News

Trotinetele electrice, interzise în unele zone din București. PMB pregătește mai multe amenzi

Reprezentanții Primăriei Municipiului București (PMB) au pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre care include mai multe reguli pentru firmele care închiriază trotinete electrice.
08.07.2022 | 19:33
Trotinetele electrice interzise in unele zone din Bucuresti PMB pregateste mai multe amenzi
Reguli noi și amenzi pentru parcarea neregulamentară a trotinetelor electrice. Foto: commons.wikimedia.org
ADVERTISEMENT

Astfel, conform sursei citate, staţionarea trotinetelor electrice în locuri interzise va fi sancţionată cu amenzi cuprinse între 200-400 de lei. Totodată, proiectul de regulament vizează condiţiile de utilizare a trotinetelor electrice închiriate în regim self-service prin intermediul platformelor online.

Parcarea trotinetelor electrice, în atenția PMB

Amenzile între 200 și 400 de lei vor fi aplicate şi în cazul în care operatorul nu va ridica trotinetele electrice parcate neregulamentar. O amendă mai mare – între 1.000 și 2.000 de lei – va fi aplicată dacă pe domeniul public exista trotinete electrice ale operatorilor care nu au avizul Direcţiei Transporturi din cadrul PMB.

ADVERTISEMENT

Conform documentației depuse pe site-ul PMB, amenzi similare vor exista şi pentru amplasarea pe domeniul public a unui număr mai mare de trotinete electrice decât cel aprobat municipalitate. Cine nu respectă regulile va suporta consecințele. Asta înseamnă că PMB va dispune ridicarea trotinetelor electrice de pe domeniul public.

În același context este important de subliniat că amplasarea trotinetelor – atât de către operatori, cât şi de către utilizatori – este interzisă pe trotuare cu lăţimea mai mică de doi metri.

ADVERTISEMENT

De asemenea, amplasarea trotinetelor este interzisă în zona staţiilor de transport în comun, dar și pe aliniamentele clădirilor, gardurilor sau podurilor.

Trotinetele electrice nu pot fi parcate nici în zonele trecerilor de pietoni, nici în locurile de parcare special amenajate pentru autoturisme. Totodată, acestea nu pot fi parcate pe spaţiile verzi, în intersecţii şi la mai puţin de 10 metri de intersecţii.

ADVERTISEMENT

Fără trotinete electrice lângă grădiniţe, şcoli, licee și universităţi

Este interzisă amplasarea acestora pe malurile râurilor sau lacurilor, în zonele de acces în grădiniţe, şcoli, licee, universităţi, pieţe agroalimentare și complexuri comerciale.

Cei care care firme de închiriere a trotinetelor electrice trebuie să știe că taxa aferentă pentru eliberarea autorizaţiei/licenţei de operator este de 5.000 lei/an. Astfel, pentru fiecare trotinetă menţionată în contract se percepe o taxă de eliberare sticker/plăcuţă autorizaţie de 200 de lei.

ADVERTISEMENT

Dacă există trotinete electrice staţionate mai mult de șase ore în afara zonelor permise, operatorii au obligaţia de a muta trotinetele electrice în zonele stabilite.

Mai mult, operatorii vor limita din aplicaţii circulaţia şi parcarea trotinetelor în zona Centrului Vechi. În continuare, reprezentanții Primăriei Capitalei vor stabili zonele de restricţie privind circulaţia trotinetelor electrice.

Trotinetele electrice parcate în locurile interzise vor fi ridicate de operatori în maxim trei ore după primirea notificării.În caz contrar, Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti sau Poliţia Locală de sector se vor ocupa de ridicarea acestora. Taxa de ridicare va fi de 50 lei/trotinetă și se va aplica o taxă de 5 lei/zi/trotinetă pentru depozitare.

ADVERTISEMENT