Fotbal intern

De ce NU face Dinamo performanţă! Negoiţă strică piaţa transferurilor

Când se plâng că nu au mai luat titlul de 10 ani sau că nu au mai ieşit în Europa în ultimele 5 sezoane, „câinii” ar trebui să se uite mai degrabă la bârna din ochii lor şi nu la paiul...
06.08.2017 | 00:13
De ce NU face Dinamo performanta Negoita strica piata transferurilor
ADVERTISEMENT

Când se plâng că nu au mai luat titlul de 10 ani sau că nu au mai ieşit în Europa în ultimele 5 sezoane, „câinii” ar trebui să se uite mai degrabă la bârna din ochii lor şi nu la paiul din ochii altora. Sigur, Dinamo nu a avut niciodată un finanţator de talia lui Gigi Becali sau a unui Arpad Paszkany, dar măcar dacă ar avea rigoarea şi ştiinţa unui Gică Hagi sau flerul unui Ioan Niculae, atunci altfel ar sta, cu siguranţă, lucrurile.

Transferuri Dinamo. „Strică” piaţa de transferuri „afară”

Cel puţin „tactica” la capitolul transferuri a fost mereu una extrem de păguboasă la gruparea „alb-roşie”, jucători tineri, de mare valoare, fiind cedaţi pe sume derizorii în cele patru zări, la te miri ce echipe, şi apoi aşteptaţi să se întoarcă „acasă”, pentru a fi „reciclaţi”. Omogenitatea lotului şi, implicit, a echipei, a avut şi are de suferit, se pierd voci puternice în vestiar şi valori autentice în teren, şi, mai mult, Dinamo strică, practic, piaţa transferurilor, una şi aşa în suferinţă în fotbalul românesc. De partea cealaltă, Steaua sau CFR Cluj se întăresc mereu, iar când vând, o fac pe milioane bune de euro, şi de aici rezultă decalajul valoric şi de performanţă despre care vorbeam.

FANATIK şi-a propus să vă ofere o perspectivă asupra acestei situaţii de fapt, dilentatismul conducătorilor dinamovişti în materie de transferuri, fiind, în bună măsură, cauza pentru care înfocaţii fani „alb-roşii” au impresia că se ridică mereu cu burta goală de la masa Ligii 1.

ADVERTISEMENT

Transferuri Dinamo. Patru jucători de bază, cedaţi pe sume de nimic

În 2016, ca de obicei, Dinamo îşi propunea titlul, iar lotul pe care îl avea îi făcea pe fani să viseze frumos. Ei bine, în acel moment, s-a luat hotărârea ca patru jucători de bază să fie vânduţi sau împrumutaţi, pe sume de nimic. Rând pe rând au plecat Paul Anton, Miha Mevlja, Harlem Gnohere şi Vali Lazăr, în total, clubul din Şoseaua „Ştefan cel Mare” încasând aproximativ 1,3 milioane de euro de pe urma transferurilor celor mai buni 4 jucători din ultima vreme, exact cam cât a luat CS U Craiova pe Bogdan Vătăjelu de la Sparta Praga…

Paul Anton a plecat sub formă de împrumut la Getafe, în vara lui 2016, în schimbul a 150.000 de euro (20% din bani au intrat în contul formaţiei Pandurii Târgu Jiu), iar dacă spaniolii decideau să-l cumpere definitiv, Dinamo mai încasa 700.000 de euro. La momentul mutării în Spania, jucătorul era cotat conform site-ului de specialitate „transfermarkt.de” la 1,5 milioane de euro. Anton a marcat două goluri în cele 28 de meciuri jucate acolo (în 1.170 minute pe teren), dar s-a întors cu coada între picioare, Getafe nefiind nicidecum interesată să activeze clauza de prelungire.

