ADVERTISEMENT
News

Trebuie să ai asta în casă de Rusalii! Lucrul care te ferește de necazuri și spirite rele

Autor: Alexa Serdan | 06.06.2020 | 23:23
Trebuie să ai asta în casă de Rusalii! Lucrul care te ferește de necazuri și spirite rele
Trebuie să ai asta în casă de Rusalii! Lucrul care te ferește de necazuri și spirite rele. Sursa foto: basilica.ro

Rusaliile, sărbătoare cunoscută în popor ca și Pogorârea Sfântului Duh, are loc la 50 de zile după sărbătorile pascale. Credincioșii păstrează în aceste două zile de mare cinstire obiceiuri și tradiții pe care le-au moștenit din vechime, unele dintre ele ferind oamenii și gospodăriile de necazuri și spirite rele.

ADVERTISEMENT

Ce nu trebuie să lipsească din casă în ziua de Rusalii

O veche credință populară ne spune că Rusaliile sunt spirite rele care au stat pe pământ ascunse timp de o lună. Ielele, așa cum se mai numesc Rusaliile, sunt fiicele lui „Rusalim împărat”, acesta fiind o personificare a cetăţii Ierusalim.

Pentru a se feri de necazuri și spirite rele credincioșii duc la Biserică frunze și ramuri de tei pentru a fi sfințite. Ulterior, aceste frunze se pun la uși și la ferestre pentru a feri gospodăria de fulgere, grindină și spirite rele. De asemenea, frunzele puse la icoane feresc oamenii de rele.

Frunzele de pelin, nelipsite din casă de Rusalii

O altă tradiție din popor amintește că în zilele de Rusalii, duminică și luni, 7 și 8 iunie, credincioșii trebuie să aibă în gospodării usturoi și frunze de pelin.

ADVERTISEMENT

Se spune că aceste frunze de pelin se pun în toate băuturile care se consumă în aceste două zile de sărbătoare, în afară de apă, pentru a ține duhurile rele la distanță.

Ce nu este bine să faci în ziua de Rusalii

Ca la orice mare sărbătoare creștină și în această zi nu este bine să faci anumite lucruri. Pe lângă faptul că nu se spală, nu se coase și nu se calcă, credincioșii păstrează și alte tradiții pentru a le merge bine tot anul.

Așadar, începând de la Duminica Rusaliilor timp de 9 nouă săptămâni nu este bine să culegi plante de leac. Totodată, în aceste două zile de sărbătoare nu se merge la câmp pentru că Ielele te pot prinde şi pedepsi aspru.

ADVERTISEMENT

Nu este bine să te urci în pomi sau să pleci prea parte de casă. Totuși, dacă nu ai de ales sau vrei să-ți petreci weekend-ul prelungit la mare sau la munte este bine să îți pui în buzunar sau în sân pelin pentru a fi protejat de mânia Ielelor.

Totodată, de Rusalii nu se intră în vie, nu se merge în locuri pustii, pe lângă păduri sau fântâni deoarece te-ai putea întâlni cu spiritele rele.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în această zi de sărbătoare nu se lucrează pentru că Ielele au puterea de a-i pedepsi pe cei care nu cinstesc și prețuiesc Rusaliile.

 

 

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 837: 32 pagini + CD. Doar 10 lei!