Sport

Cifrele-dezastru ale tridentului Messi-Neymar-Mbappe! Câte meciuri a câştigat PSG cu cei trei pe teren

PSG a mizat pe tripleta Lionel Messi-Mbappe-Neymar din primul minut în doar 9 meciuri în acest sezon, în toate competițiile, și a câștigat doar patru dintre acestea.
23.02.2022 | 18:00
Cifreledezastru ale tridentului MessiNeymarMbappe Cate meciuri a castigat PSG cu cei trei pe teren
ADVERTISEMENT

Visul Parisului de a cuceri Europa a prins și mai mult contur, după ce Lionel Messi s-a alăturat în vara lui 2021 duetului Kylian Mbappe-Neymar.  Numai că realitatea din teren nu a corespuns până în prezent cu așteptările uriașe ale conducătorilor și, totodată, ale suporterilor lui PSG.

Și asta pentru că din cele 36 de meciuri disputate de echipa lui Mauricio Pochettino în Ligue 1, Champions League, Cupa Franței și Supercupa Franței, Messi, Mbappe și Neymar au evoluat, împreună, din primul minut de numai nouă ori.

ADVERTISEMENT

Primul joc în care cele trei superstaruri s-au regăsit pe teren din start a fost cel din deplasarea de la Brugge, la debutul în faza grupelor Champions League. Atunci, Paris Saint-Germain s-a întors doar cu un rezultat de egalitate, 1-1, care a surprins neplăcut majoritatea specialiștilor.

PSG, fără gol marcat în două din cele nouă meciuri disputate cu Messi, Mbappe și Neymar titulari

“Avem nevoie de timp să muncim și pentru ca cei trei din față să se înțeleagă și să se joace bine. Problema nu au fost că am jucat cu cei trei jucători din atac, ci că trebuie să fim mult mai puternici în toate compartimentele. Sunt mulțumit de munca defensivă a atacanților. Am văzut lucruri bune”, declara antrenorul lui PSG după acea partidă din Belgia.

ADVERTISEMENT

Primele semne pozitive s-au văzut și mai bine în următoarele două partide cu tridentul Messi-Mbappe-Neymar pe teren de la început: cu Olympique Lyon, în Ligue 1, în care parizienii au revenit de la 0-1 și s-au impus cu 2-1 după un gol din penalty înscris de Neymar și reușita victoriei semnată în minutul 90 de Icardi, și cu Manchester City, în Champions League, unde Messi a marcat primul lui gol în tricoul lui PSG, consfințind succesul cu 2-0.

Doar că după acest moment, au apărut și problemele: un eșec cu Rennes, 0-2, remiza albă de pe terenul marii rivale Olympique Marseille, ambele în campionat, și înfrângerea din Champions League, în returul cu Manchester City, scor 1-2.

ADVERTISEMENT

PSG nu a câștigat nici jumătate din meciurile disputate cu cei trei superatacanți titulari

Iar totul a culminat sâmbătă în confruntarea de la Nantes, în care echipa lui Pochettino a pierdut cu 3-1, după ce a fost condusă cu 3-0 la pauză, iar tridentul ofensiv al Parisului a rămas corigent, cu o medie a notelor în L’Equipe sub nota de trecere: Messi 4, Mbappe 3 și Neymar 5, și asta doar datorită golului de consolare marcat de brazilian în repriza secundă.

Meciul de pe Stade de la Beaujoire a fost primul în care cei trei mușchetari din atacul lui PSG au început alături după o pauză de 82 de zile. Precedenta lor apariție laolaltă în formula de start fusese consemnată tocmai în întâlnirea cu codașa Saint-Etienne, în care parizienii au suferit, de asemenea, revenind de la 0-1 la 3-1 abia după ce “verzii” au avut un jucător eliminat.

