Life

Trucul care te ajută să adormi ușor în fiecare noapte. Ce trebuie să faci înainte de culcare

Dacă vrei să adormi ușor în fiecare noapte există un truc la care poți apela. Trebuie să faci un sigur lucru înainte de culcare.
03.05.2023 | 17:53
Trucul care te ajuta sa adormi usor in fiecare noapte Ce trebuie sa faci inainte de culcare
Trucul care te ajută să adormi ușor în fiecare noapte. Sursă foto: Freepik
ADVERTISEMENT

Vrei să adormi ușor fără prea mult efort? Uneori, după o zi stresantă sau după prea multe griji, somnul este un adevărat lux. Cum reușim însă să ne odihnim astfel încât să ne simțim mult mai bine a doua zi?

Trucul care te ajută să adormi ușor în fiecare noapte

În cazul în care nu știai, un truc simplu te ajută să adormi mai ușor. Iar acesta s-a dovedit deja cât se poate de practic, deci nu ezita să îl încerci. Despre ce este vorba? Deschiderea ferestrei dormitorului pe timp de noapte ar putea duce la un somn mai bun. Iar de aici și un organism mult mai sănătos. 

ADVERTISEMENT

Mai mult de atât, acest truc poate duce la îmbunătățirea abilităților de gândire, arată un studiu efectuat pe 40 de persoane. Acest lucru ar putea explica de ce persoanele care au dormit cu fereastra deschisă s-au descurcat mai bine la un test de evaluare a abilităților lor mentale a doua zi.

Cum a fost efectuat acest studiu? Pentru un rezultat corect, cercetătorii au recrutat persoane cărora le-a fost monitorizat somnul timp de două săptămâni. În prima săptămână acestea au dormit normal, iar în a doua săptămână li s-a cerut să deschidă fereastra și ușa dormitorului.

ADVERTISEMENT

Atunci când oamenii dormeau cu fereastra deschisă, dormeau mult mai mult timp, au arătat dispozitivele de urmărire a somnului purtate la încheietura mâinii. De asemenea, la un test de trei minute care măsoară abilitățile de raționament, răspunsul a fost cu mult mai bun.

Dr. Pawel Wargocki, autorul principal al studiului de la Universitatea Tehnică din Danemarca, a confirmat cele întâmplate. Astfel, dacă vrei să dormi mai ușor, o fereastra deschisă te poate ajuta mai mult decât crezi, arată Daily Mail.

ADVERTISEMENT

Dormitul cu geamul deschis are și alte beneficii

“Calitatea aerului din dormitor poate afecta abilitățile cognitive, cum ar fi capacitatea de concentrare, de înțelegere și de reacție. Dormitul într-un dormitor bine aerisit aduce beneficii abilităților cognitive”, a spus acesta.

Și totuși ce spun cei care au participat la acest studiu? Cu fereastra deschisă, 87% dintre persoane au declarat că au dormit profund, comparativ cu 70% atunci când fereastra era închisă. Ce se întâmplă însă dacă nu ieșit obișnuit cu zgomotul de afară?

ADVERTISEMENT

Pentru cei care nu își doresc un dormitor sufocant, dar se tem de securitate, zgomot sau răceală cu fereastra deschisă încă nu există soluții. Totuși, dr. Wargocki speră ca purificatoarele de aer să fie o opțiune. “Studiem dacă alte tehnologii, cum ar fi purificatoarele de aer, pot asigura un aer la fel de curat în dormitor ca și ventilația mecanică sau fereastra deschisă”, a adăugat acesta.

Să nu uităm că somnul este esențial pentru o mai bună funcționare a organismului. Iar dincolo de calitatea lui, durata contează și ea. În funcție de vârstă, un adult are nevoie de 8 ore de somn în fiecare seară. 

ADVERTISEMENT
Tags: