Tutunul afectează sănătatea pe termen lung. Există multe persoane care vor să se lase de țigări, însă sevrajul poate fi o adevărată provocare pentru ele. Experții susțin că simptomele renunțării la fumat pot dispărea definitiv după maxim o lună, cu toate că la unele persoane poate dura ceva mai mult. Pe de altă parte, există și un truc eficient care reduce semnificativ pofta de țigări.
Renunțarea la tutun poate reprezenta o provocare mare pentru cei mai mulți dintre noi. Este nevoie de o motivație puternică și de răbdare. multă. Doctorii trag un semnal de alarmă și precizează că țigările cresc riscul de a suferi de cancer pulmonar sau boli de inimă.
De obicei, oamenii care sunt deciși să renunțe la fumat se confruntă cu unele simptome, precum dureri mari de cap, stare de irascibilitate constantă, apetit crescut sau probleme cu somnul.
Specialiștii spun că creierul și corpul au nevoie să se obișnuiască cu lipsa țigărilor, iar de cele mai multe ori creează disconfort. Deși multe persoane se sperie de simptomele care apar la scurt timp de la renunțarea la tutun și se întorc din drum, cercetătorii vin cu o veste bună.
Potrivit studiilor, zece minute de mers pe jos, zilnic, pot contribui semnificativ la reducerea consumului de tutun, dar și la atenuarea simptomele de sevraj, notează iflscience.com.
Din nefericire, consumul de țigări reprezintă principala cauză de deces la nivel mondial. Anual, sunt înregistrate peste apte milioane de decese atribuite fumatului.
De aceea, cercetătorii de la Universitatea din Innsbruck au realizat un studiu prin care au explorat potențialul exercițiilor fizice la ameliorarea simptomelor cauzate de renunțarea la fumat.
S-a demonstrat științific că exerciții fizice în interior cât și în aer liber sunt benefice pentru a ne abține de la țigări. Pentru acest experiment incredibil, au fost aleși 16 fumători, cărora li s-a cerut să nu mai fumeze în timpul nopții.
Participanții au fost instruiți să facă următoarele activități în aer liber, precum mers în pas vioi timp de zece minute, mers în pas vioi pe o bandă de alergare sau să se odihnească timp de 10 minute.
Cât timp au făcut aceste activități, fumătorii au fost întrebați care este nivelul dorinței de a savura o țigară. Rezultatele au fost uimitoare! Atât exercițiile fizice în interior, cât și cele în aer liber, au evidențiat faptul că pofta de fumat și simptomele de sevraj au fost diminuate.
Concluzia este una simplă! O plimbare rapidă de zece minute, în fiecare zi, poate fi de mare ajutor pentru persoanele care își doresc să renunțe total la fumat. Exercițiile fizice reduc pofta de nicotină și îmbunătățește starea de spirit.