ADVERTISEMENT

Astfel, cu tridentul Messi-Mbappe-Neymar pe teren din primul minut, PSG a câștigat doar patru partide, a remizat de două ori și a pierdut în trei rânduri, procentajul victoriilor fiind de numai 44%. Mai mult chiar, atunci când cei trei nu coincid pe gazon din startul meciurilor, rata succesului crește la 77%! Totodată, din cele patru înfrângeri ale lui Paris Saint-Germain din acest sezon, trei au fost suferite când Messi, Mbappe și Neymar s-au aflat de la început pe gazon.

PSG, echipa cu trei regi cu nevoi diferite

“Fiecare poate fi regele oricărui club din lume, dar la PSG sunt trei regi în aceeași echipă, cu nevoi diferite și care au nevoie de lucruri diferite de la echipă. Mbappé are nevoie de spațiu pentru a alerga și de un ritm ridicat în tranziție. Neymar are nevoie de minge, să o simtă și să o conducă. Iar Messi, poate, de un alt ritm al jocului. Nu este ușor să fie puse toate împreună”, a reliefat Mauricio Pochettino problemele cu care se confruntă la Paris.

Totodată, și “cei trei mușchetari” au un procentaj foarte mic al golurilor înscrise în meciurile în care se regăsesc în 11-le de start al lui PSG: fiecare a înscris doar câte două goluri. Și asta în condițiile în care, în toate competițiile, Messi are șapte reușite și nouă pase decisive în 22 de partide, Neymar are patru goluri și tot atâtea assist-uri în 16 jocuri, iar Mbappe, golgeterul echipei, a înscris de 22 de ori și a oferit 16 pase decisive în 33 de meciuri.

“Este normal să fie așteptări mari. Toată lumea se așteaptă la minuni când o echipă poate prezenta jucători de acest nivel. Dar nu trebuie să uităm de episoadele care au provocat unele regrese: accidentarea lui Neymar, adaptarea lui Messi și, de asemenea, unele dificultăți în jocul în echipă. Să joc alături de ei este o oportunitate incredibilă pentru mine. Putem face lucruri grozave în a doua jumătate a sezonului”declara Kylian Mbappe jurnaliștilor de la Gazzetta dello Sport, la sfârșitul lui 2021.

PSG, printre cele mai labile cluburi din Europa la execuția penalty-urilor

Și deși prestația din turul optimilor Champions League cu Real Madrid a fost entuziasmantă, există un alt motiv de îngrijorare pentru parizieni în perspectiva manșei secunde de pe Santiago Bernabeu: penalty-urile ratate. Practic, din cele 10 lovituri de la 11 metri de care a beneficiat în acest sezon, PSG a transformat doar șapte, procentajul de 70% fiind cel mai scăzut pentru gruparea de pe Parc des Princes din ultimii șase ani.

Messi și Neymar au irosit fiecare câte un penalty în ultimele două meciuri, cu Real Madrid, respectiv Nantes, în momente cheie ale jocului, iar rata parizienilor de transormare în gol a execuțiilor de la punctul cu var este printre cele mai slabe din Europa în actuala stagiune. Doar 12 echipe dintre cele care au primit minimum cinci penalty-uri au înscris mai puțin decât PSG, Arsenal, cu numai 40%, și AS Roma, cu 50%, fiind marile contraperformere la acest capitol.

Din tripleta ofensivă a lui Pochettino, Lionel Messi stă cel mai rău la executarea loviturilor de pedeapsă, cu un total de 30 de ratări din 133 de șuturi, dintre care 3 din 13 în sezonul precedent. Neymar și Kylian Mbappe au același procentaj de reușită de la punctul cu var, de 81 la sută, dar tehnica brazilianului este destul de ușor de intuit de către portarii adverși. În schimb, campionul mondial a arătat tot mai multă încredere după ce în stagiunea anterioară a transformat în gol 10 din cele 11 penalty-uri executate, dar a ratat lovitura decisivă care a dus la eliminarea surprinzătoare a Franței în optimile EURO 2020 în fața Elveției la București.


  • (P) Cota NETBET pentru PSG – St. Etienne: 7,00 este cota pentru ”2-0 scor corect”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT