News

Traian Băsescu, ironic după ce Iohannis a anunțat că vrea șefia NATO: ”Secretarul general nu are avion”. De ce nu a urmărit o funcție similară

Fostul președinte a comentat anunțul actualului lider de la Cotroceni. Klaus Iohannis își dorește funcția de secretar general NATO
12.03.2024 | 20:13
Traian Basescu ironic dupa ce Iohannis a anuntat ca vrea sefia NATO Secretarul general nu are avion De ce nu a urmarit o functie similara
Traian Băsescu a comentat anunțul lui Klaus Iohannis Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Traian Băsescu a explicat cum se face numirea unui nou secretar general al Alianțe, dar a lansat și câteva comentarii ironice după anunțul actualului președinte al României.

Traian Băsescu, ironic după ce Iohannis a anunțat că vrea șefia NATO

Fostul președinte al României spune că americanii ar fi făcut anunțul candidaturii lui Iohannis la NATO, dacă ar fi fost făcute aranjamente pentru renunțarea la candidatura lui Mark Rutte.

ADVERTISEMENT

”Aici este partea de risc major pe care eu o văd în această declarație. În primul rând, dacă ar fi fost un aranjament deja făcut să se renunțe la Rutte cei care ar fi trebuit să anunțe ar fi fost americanii.

Trebuie să știți că în interiorul NATO desemnarea secretarului general este un act politic pe care și-l arogă în primul rând Statele Unite, dar și celelalte două puteri nucleare din NATO: Marea Britanie și Franța.

ADVERTISEMENT

De asemenea, prin desemnare secretarului general NATO se are în vedere și rotația prezenței în Consiliul de Securitate a membrilor nepermanenți, în așa fel încât cele trei puteri nucleare să nu aibă surprize la voturi. Deci lucrurile sunt foarte complicate.

Personal, aș spune, poate puțin ironic, că nu am crezut niciodată că se scoate la concurs postul de secretar general al NATO, dar se pare că s-a scos și domnul Iohannis s-a înscris la acest concurs. Rămâne de văzut care va fi finalul”, a declarat Traian Băsescu la Digi24.

ADVERTISEMENT

De ce nu a urmărit o funcție similară

Europarlamentarul PMP a mai explicat și de ce nu a încercat să obțină o funcție la nivel înalt la NATO sau UE la finalul celor douămandate de președinte al României.

”Dacă prin candidatura lui Iohannis se pune sub semnul întrebării candidatura lui Mark Rutte este un fapt foarte bun. Mark Rutte disprețuiește România.

ADVERTISEMENT

Dacă Iohannis a făcut acest anunț fără a avea o strategie de negociere, a făcut o mare greșeală. Nu poți obține funcția fără negocieri extraordinare, fără ambasadori, fără MAE. Președintele trebuie să aibă un guvern dedicat acestui obiectiv.

Eu aveam un guvern care mă bârfea peste tot pe unde putea. Ministrul de externe din dictator nu mă scotea în discuțiile cu partenerii. Au încercat să-mi închidă și toate vizitele externe. Aduceți-vă aminte, discutăm de guvernul Ponta.

Nu aveam de ce să iau în calcul (un astfel de scenariu la acel moment n.r.) pentru că nu aveam instrumentele cu care să obțin așa ceva. Un astfel de instrument este chiar propriul tău guvern. Domnul Iohannis are avantajul că are guvernul său care poate să-l susțină.

Și un eșec și un succes ar însemna cam același lucru. Este o chestie de imagine pentru Klaus Iohannis și pentru România. NATO cu Klaus Iohannis la șefie va trebui în primul rând să aloce resurse pentru deplasări.

Din câte știu, secretarul general nu are un avion, va trebui să închirieze de multe ori. Oricum, avantajul ar fi că alianța NATO ar privi de la înălțime pentru că Iohannis e foarte înalt”, a mai spus fostul președinte.

ADVERTISEMENT