News

Tratamentele pentru răceală care pot pune viața în pericol. UE ia în calcul să le retragă de pe piață

Anumite tratamente pentru răceală și gripă pot pune viața pacienților în pericol, potrivit Agenţiei Europene pentru Medicamente.
02.02.2024 | 15:50
Tratamentele pentru raceala care pot pune viata in pericol UE ia in calcul sa le retraga de pe piata
Tratamentele pentru răceală care pot pune viața în pericol. colaj Fanatik/ Foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Anumite tratamente pentru răceală și gripă pot fi periculoase, ba chiar pot pune viața oamenilor în pericol. Un semnal de alarmă este tras de reprezetanții Agenției Europeană a Medicamentului, în contextul în care numărul cazurilor de gripă a crescut.

Tratamentele pentru răceală care sunt periculoase pentru organism

Specialiștii susțin că unii pacienți ar putea dobândi afecțiuni ale vaselor de sânge. Potrivit acestora, medicamentele folosite pentru tratarea răcelilor, care conțin pseudoefedrină, pot provoca accident vascular cerebral.

ADVERTISEMENT

În România există cel puțin 50 de astfel de produse vândute fără prescripție medicală. Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) spune că face o analiză de siguranță a tratamentelor care conțin substanța pseudoefedrină, utilizate pentru răceală și gripă.

EMA susține că s-a constatat o legătură între această substanță și afecțiuni care afectează vasele de sânge din creier. Rapoartele au arătat că unii pacienți care au luat medicamente cu pseudoefedrină se confruntă cu probleme de acest gen.

ADVERTISEMENT

„Medicamentele care conţin pseudoefedrină prezintă un risc cunoscut de evenimente ischemice cardiovasculare şi cerebrovasculare. Sunt efecte secundare care implică ischemie la nivelul inimii şi creierului, inclusiv accident vascular cerebral şi atac de cord”, arată o informare de pe site-ul Agenţiei Europene pentru Medicamente.

Recomandările EMA, cine nu ar trebui să folosească aceste medicamente

De altfel, EMA face o reevaluare a medicamentelor care conțin substanța periculoasă. Agenția Europeană recomandă celor cu hipertensiune arterială severă și celor diagnosticați cu insuficiență renală acută sau cronică severă să nu folosească tratamente care conțin pseudefedrină.

ADVERTISEMENT

Medicamentele de acest tip sunt administrate pentru tratarea nasului înfundat, simptom care apare din cauza răcelilor, gripei sau alergiilor. Directorul medical de la Institutul Matei Balș, Adrian Marinescu, spune că, într-adevăr, aceste medicamente considerate „ca fiind inofensive” pot provoca probleme de sănătate în cazul anumitor pacienți.

„Fiecare dintre noi ar trebui să îşi cunoască istoricul. Pentru a şti la ce am alergii, ce contraindicații am, ce medicamente pot lua în acelaşi timp. Rolul medicului este de a stabili combinațiile de medicamente pe care le putem lua.

ADVERTISEMENT

Trebuie să existe atenție fără a înțelege că există risc foarte mare de AVC”, a declarat, cu privire la acest subiect, Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balş, potrivit Antena 3.

 

ADVERTISEMENT