ADVERTISEMENT

Miha Mevlja a semnat cu ruşii de pe Don, respectiv FK Rostov, iar clubul din „Ştefan cel Mare” s-a bucurat la 700.000 de euro, ce ciudă o fi în birourile de la Rin sau din „Groapă” acum, când valoarea fotbalistului, conform site-ului de specialitate „transfermarkt.de”, a ajuns la nu mai puţin de 4 milioane de euro?! E adevărat, slovenul a venit gratis de la Bnei Sakhnin, dar se putea face oricum o afacere mai bună în august 2016…

Tot la începutul sezonului trecut, Dinamo a refuzat să-l cedeze pentru 800.000 de euro pe Gnohere la rivala Steaua, pentru că dorea un milion pe jucătorul francez. Apoi, şefii dinamovişti au acceptat să-l vândă pe numai 250.000 de euro, deşi Gigi Becali urcase oferta la un moment dat la suma amintită, de 3 ori şi ceva mai mare, dar momentul a fost ratat de Negoiţă & comp…

ADVERTISEMENT

În fine, cotat la 1,25 milioane de euro conform aceluiaşi site de specialitate „transfermarket.de”, Valentin Lazăr a ajuns la echipa Al Sailyia din super-bogatul Qatar pentru doar 200.000 de euro, împrumut pe un an. Lazăr a jucat 10 meciuri, a dat două goluri şi patru pase de gol, lăsând o impresie bună în Golf, dar arabii nu au mai vrut să plătească 500.000 de euro pentru transferul definitiv, l-au făcut pachet şi l-au trimis înapoi, în „Groapă”.

Transferuri Dinamo. Dorin Rotariu, excepţia de la regulă

Dacă, pe vremuri, Nicolae Badea, pe atunci preşedintele Consiliului de Administraţie al FC Dinamo Bucureşti, „raporta” obţinerea din vânzări de jucători (în perioada 1999-2004) a unei sume impresionante de 11.575.000 de dolari, în ultimii ani oficialii dinamovişti au făcut chef dacă au trecut de milionul de euro per transfer.

ADVERTISEMENT

A mai fost plecarea lui Constantin Nica, în 2013, pentru 1,6 milioane de euro de la Atalanta Bergamo, apoi în conturile „câinilor” a mai intrat un milion de euro pentru un jucător de naţională ca Dragoş Grigore, în 2014, de la Toulouse, Dinamo dând o adevărată „lovitură” la fine lunii ianuarie 2017, când a obţinut 2,2 milioane de euro pentru un jucător de 21 de ani, Dorin Rotariu, de la FC Bruges, belgieni care, atenţie!, tocmai oferiseră la acel moment 4 milioane de euro Craiovei pentru Andrei Ivan, fiind refuzaţi net!
Mai mult, deşi jucătorul abia se acomodase în „Ştefan cel Mare”, oficialii „alb-roşii” au fost la un pas să-l cedeze recent şi pe brazilianul Rivaldinho la Trabzonspor, pentru doar 500.000 de euro, punând astfel sub semnul întrebării ambiţiile la titlu şi din acest an… Iar pe Steliano Filip nu ştiu cum să facă să-l trimită mai repede la Dinamo Kiev pentru 800.000 de euro, deşi cota sa înregistrează acum un maxim al carierei, situat la aproape dublu: 1,4 milioane de euro…

Transferuri Dinamo. Marius Alexe, eternul împrumutat

Dar, poate, cazul cel mai elocvent despre cum înţeleg şefii lui Dinamo să-şi trateze jucătorii şi fanii, este cel al lui Marius Alexe. Mare speranţă a fotbalului românesc şi dinamovist la un moment dat, Alexe a plecat în 2014, sub formă de – aţi ghicit! – împrumut pentru un an în Serie A, la Sassuolo, pentru 500.000 de euro. Jucătorul de 24 de ani pe atunci a fost, însă, lovit de ghinion, accidentându-se, şi a jucat doar de şase ori pentru gruparea italiană care, nefiind sigură că va evita retrogradarea, a decis să nu-l mai păstreze. Conform „reţetei” deja cunoscute, Alexe s-a întors la Dinamo, fiind din nou împrumutat în iulie 2015 în liga a doua din Turcia, la Kardemir Karabukspor, pentru deja „tradiţionala” sumă de 200.000 de euro

