Life

“Triunghiul Bermudelor” din România. Locul care atrage turişti ca un magnet, deşi ascunde mistere şi tenebre

“Triunghiul Bermudelor” din România este un loc care atrage turiștii ca un magnet, însă ascunde numeroase mistere. Este vorba despre peștera Polovragi.
06.07.2022 | 16:48
Triunghiul Bermudelor din Romania Locul care atrage turisti ca un magnet desi ascunde mistere si tenebre
“Triunghiul Bermudelor” din România, un loc plin de mister. Sursa foto: pesterapolovragi.ro/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

“Triunghiul Bermudelor” din România se află în Oltenia, în peștera Polovragi, unde se spune că există un blestem. Acest loc reprezintă o atracție pentru turiști, însă au avut loc mai multe fenomene misterioase de-a lungul timpului.

“Triunghiul Bermudelor” din România

Peștera Polovragi reprezintă unul dintre locurile sacre ale dacilor și nu este doar un obiectiv turistic, ci și un loc în care se produc periodic fenomene inexplicabile.

ADVERTISEMENT

“Triunghiul Bermudelor” din Oltenia este un loc plin de energie, iar cei care au fost acolo susțin existența acestor fenomene inexplicabile petrecute acolo. Mulți turiști care au vizitat această peșteră au povestit că au simțit prezența unei umbre pe toată durata vizitei.

Mai mult, alți turiști au decedat răpuși de pietrele căzute de undeva de deasupra muntelui. Acesta a fost și cazul Veronicăi Bulai, mama surorilor Gabor, care și-a pierdut viața în vara anului 2013, notează cancan.ro.

ADVERTISEMENT

De-an lungul timpului, mai multe legende au apărut în legătură cu această peșteră. Se spune că acolo se adăpostea marele Zalmoxis, conducătorul dacilor.

Se spune că acesta avea puteri impresionante și că avea abilitatea de a-și schimba înfățișarea din tânăr în bătrân oricând își dorea acest lucru. Tronul lui Zalmoxis se află în Polovragi și în ziua de astăzi, fiind cel mai sacru loc din peșteră.

ADVERTISEMENT

Turiștii care au fost acolo au spus că au fost cuprinși de sentimente și gânduri stranii atunci când s-au apropiat de piatra unde obișnuia să stea Zalmoxis.

Peștera Polovragi a fost redescoperită cu mai bine de un secol în urmă și are peste 10 kilometri. Speologii consideră că peștera este mai lungă decât se cunoaște în realitate, însă nu a putut fi explorată în totalitate.

ADVERTISEMENT

De altfel, se spune că aurul dacilor este ascuns undeva la capătul peșterii. Astfel, numeroși căutători de comori încearcă să-l descopere. Acesta poate fi unul dintre motivele pentru care peștera este deschisă publicului doar parțial.

Au fost diverși căutători de comori care au avut acces până în adâncurile peșterii. Se spune c toți au avut parte de morți tragice. Blestemul lui Zalmoxis a fost aruncat peste întreaga peșteră, iar cei lacomi sunt pedepsiți, conform legendei.

Peștera Polovragi
Peștera Polovragi, o atracție turistică plină de mister. Sursa foto: mixdecultura.ro

Ce alte legende au fost țesute în jurul peșterii

O altă legendă spune că Zalmoxis avea mai multe pasaje secrete prin care ajungea din peșteră direct în Sarmizegetusa sau la cetatea dacică de deasupra muntelui. Aceste pasaje însă nu au fost descoperite, fiind doar o legendă.

Din tavanul peșterii Polovragi se preling picături de apă. Se spune că acestea reprezintă lacrimile lui Zalmoxis.

Există și legende conform cărora unii țărani care și-au adăpostit vacile și oile în peșteră au rămas fără niciun animal, apoi au înnebunit.

Alte lucruri stranii care se petrec în Polovragi sunt luminile apărute de nicăieri pe coridoarele întunecate ale peșterii. Atunci când cineva se apropie de ele, luminile dispar.

În peșteră există niște formațiuni de rocă întâlnite doar acolo, care poartă numele de “piele de leopard”.

Atunci când speologii au cercetat peștera pentru prima dată, acum peste 100 de ani, au descoperit urme de picioare umane încălțate, vechi de 2.000 de ani. Urmele ar fi putut fi lăsate de daci, din moment ce temperatura din peșteră este de 8-9 grade, indiferent de anotimp. Nimeni nu poate spune cu exactitate care este adevărul despre aceste urme.

