Așadar, Guvernul vrea să ofere gratuitate de la 1 iulie pentru ”noi servicii medicale”, printre care masajul și terapiile ocupaționale. În condițiile în care peste 40% dintre români se plâng de dureri de spate și de stres, aceste măsuri ar trebui să fie primite cu brațele deschise de toată lumea.
Conform RTV, oferta Guvernului e chiar generoasă, fiind vorba de 300 de lei pe zi, însă nu mai mult de 21 de zile pe an. Practic, românii vor putea să-și deconteze aceste servicii, inclusiv masajul. Pe lista gratuităților se mai numără reflexoterapia și terapiile de recuperare asociate cu afecțiuni precum accidentul vascular cerebral, dar și bolile neurologice și cancerul.
Aceste tratamente ar trebui efectuate în stațiunile balneo-climaterice, însă statul nu oferă mai mult de 300 de lei pe zi dacă e vorba și de cazare sau de servicii hoteliere. Mai mult, dacă adulții însoțesc copii cu vârste sub 3 ani vor beneficia la rândul lor de servicii hoteliere gratuite pentru a sta alături de cei mici pe durata procesului de recuperare.
Practic, politicienii din România au prins gustul voucherelor și ajutoarelor sociale, astfel că toată lumea din această țară ar putea ajunge să beneficieze de ajutoare din partea Guvernului, într-o formă sau alta. Așadar, de la vouchere de vacanță la cele de energie electrică, mâncare sau masaj, toată lumea se bucură de marea împărțeală de ”la centru”.
Doar că, nu doar politicienii sunt darnici, ci și Universitățile din București, care doresc să încurajeze tinerii de perspectivă. Așadar, vești bune pentru elevii și studenții care obțin medalii de aur la competiții internaționale. Totuși, pentru a nu se simți excluși, vor primi vouchere și elevii care obțin argintul sau bronzul la olimpiadele științifice, dar și acei elevi care decid să-și continue studiile într-o facultate bucureșteană de top.
Așadar, potrivit Edupedu.ro, Universitatea din București a pregătit 20 de astfel de burse, în anul universitar 2023-2024, în cuantum lunar de 1.500 de lei pentru medalia de aur, 1.250 de lei pentru medalia de argint și 1.000 de lei pentru medalia de bronz. ”Bursele se adresează medaliaților la jocuri olimpice, campionate mondiale și europene, campionate mondiale universitare pentru sporturile olimpice și șah. Inclusiv cele organizate pentru persoanele cu dizabilități”, au transmis reprezentanții Universității București.
Marian Preda, rectorul Universității din București, crede că e de datoria universităților să încurajeze tinerii de perspectivă care iubesc școala, atunci când statul nu o face. ”Consider că universitățile au datoria să îi sprijine în demersurile lor academice. Tinerii merituoși români sunt, cu siguranță, un exemplu pentru toți membrii comunității Universității din București, deopotrivă studenți și profesori.
O țară fără elite științifice, sportive și culturale este o țară fără viitor. De aceea, beneficiile pe care le acordăm acestor tineri începând cu viitorul an universitar sunt, de fapt, o investiție pentru România”, a declarat rectorul Universității din București. Așadar, olimpicii care vor să rămână la Universitatea din București vor ocupa un loc finanțat prin granturi de studii, având un statut special.
Olimpicii care vor opta să-și continue studiile la Universitatea din București vor ocupa un loc finanțat prin granturi de studii, beneficiind de statut de loc special. Acest statut le dă dreptul olimpicilor să nu își piardă locul la buget în toți anii de studiu, atâta timp cât obțin numărul minim de credite prevăzut prin lege. Mai mult, tinerii se vor bucura de cazare prioritară, gratuită, în căminele Universității din București.