News

Traian Băsescu știe ce trebuie făcut împotriva Rusiei. Măsurile propuse de fostul președinte în Parlamentul European

În contextul crizei majore existente la granița Ucrainei cu Rusia, fostul președinte Traian Băsescu a propus trei soluții pentru securitatea continentului într-o luare de poziție în Parlamentul European.
19.02.2022 | 09:57
Traian Basescu stie ce trebuie facut impotriva Rusiei Masurile propuse de fostul presedinte in Parlamentul European
ADVERTISEMENT

Situația critică de la granițele Ucrainei cu Rusia l-a determinat pe Traian Băsescu, în prezent europarlamentar, să ia atitudine și să-și exprime un punct de vedere de la tribuna Parlamentului European de la Strasbourg.

”Pretenția Kremlinului de a negocia cu NATO și SUA o nouă arhitectură de securitate în Europa, prin restabilirea zonelor de influență din timpul URSS, arată negarea de către Rusia a dreptului suveran al statelor independente de a-și decide singure sistemele de alianțe și modul de a-și asigura securitatea.

ADVERTISEMENT

Traian Băsescu: ”Putin amenință azi pacea unor state europene”

Lunga listă de cedări și compromisuri excesive făcute în favoarea Rusiei (vezi R. Moldova, Georgia, Estul Ucrainei, Nagorno Karabah, Crimeea) de dragul afacerilor unor mari companii Europene (Germania, Italia, Franța, Olanda sau Austria), dar și pentru aprovizionarea cu gaze în condiții preferențiale, au finanțat armata cu care Putin amenință azi pacea unor state europene.

Altfel spus, atât de îndrăgitul ”business as usual” cu Rusia s-a făcut în detrimentul securității Ucrainei, dar și a Țărilor Baltice, a Poloniei și a României care suportă acum presiunea armatei ruse”, a spus Traian Băsescu în Parlamentul European.

ADVERTISEMENT

Care sunt cele trei soluții propuse de Băsescu pentru rezolvarea crizei din Ucraina

În intervenție sa, fostul președinte al României a criticat atitudinea Moscovei, susținând că Rusia vrea să restabilească zonele de influență din timpul URSS, mai ales după anexarea provinciei Crimeea, din 2014.

”În aceste zile, SUA și Regatul Unit au reacționat rapid și masiv, consolidând militar Ucraina și Flancul Estic. NATO este singurul scut real pentru securitatea Europeană”, a punctat Traian Băsescu.

ADVERTISEMENT

Traian Băsescu a propus și trei soluții pentru securitatea Europei, după cum urmează: 1. accelerarea procesului de dobândire a independenței energetice față de Rusia; 2. descurajarea militară și economică a Rusiei și 3. încetarea compromisurilor politice favorabile Rusiei.

Băsescu a fost un critic constant al regimului de la Moscova

De menționat că Traian Băsescu era președintele țării când România a găzduit summitul NATO din 2008, prilej cu care Vladimir Putin a venit la București. Critic constant al regimului de la Moscova, Băsescu avertiza în 2014, după anexarea Crimeei, că Rusia nu se va opri aici și că Vladimir Putin ”se uită cu jind la Gurile Dunării”.

ADVERTISEMENT

Șeful statului mai spunea atunci că afirmaţia sa – pe care o făcuse la începutul mandatului, în Statele Unite – că ”Marea Neagră este lac rusesc”, pentru care a fost blamat atunci, devine o realitate, notează digi24.ro.

Liderii grupurilor politice din Parlamentul European au cerut în mod repetat Rusiei să-și retragă trupele de la granița cu Ucraina. De asemenea, într-o declarație comună adoptată miercuri, aceștia vor ca proiectul Nord Stream 2, care ar urma să transporte gaz din Rusia către Germania, să fie întrerupt dacă Rusia atacă Ucraina.

 

ADVERTISEMENT