News

Trimis în judecată pentru omor din culpă, fostul ministru Daniel Chițoiu a primit acordul instanței de a urca din nou la volan

Daniel Chițoiu, fost ministru al finanțelor, poate urca din nou la volan, deși a fost trimis în judecată pentru ucidere în culpă, după un accident de circulație soldat cu doi morți.
25.05.2022 | 09:03
Trimis in judecata pentru omor din culpa fostul ministru Daniel Chitoiu a primit acordul instantei de a urca din nou la volan
Fostul ministru Daniel Chițoiu a fost trimis în judecată pentru omor din culpă, după un accident rutier care a avut loc în 2019 / Colaj foto: Fanatik
ADVERTISEMENT

Fostul ministru Daniel Chițoiu a fost protagonistul unui accident grav de circulație, la sfârșitul anului 2019, în urma căruia două persoane și-au pierdut viața. Procesul politicianului a început abia în februarie 2022, iar la ultima ședință de judecată, Chițoiu a cerut prelungirea dovezii pe baza căreia să poată circula în continuare cu mașina.

Judecătorii au admis cererea lui Daniel Chițoiu de prelungire a ”dovezii” de circulație

Magistrații de la Judecătoria Pitești au admis, pe 5 mai 2022, cererea de prelungire a dreptului de circulație pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data respectivă, formulată de inculpatul Chițoiu Daniel. Încheierea a fost comunicată șefului Serviciului Poliției Rutiere din cadrul IPJ Argeș. Și la termenul anterior, Chițoiu primise, de asemenea, acordul judecătorilor pentru a putea conduce mașina pe drumuri publice.

ADVERTISEMENT

Conform legislației în vigoare (OUG 195/2002, art 111, alin 6), ”la cererea titularului permisului de conducere reținut în condițiile alin. (1) lit. b) sau ale alin. (4), procurorul care efectuează urmărirea penală sau exercită supravegherea cercetării penale ori, în faza de judecată, instanța de judecată învestită cu soluționarea cauzei poate dispune prelungirea dreptului de circulație, cu câte cel mult 30 de zile, până la dispunerea clasării, renunțării la urmărirea penală sau, după caz, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești.

Modul de soluționare a cererii de prelungire a dreptului de circulație se comunică și șefului poliției rutiere pe raza căreia s-a comis fapta”. Dreptul de a conduce pe drumuri publice ar putea să-i fie suspendat fostului ministru abia la finalul procesului, în funcție de hotărârea judecătorească.

ADVERTISEMENT

Daniel Chițoiu, acuzat că a intrat pe contrasens și a provocat accidentul soldat cu doi morți

Daniel Chițoiu, fost ministru al economiei și finanțelor în Guvernul Ponta (2012-2014), e acuzat că a provocat un accident de circulație pe 26 decembrie 2019, pe DN7, în județul Argeș. Procurorii susțin că mașina condusă de acesta, un Audi, a pătruns pe contrasens și s-a ciocnit frontal cu un automobil condus de un bărbat de 82 de ani, care a murit pe loc. Soția șoferului a decedat ulterior, la spital, în timp ce o altă persoană aflată în vehicul a fost rănită.

Și Daniel Chițoiu a fost internat în spital până pe 2 ianuarie 2020, deși la câteva minute după accident a fost fotografiat mergând pe propriile picioare. În primă fază a anchetei, el s-a prelevat de dreptul de a nu da declarații în fața procurorilor.

ADVERTISEMENT

Procesul a demarat greu, după ce fostul ministru a depus contestații cu privire la legalitatea probelor, în camera preliminară. Conform G4Media, și în faza urmării penale, el a depus obiecțiuni la expertiza tehnică ce atesta faptul că a intrat pe contrasens și a provocat accidentul din Argeș. Chițoiu a depus la Parchet o altă expertiză, care indică faptul că nu el este de vină pentru tragedia de pe DN7.

Mai multe rude ale victimelor, precum și 3 unități medicale s-au constituit părți civile, în procesul de pe rolul Judecătoriei Pitești. În acest dosar, declarația persoanei care a supraviețuit accidentului ar putea fi decisivă pentru soarta fostului politician.

ADVERTISEMENT

Daniel Chițoiu a fost șef la ANAF și deputat

Daniel Chițoiu are 54 de ani, este doctor în economie și absolvent al Facultății de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori din cadrul Academiei de Studii Economice București. În perioada 2005-2007, el a ocupat funcția de vicepreședinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală, dar a fost și președinte interimar al ANAF pentru trei luni.

În afară de poziția de ministru, el a mai fost și deputat de Giurgiu, în legislatura 2012-2016.

În 2014, Chițoiu și-a dat demisia din PNL, nemulțumit de decizia conducerii partidului de fuzionare cu PDL, și s-a înscris în ALDE, formațiunea condusă de Călin Popescu Tăriceanu.

ADVERTISEMENT