Aşadar, exemplu tipic de „artă canină” de a negocia transferuri, aşa că nimeni nu ar mai trebui să-i asculte pe oficialii „alb-roşii” când îşi plâng de milă că nu au buget care să-i ajute să atace titlul de campioană…

Transferuri Dinamo. De 5 mai puţin decât Steaua, care a scos 20 milioane din 4 transferuri

Fără a merge prea mult în trecut şi a aminti de cele 9,5 milioane de euro pentru care a ajuns Chiricheş la Tottenham, de cele 6 milioane de euro plătite de Al Hilal pentru Rădoi sau de cele 5,7 milioane de euro scoase din cont de Galatasaray pentru Bogdan Stancu, dacă ne raportăm la cum a vândut Steaua în ultimii ani, faţă de Dinamo, decalajul e colosal.

Nicolae Stanciu (7,8 milioane de euro), Florin Gardoş (6,8 milioane de euro), Alex Chipciu (3 milioane de euro), Mihai Pintilii (2,4 milioane) i-au adus lui Gigi Becali, în ultimii trei ani, o frumuşică sumă de 20 de milioane de euro, la care „câinii” pot doar să viseze şi să „latre” la lună. Cele 2,2 milioane de euro pentru Rotariu, milionul de euro pe Grigore şi cei 700.000 de euro luaţi pe Mevlja sunt singurele „performanţe” cu care se pot lăuda „câinii” la acest capitol. Un total de aproape 4 milioane, care faţă de cele 20 ale Stelei arată de ce unii se bat an la an la titlu şi la intrarea în grupele Ligii Campionilor, iar alţii doar… „amuşinează”.

Trist, dar adevărat pentru Dinamo, dar fotbalul e în primul rând o afacere, cum zice Gigi Becali, iar dacă nu ştii să te descurci, atunci rişti să te joci cu ambiţiile şi speranţele a milioane de suporteri ce vor tăcea mereu strîngând din pumni când vor fi întrebaţi despre Champions League… Pentru care se tot pregătesc de vreo… cine mai ştie câţi ani…

“Negoiţă are probleme penale, credeţi că-i mai poate arde de fotbal? El are probleme financiare la ora actuală. Cred că Dinamo e o echipă prea mare pentru Negoiţă. Nu vreau să se supere pe mine, dar la Dinamo trebuie să ai o avere de 200-300 de milioane, ca să poţi risca nişte bani anual, 3-4 milioane. El vrea numai să vândă, repede, ca să pună ceva deoparte pentru zile negre” – Gigi Becali.

Transferuri Dinamo. Încă un an european ratat

Dinamo Bucureşti s-a duelat cu Athletic Bilbao în turul 3 preliminar din Europa League, “câinii roşii” revenind în cupele europene după o pauză de cinci ani. Echipa antrenată de Cosmin Contra a reuşit să scoată un rezultat de egalitate, 1-1, în meciul tur, însă toate speranţele dinamoviştilor au fost spulberate în returul de pe “San Mames”, bascii câştigând cu 3-0.

Chiar dacă Dinamo a întâlnit una dintre forţele fotbalului spaniol, jocul prestat de jucătorii lui Cosmin Contra a fost. în multe momente. unul dezamăgitor. Una dintre cauze a fost şi numărul mic de transferuri făcute de dinamovişti în această vară. Chiar dacă la echipă au venit Katsikas, Nascimento, Albin sau Salomao, niciunul dintre aceştia nu a fost adus la timp, astfel că au existat probleme cu pregătirea fizică, dar şi cu integrarea în jocul echipei.

20 de milioane de euro a obţinut Steaua în ultimii trei ani din transferurile de jucători

4 milioane de euro a încasat Dinamo în perioada 2014-2017 din transferuri

10,1 milioane de euro este suma cu care a scăzut valoarea lotului lui Dinamo din 2013 (finalul primului sezon sub patronajul lui Ionuţ Negoiţă) pînă la începutul sezonului actual: de la 25,6 de milioane de euro la 15,5 milioane de euro

ADVERTISEMENT