul României, dacă adresa din actele de identitate ale proprietatului este diferită de cea unde se află adăpostit și crescut câinele, aceste trebuie înregistrate ambele în  Registrul de Evidență al Câinilor cu Stapân.

ADVERTISEMENT

Registru de evidență a câinilor cu stăpân, potivit ANSVSA, este  „o colecție de informații în format electronic, aflată în gestiunea Colegiului Medicilor Veterinari, ce cuprinde codurile alocate pentru imprimarea microcipurilor, seriile și numerele alocate pentru imprimarea carentelor de sănătate șipașapoartelor, datele de identificare ale animalului, evenimentele, informațiile sanitarveterinare și datele de identificare ale proprietarului, nominale, păstrate în formă electronică și arhivate într-o bază de date, care permite asigurarea trasabilității câinilor, microcipurilor, carnetelor de sănătate și pașapoartelor”.

O altă prevedere este aceea că patrupedele cu stăpân provenite din state membre din Uniunea Europeană sau din țări terțe se înregistrează în RECS în termen de maximum 30 de zile de la intrarea pe teritoriul României,
dacă aceștia rămân pe teritoriul țării noastre mai mult de 90 de zile.

ADVERTISEMENT

Garantarea confidențialității datelor

Proiectul mai prevede și introducerea „obligativității garantării confidenţialității tuturor datelor la care au acces utilizatorii Registrului de evidență al câinilor cu stăpân (RECS) care au doar drept de acces și de vizualizare a informațiilor existente în acest registru”.

În privința câinilor proveniți din adăposturile publice, identificarea și înregistrarea se fac  „în momentul adopției/revendicării, înainte de a părăsi adăpostul, cu înscrierea obligatorie în RECS a datelor aferente adăpostului din care pleacă și ale proprietarilor”. 

ADVERTISEMENT

„Câinii neidentificați și neînregistrați aflați în spațiile publice sunt considerați câini fără stăpân și sunt tratați conform prevederilor legislației specifice în vigoare, stipulează proiectul.

 

ADVERTISEMENT