News

Traficanții de droguri nu mai pot fi condamnați cu suspendare: Legea ”2 Mai”, promulgată de Klaus Iohannis

Este oficial: Legea ”2 Mai” a fost promulgată de Klaus Iohannis, asta însemnând că traficanții de droguri nu mai pot fi condamnați cu suspendare.
20.03.2024 | 16:16
Traficantii de droguri nu mai pot fi condamnati cu suspendare Legea 2 Mai promulgata de Klaus Iohannis
Legea ”2 Mai”, promulgată de Klaus Iohannis. E oficial: traficanții de droguri nu mai pot primi pedepse cu suspendare. Sursa foto: presidency.ro / Poliția Română / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Miercuri, 20 martie 2024, președintele României Klaus Iohannis a promulgat Legea ”2 Mai”, care prevede că traficanții de droguri nu mai pot face închisoare cu suspendare.

Legea ”2 Mai”, promulgată de Klaus Iohannis. E oficial: traficanții de droguri nu mai pot primi pedepse cu suspendare

Într-un comunicat emis în cursul acestei zile, Administrația Prezidențială informează că președintele Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete. Cel mai important este cel privind promulgarea Legii pentru completarea Legii nr. 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri.

ADVERTISEMENT

În urma demersului de miercuri, șeful statului a promulgat așa-numita ”Lege 2 Mai”. Aceasta prevede că traficanții de droguri nu mai pot face închisoare cu suspendare, odată prinși aceștia urmând să meargă în spatele gratiilor.

Din textul legii aflăm că: ”fapta persoanei care, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile prezentei legi, efectuează fără drept operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă”.

ADVERTISEMENT

Ministrul justiției, după votul din Parlament: ”Nu poți să vinzi heroină sau cocaină, să distrugi vieți, şi după să umbli liber pe străzi”

Proiectul ”Legii 2 Mai” inițiat de parlamentarii PNL fusese aprobat în noiembrie 2023 de către Senat. Apoi, în martie 2024, deputații l-au aprobat cu 250 de voturi pentru, 21 contra și zero abțineri.

Numele de ”Legea 2 Mai” a fost dat de ministrul justiției Alina Gorghiu. Acest lucru s-a întâmplat după accidentul din 19 august din stațiunea de la malul mării, când Vlad Pascu a ucis cu mașina doi tineri. Tânărul din Capitală s-a urcat la volan sub influența mai multor droguri.

ADVERTISEMENT

Pe 5 martie, în ziua votului din Camera Deputaților, într-o postare pe Facebook, Alina Gorghiu saluta votul. Ea mai spunea atunci că: ”Mi-am dorit tare mult ca Legea 2 Mai să fie votată de Parlamentul României. Astăzi s-a întâmplat.

Ce aduce nou? Faptul că traficanţii de droguri de mare risc nu mai pot primi pedepse cu suspendare. Nu poţi să vinzi heroină sau cocaină, să distrugi vieţi, şi după să umbli liber pe străzi. Locul traficanţilor este la închisoare.

ADVERTISEMENT

Nu mai avem voie să asistăm la încă o tragedie ca cea de la 2 Mai. Să fie clar – avem nevoie de legi de partea victimelor, pentru că trebuie să ne protejăm tinerii de traficul de droguri”, a afirmat Alina Gorghiu, într-un mesaj video.

ADVERTISEMENT