Sport

Totul despre turneul final al Billie Jean Cup, unde România s-a calificat în premieră. Când se dispută, pe ce suprafață, câți bani poate încasa Federația de Tenis

Echipa de Billie Jean Cup a României a dat lovitura în Statele Unite, unde a eliminat Ucraina, și s-a calificat la turneul final
14.04.2024 | 10:26
Totul despre turneul final al Billie Jean Cup unde Romania sa calificat in premiera Cand se disputa pe ce suprafata cati bani poate incasa Federatia de Tenis
Echipa de Billie Jean Cup s-a calificat la turneul final FOTO facebook FRT
ADVERTISEMENT

Echipa de Billie Jean Cup a României a obținut o calificare spectaculoasă la turneul final al Billie Jean Cup, reușind să elimine Ucraina, după o dispută dramatică, desfășurată, pe zgură, în SUA.

Ana Bogdan și Jaqueline Cristian au jucat eroic

Ana Bogdan și Jaqueline Cristian au fost eroinele României, întorcând scorul de la 0-2 și câștigând contra Elinei Svitolina, respectiv Lesia Tsurenko, pentru ca apoi să le învingă în meciul decisiv pe surorile Nadia și Lydmila Kichenok.

ADVERTISEMENT

România a obținut astfel pentru prima dată, în noul format, calificarea la turneul final al Billie Jean Cup, fosta FED Cup, care va avea loc în Spania. Competiția a fost redenumită așa, acum patru ani, în onoarea uneia dintre cele mai sportive din tenis, americanca Billie Jean King. Succesul este cu atât mai mare cu cât, echipa condusă de Horia Tecău a fost lipsită de aportul Simonei Halep, care a renunțat la participare, din cauza unor dureri la genunchi.

Turneul final al Billie Jean King Cup are loc în perioada 12 – 17 noiembrie, în Spania, la Sevilla. Campioana în exercițiu a Billie Jean Cup este Canada, care a învins anul trecut în finală Italia. Ambele sunt calificate din oficiu, la fel ca Spania, care este țara gazdă.

ADVERTISEMENT

După meciurile din acest weekend, s-au mai calificat România, Australia, Marea Britanie, Germania, Japonia, Polonia, Slovacia și Statele Unite ale Americii. Cehia a primit un wild card și va fi și ea la turneul final.

Federația și-a asigurat un câștig de 480.000 de dolari

Cele 12 echipe vor fi împărțite în patru grupe a câte trei formații. Câștigătoarele vor juca apoi semifinalele în care vor fi desemnate finalistele și apoi câștigătoarea.

ADVERTISEMENT

Se va juca pe hard, după sistemul cel mai bun din trei meciuri – două de simplu și unul de dublu, un format care a fost contestat, dar la care Federația Internațională nu a renunțat.

Premiile puse în joc nu sunt deloc de neglijat. Astfel, câștigătoarea va primi 2,4 milioane de dolari. Finalista va încasa 1,44 milioane de dolari, iar semifinalistele 960.000 de dolari.

ADVERTISEMENT

Prin calificarea la turneul final, Federația Română de Tenis și-a asigurat un câștig de 480.000 de dolari, o adevărată infuzie de capital pentru forul condus de George Cosac.

 

 

ADVERTISEMENT