News

Trei condiții pentru reducerea răspândirii pandemiei COVID-19! Atât de simplu este

26.07.2020 | 10:40
Trei conditii pentru reducerea raspandirii pandemiei COVID19 Atat de simplu este
ADVERTISEMENT

O echipă de cercetători olandezi a anunțat o listă cu trei condiții pentru reducerea răspândirii pandemiei COVID-19! Sunt lucruri simple, esențiale și care pot salva omenirea.

Astfel, dacă oamenii se spală regulat pe mâini, poartă măşti şi păstrează distanţa socială ar putea opri evoluţia coronavirusului fără un vaccin sau tratamente suplimentare.

ADVERTISEMENT

Studiul, publicat în revista PLoS Medicine, a creat un nou model pentru a analiza răspândirea bolii şi a eforturilor de prevenire sau oprirea a acesteia.

Ce trebuie să facem ca să oprim răspândirea COVID-19

De remarcat că cercetătorii de la Universitatea Medical Center Utrecht au plecat în studiul lor de la interacţiunea oamenilor din Olanda, însă modelul este potrivit şi pentru alte ţări occidentale.

ADVERTISEMENT

„O epidemie extinsă poate fi prevenită dacă eficacitatea acestor măsuri depăşeşte 50%”, au concluzionat autorii studiului.

Concret, dacă vorbim despre un public lent, dar care îşi schimbă în cele din urmă comportamentul, acest lucru poate reduce numărul de cazuri. Nu va întârzia însă atingerea vârfului în ceea ce priveşte numărul cazurilor.

ADVERTISEMENT

Dacă guvernele închid la timp comunităţile, dar nu se iau măsuri suplimentare de protecţie personală, acest lucru ar întârzia, dar nu ar reduce atingerea numărului maxim de cazuri. O carantină de trei luni ar întârzia vârful cu cel mult şapte luni, a constatat studiul.

„În termeni concreţi, SARS-CoV-2 nu va provoca un focar mare într-o ţară în care 90% din populaţie adoptă spălarea mâinilor şi distanţarea socială cu o eficacitate de 25%”, scriu autorii studiului.

ADVERTISEMENT

Mai mult de atât, cercetătorii spun că toate guvernele trebuie să-și educe oamenii cu privire la modul în care virusul se răspândeşte şi să atragă atenţia cu privire la rolul crucial pe care îl are distanţarea socială, spălarea mâinilor şi utilizarea măştilor.

Trebuie specificat că datele studiului nu au luat în calcul demografia şi n-au ținut cont de izolarea imperfectă a persoanelor bolnave de COVID-19.

ADVERTISEMENT