Există o legendă legată și de denumirea peșterii. Se spune că vracii din acea perioadă utilizau om plantă numită polovraga pentru a vindeca diverse boli, scrie libertatea.ro.

Peștera Polovragi
Peștera Polovragi. Sursa foto: transatravel.ro

Cum poți ajunge la peștera Polovragi

Peștera Polovragi se află în Munții Căpățânii, pe malul Oltețului, la o altitudine de 670 m și la 20 m înălțime față de talvegul râului, pe teritoriul comunei Polovragi între localitățile Horezu și Baia de Fier, județul Gorj, Oltenia, România.

Zona are o mare încărcătură istorică, așa cum dovedesc cercetările arheologice efectuate de-a lungul timpului. A fost descoperită o așezare dacică cu două nivele ce datează din secolele II – I î. Hr.

Un nivel al așezării era situat la înălțime pe  pe Platoul Padeșului și al Crucii lui Ursache, funcționând ca o cetate de refugiu. Al doilea nivel era situat mai jos, în apropiere de ieșirea Oltețului din Chei, în punctul numit Gura Pietrei, iar acest nivel funcționa ca așezare civilă.

C0omuna Polovragi este situată în Depresiunea Polovragi, județul Gorj, în partea central sud-vestică a țării. Aceasta face parte din Depresiunea Subcarpatică Olteană cuprinsă între Bistrița Vâlcii și Tismana și se află la jumătatea distanței dintre Târgu Jiu și Râmnicu Vâlcea.

Accesul în localitate este facil, aceasta fiind străbătută de DN 67 (Târgu Jiu – Râmnicu Vâlcea) la sud și de drumul județean 665, desprins din DN 67 pe traseul Horezu – Vaideeni – Polovragi – Novaci – Bumbești Jiu.

Peștera Polovragi găzduiește o colonie de hibernare de aproximativ 300 de lilieci de peșteră. Aceștia fac parte din Ordinul Microchiroptera, Genul Rhynophus, numit popular “liliacul cu potcoavă”. Această denumire a fost atribuită datorită formei de potcoavă a pliului ce înconjoară nasul.

Ce obiective turistice mai pot fi vizitate în zonă

Cei care merg în această zonă mai pot vizita Cetatea dacică. Fortificațiile dacice de la Polovragi se află pe muntele Padeș, la o atitudine de circa 1.000 m.

Este datată din secolul I î.Hr., în perioada domniei lui Burebista, atunci când cetățuia a fost folosită ca loc de refugiu pentru un trib dacic din zonă. Ulterior, romanii au folosit fortificațiile pentru a apăra drumul de plai care trecea prin Cheile Oltețului peste munte, prin Pasul Urdele, spre Sarmizegetusa.

Complexul mănăstiresc Polovragi se află la poalele muntelui Piatra Polovragilor, în apropiere de Cheile Oltețului, la marginea localității Polovragi. Este aproape de celebra peșteră, pe care a administrat-o vreme de 300 de ani.

Cheile Oltețului reprezintă un alt obiectiv turistic din zonă. Oltețul adună pâraiele reci care se scurg de pe stânci, ajungând, de la izvor până în localitatea Polovragi, un râu învolburat. Râul a săpat în stâncile calcaroae și a format Cheile Oltețului, care despart Masivul Parâng de Munții Căpățânii.

Crucea lui Ursache se înalță deasupra mănăstirii Polovragi, pe un vârf de munte denumit Piatra Polovragilor. Este un monument memorial ridicat la 1800 în amintirea unui vătaf al plaiului Novacilor, pe care se află înscrisuri în limba slavonă.

De altfel, crucea marchează și amplasamentul complexului dacic, construit în perioada domniei lui Burebista.

Muzeul din Polovragi este un alt obiectiv turistic ce merită vizitat de cei care ajung în zonă. Acolo sunt expuse mai multe costume tradiționale și obiecte vechi. Acestea pot fi văzute în sediul Casei de Cultură din comună.

Peșterea Muierii sau Peștera Muierilor poate fi vizitată de turiști. Aceasta se află în comuna Baia de Fier, județul Gorj.

ADVERTISEMENT