Sport

România și-a aflat adversarele din grupele Ligii Națiunilor! Duel „de foc” cu Kosovo și cum se pot califica „tricolorii” la Mondial

România și-a aflat adversarele din grupele Ligii Națiunilor. „Tricolorii” vor avea parte din nou de o „dublă” de foc cu Kosovo.
08.02.2024 | 19:42
Romania sia aflat adversarele din grupele Ligii Natiunilor Duel de foc cu Kosovo si cum se pot califica tricolorii la Mondial
România și-a aflat adversarele din grupele Ligii Națiunilor.
ADVERTISEMENT
08-02-2024
17:29

România și-a aflat adversarii din grupele Ligii Națiunilor

România a fost repartizată în Grupa 2 în Liga C a Ligii Națiunilor alături de Kosovo, Cipru și câștigătoarea barajului Lituania/Gibraltar. Rezultatele „tricolorilor” în Liga Națiunilor sunt foarte importante. 

Concret, la barajul pentru calificarea la Campionatul Mondial din 2026 vor lua parte cele 12 echipe care termină grupele preliminare pe locul 2, dar și cele mai bune 4 câștigătoare de grupă din Liga Națiunilor cu condiția ca naționala respectivă să nu termine în preliminarii pe una dintre primele două poziții. 

Grupa 1, Liga C: Suedia, Azerbaidjan, Slovacia, Estonia

Grupa 2, Liga C: România, Kosovo, Cipru, Lituania/Gibraltar

Grupa 3, Liga C: Luxemburg, Bulgaria, Irlanda de Nord, Belarus

Grupa 4, Liga C: Armenia, Insulele Feroe, Macedonia de Nord, Letonia


Grupa 1, Liga A: Croația, Portugalia, Polonia, Scoția

Grupa 2, Liga A: Italia, Belgia, Franța, Israel

Grupa 3, Liga A: Germania, Ungaria, Olanda, Bosnia și Herțegovina

Grupa 3, Liga A: Spania, Danemarca, Elveția, Serbia


Grupa 1, Liga B: Cehia, Ucraina, Albania, Georgia

Grupa 2, Liga B: Anglia, Finlanda, Republica Irlanda, Grecia

Grupa 3, Liga B: Austria, Norvegia, Slovenia, Kazahstan

Grupa 4, Liga B: Țara Galilor, Islanda, Muntenegru, Turcia


Grupa 1, Liga D: Lituania/Gibraltar, San Marino, Liechtenstein

Grupa 2, Liga D: Moldova, Malta, Andorra

08-02-2024
16:57

Tragerea la sorți a grupelor Ligii Națiunilor

România își află joi seară adversarele din grupele Ligii Națiunilor. „Tricolorii” au retrogradat în 2022 și vor evolua în sezonul 2024/2025 în divizia C. România a fost repartizată în prima urnă valorică a diviziei C.

Edi Iordănescu, selecționerul României, nu este prezent la tragerea la sorți de la Paris. Înaintea tragerii la sorți propriu-zise, la Paris a avut un loc un scurt moment artistic. De asemenea, organizatorii au derulat momente semnificative din ediția trecută a competiției. 

Secretarul general adjunct al UEFA, Giorgio Marchetti, a luat cuvântul și a explicat modalitatea tragerii la sorți a grupelor Ligii Națiunilor. 

Toată atenția fotbalului european la nivel de echipe naționale este îndreptată, firesc, spre turneul final al EURO 2024, competiția organizată în această vară de Germania, cu participarea a 24 de reprezentative de pe continent. Dar joi, 8 februarie, de la ora 19, la Paris, măcar pentru câteva ore, vrând-nevrând trebuie să ne întoarcem privirile și către copilul născut din ideile UEFA de a înlocui perioadele de meciuri amicale ale naționalelor cu o nouă competiție oficială, Liga Națiunilor.

Liga Națiunilor a devenit importantă abia după ce a oferit bilete pentru turneele finale de CM sau de EURO

Evident, meciurile amicale aveau rostul lor, se testau jucători noi, scheme de joc iar majoritatea selecționerilor au început să acorde brusc atenție nou createi Ligi a Națiunilor abia după ce forul european, în încercare disperată de a nu avea un proiect eșuat, a avut geniala idee de a acorda locuri de calificare la turnee finale de CM sau de Euro prin acele semifinale și finale la nivel de fiecare divizie, începând de la divizia B și până la divizia D.

ADVERTISEMENT

În această situație, după ce a ratat prezența directă la EURO 2020, culmea unde România a fost una dintre țările gazdă, cu patru meciuri jucate la București, trei în grupa C și o partidă eliminatorie, s-au aflat și tricolorii, care însă au pierdut semifinala cu Islanda, ratând ultima șansă de a prinde turneul final, în care ar fi jucat în grupă numai pe Arena Națională!

România, favorita în grupa ei din divizia B, a retrogradat la ultima ediție!

Am început la nivel de divizia C, unde terminând pe locul 2, după Serbia, am căpătat acea oportunitate ratată pentru EURO 2020. Dar UEFA a reorganizat diviziile și următoarea ediție am jucat-o în divizia B, unde am supraviețuit. Ultima ediție a fost tot în divizia B, dar cu o grupă foarte accesibilă, în care eram considerați favoriți: Muntenegru, Finlanda și Bosnia Herțegovina. Și în loc să ieșim primii sau măcar pe doi am retrogradat în divizia C!

ADVERTISEMENT

Paradoxul a făcut ca după ce ne-am remarcat în sens negativ, deci după un duș de gheață să vină unul foarte fierbinte, calificarea la turneul final al EURO 2024 și încă de pe primul loc, în fața Elveției și a Israelelui. Acum jucăm în divizia C, acolo unde a ajuns, altă surpriză mare, și naționala Suediei.

România, inclusă în prima urnă valorică a diviziei C, alături de Suedia, Armenia și Luxemburg

Din nou se pare că am fi avantajați, prin faptul că suntem în prima urnă valorică, alături de Suedia, Armenia și Luxemburg. Din a doua urnă fac parte  Azerbaidjan, Kosovo, Bulgaria și Insulele Feroe, din a treia Macedonia de Nord, Slovacia, Irlanda de Nord, Cipru iar din ultima Belarus, Lituania/Gibraltar*, Estonia, Letonia. Lituania și Gibraltar vor juca în martie un baraj pentru a stabili care rămâne în divizia C și care va juca în Divizia D.

ADVERTISEMENT

Sigur, la prima vedere majoritatea adversarilor ar părea accesibili, dar avem și un Kosovo, vechea cunostință din preliminariile EURO 2024 din urna 2, Slovacia, colega de grupă la EURO 2024 sau Irlanda din urna a treia și din nou altă națională cu care am jucat în preliminarii, Belarus din urna a patra.

Selecționerul Edi Iordănescu nu va fi prezent la tragera la sorți a grupei de Liga Națiunilor

La Paris nu va fi prezent selecționerul Edi Iordănescu, acesta fiind în proces de refacere după o gripă foarte puternică, în urma căreia a ajuns de două ori la spital. În locul său va fi prezent secundul Ionel Gane. FRF este în stand-by în ceea ce privește continuitatea conlucrării cu Edi Iordănescu după turneul final al EURO 2024, deși este gata să îi ofere noul contract până la final de CM 2026.

ADVERTISEMENT

Iordănescu nu este încă hotărât pentru ce este mai bine să facă după Euro 2024 și a anunțat că la acest moment cel mai bine ar fi ca toată concentrarea să fie făcută pentru pregătirea temeinică a participării la turneul final din Germania, după aceea putând să se așeze la masa tratativelor.

Noutatea care face și mai interesantă această ediție a Ligii Națiunilor

La această ediție UEFA a venit cu o nouă inovație, care va face competiția mai interesantă. În Divizia B nu vor promova doar câștigătoarele de grupă din Divizia C, ci și echipele care vor termina pe locul 2 au această oportunitate, urmând să înfrunte în meciuri de baraj formațiile de pe locul 3 din grupele din Divizia B.

Dar rolul important pe care îl va avea în continuare Liga Națiunilor va conta  pentru stabilirea ultimelor echipe europene calificate la Mondialul din 2026. Cel mai bine clasate 4 formații în competiție, exceptând echipele care au încheiat pe primele două locuri în grupele din preliminarii, vor intra  la meciurile de baraj pentru turneul final, alături de  cele 12 echipe de pe locul secund.

Urnele valorice ale Diviziei C

Urna 1: ROMÂNIA, Suedia, Armenia, Luxemburg
Urna 2: Azerbaidjan, Kosovo, Bulgaria, Insulele Feroe
Urna 3: Macedonia de Nord, Slovacia, Irlanda de Nord, Cipru
Urna 4: Belarus, Lituania/Gibraltar*, Estonia, Letonia

Programul meciurilor din Liga Națiunilor

Etapa 1: 5-7 septembrie
Etapa 2: 8-10 septembrie
Etapa 3: 10-12 octombrie
Etapa 4: 13-15 octombrie
Etapa 5: 14-16 noiembrie
Etapa 6: 17-19 noiembrie
Fazele finale ale Ligii Națiunilor vor avea loc în martie 2025

ADVERTISEMENT