News

Traian Băsescu: ”Rusia trebuie scoasă din sistemul bancar internaţional”

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a vorbit despre sancțiunile care ar trebui aplicate Rusiei, după ce Putin a recunoscut independența regiunilor separatiste Donețk și Lugansk.
22.02.2022 | 15:28
Traian Basescu Rusia trebuie scoasa din sistemul bancar international
ADVERTISEMENT

Actualul europarlamentar (din partea PMP-n.r) este de părere că Rusia trebuie scoasă din sistemul bancar internaţional, trebuie încetate vânzările de tehnologie către această țară, dar și să nu mai cumpărăm gaz rusesc.

Traian Băsescu a punctat faptul că Moscova își întărește forțele armate din banii proveniți din achiziția gazelor, de către Europa.

ADVERTISEMENT

Traian Băsescu: ”Putin îşi consolidează armata cu bani europeni, banii din gaze”

”Rusia trebuie scoasă din sistemul bancar internaţional, în primul rând, trebuie stopate vânzările de tehnologie către Rusia şi să nu mai cumpărăm gaze din Rusia.

Sunt câteva elemente esenţiale. Practic, Vladimir Putin îşi consolidează armata cu bani europeni, banii din gaze”, a declarat la RFI fostul șef al statului.

ADVERTISEMENT

Eurodeputatul PMP este de părere Vladimir Putin ar vrea să ocupe Ucraina până la gurile Dunării.

”Era previzibil că obiectivul major al lui Vladimir Putin nu este invadarea Ucrainei, ci consolidarea autonomiei celor două aşa-zise republici autonome, Doneţk şi Lugansk”, a mai spus fostul președinte al României.

ADVERTISEMENT

Traian Băsescu avertizează: ”Sancțiunile trebuie impuse împotriva Rusiei”

De altfel, Traian Băsescu a subliniat că Europa trebuie să fie atentă cui impune sancțiunile și să nu se repete situația din 2014, odată cu anexarea Crimeei.

”Sancţiunile va trebui să vedem cât de severe vor fi, pentru că sunt prea multe interese economice, cel puţin în Europa. V-aş aduce aminte că s-au mai impus sancţiuni, după ocuparea Crimeii şi sancţiunile au fost împotriva Crimeii, nu împotriva Rusiei.

ADVERTISEMENT

N-aş vrea să asistăm şi acum la o decizie europeană de a se impune sancţiuni împotriva Doneţkului şi Luganskului, ci împotriva Rusiei”, a mai punctat Traian Băsescu.

De asemenea,  fostul șef al statului a spus că problema cu Ucraina nu este rezolvată odată cu recunoaşterea independenţei celor două republici separatiste”.

”Obiectivul lui Putin este să ajungă să lege terestru Crimeea, ceea ce înseamnă că va avea în continuare în vedere proiectul Novorossiya, pe care strategii ruşi îl au în vedere, acest proiect vizând extinderea ocupării Ucrainei până la gurile Dunării. (…)

Greu de spus ce mai poate face Occidentul, în afara unor sancţiuni cinstite, severe, împotriva Rusiei, pentru că militar este o variantă exclusă şi atunci rămâne izolarea politică şi izolarea economică, lucruri pe care în mod cert Rusia nu le poate suporta, dacă sunt aplicate temeinic.

Ar trebui cel puţin UE să fie, de data aceasta, cinstită când vorbeşte despre sancţiuni împotriva Rusiei”, a mai declarat Traian Băsescu.

Toate aceste afirmații vin după ce Vladimir Putin a semnat luni decretele de recunoaștere a independenței regiunilor separatiste din estul Ucrainei, Donețk și Lugansk. După ce a decurs la acest gest, economia Rusiei a început să aibă consecințe.

De exemplu, marile companii rusești Gazprom, Rosneft și Lukoil au înregistrat pierderi uriașe la Bursa de la Moscova, în doar câteva ore de la semnarea decretelor de independență a celor două teritorii pro-ruse din Ucraina.

Între timp, Vladimir Putin a ordonat extinderea trupelor sale în Donețk și Lungansk pentru menținerea păcii.

ADVERTISEMENT