Life

Tradiţii şi superstiţii de Dragobete. Ce nu ai voie să faci deloc în această zi

De Dragobete, românii își sărbătoresc iubirea, iar anumite lucruri sunt absolut interzise conform tradițiilor și superstițiilor,
23.02.2023 | 18:00
Traditii si superstitii de Dragobete Ce nu ai voie sa faci deloc in aceasta zi
Ce să faci, dar mai ales ce să nu faci în ziua de Dragobete. Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Deși Valentine’s Day este mult mai cunoscută ca sărbătoarea iubirii, au și românii ziua lor dedicată dragostei absolute. Însă, nici de această dată nu puteau lipsi tradițiile, superstițiile și obiceiurile specifice poporului nostru.

Tradiții și superstiții specifice sărbătorii de Dragobete

Dragobetele, sărbătorit în fiecare an pe data de 24 februarie, se numără printre cele mai vechi, dar și cunoscute, sărbători din cultura românească. Se spune că datează chiar din perioada strămoșilor daci, iar tradițiile și obiceiurile care se leagă de această zi sunt la fel de trainice.

ADVERTISEMENT

Dragobetele ar fi fost fiul Dochiei și e amintit ca un bărbat frumos și vesel, care petrecea întotdeauna cu mare fast atunci când era ziua lui de naștere, iar superstițiile spun că dacă vrei să ai noroc în dragoste, trebuie neapărat să-i intri în grații și să-l faci să te placă.

Și cum altfel să faci acest lucru dacă nu respectând vechile învățături? E drept, unele par desprinse din povești și trebuie adaptate vremurilor actuale, dar, în orice caz, nu este deloc recomandat să le ignori în totalitate.

ADVERTISEMENT

Ce nu ai voie să faci deloc în ziua de Dragobete

Există o serie de lucruri complet interzise în ziua de 24 de februarie. De exemplu, dacă ești femeie și vrei să ai parte de iubire și noroc, nici măcar nu te gândi să speli rufele, să coși sau să le calci în ziua de Dragobete, pentru că toate activitățile îl vor scoate din sărite pe acest zeu al iubirii.

Însă, chiar și în aceste condiții, casa trebuie să fie curată, pentru ca energiile bune și pozitive să poată sălășlui în pace în locuință, astfel că ziua de dinaintea Dragobetului s-ar putea să fie rezervată treburilor casnice.

ADVERTISEMENT

Nu doar femeile au interdicții, ci și bărbații, cărora nu le este permis să-și supere în niciun fel iubitele, pentru că dacă acestea ajung să verse până și o singură lacrimă de tristețe, vor avea parte de ghinioane pe toate planurile până când anul se va încheia.

Și dacă ești deja norocos sau norocoasă și și-ai întâlnit sufletul pereche, nu lăsa ziua să treacă fără să-i dai măcar un sărut, pentru că doar așa iubirea vă va fi vegheată de Dragobete și veți putea, la fel ca în povești, să trăiți fericiți până la adânci bătrâneți.

ADVERTISEMENT

Totodată, partea masculină a cuplului să se asigure că și-a pus bani deoparte pentru flori, pentru că cei care nu-și răsfață iubitele cu acest dar pe 24 februarie, vor fi nefericiți în restul lunilor care urmează. În același timp, dacă unei fete îi place de un băiat, e necesar să-i iasă în cale de Dragobete.

ADVERTISEMENT