News

Trump, noul Mesia pentru extrema dreaptă israeliană. „Biden ajută Hamas, nu suntem încă o stea pe steagul SUA”

Extrema dreaptă israeliană spune că susținerea SUA pentru statul evreu ar fi „complet diferită” sub Trump. „Biden este ocupat să ofere ajutoare care merg la Hamas”
05.02.2024 | 14:46
Trump noul Mesia pentru extrema dreapta israeliana Biden ajuta Hamas nu suntem inca o stea pe steagul SUA
Ministrul israelian al Securității, Ben Gvir, spune că Biden nu oferă „tot sprijinul” statului evreu / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

În aceeași zi în care ministrul de externe al lui Joe Biden, Antony Blinken, s-a deplasat în Orientul Mijlociu pentru a avansa discuții în vederea unui armistițiu dintre Israel și Hamas, extrema dreaptă israeliană – prin vocea ministrului Securității Naționale – l-a acuzat pe președintele SUA că-i sprijină pe islamiști. Și spunând că, sub Donald Trump, statul evreu ar fi primit mai mult sprijin. Declarații apreciate de alți politicieni ca „iresponsabile”.

Biden, acuzat că sprijină indirect Hamas

Secretarul american de Stat Antony Blinken a plecat, duminică, în Orientul Mijlociu în speranța de a avansa discuțiile privind un nou armistițiu între Israel și Hamas în Fâșia Gaza, în schimbul eliberării ostaticilor israelieni. Această a cincea deplasare în regiune a șefului diplomației SUA, de la începutul conflictului, la 7 octombrie, are loc în contextul unor tensiuni sporite în urma loviturilor americane împotriva grupurilor pro-iraniene din Irak și Siria și împotriva rebelilor Houthi din Yemen.

ADVERTISEMENT

În aceeași zi, ministrul de extremă-dreapta al Securității Naționale, Itamar Ben Gvir, a declarat pentru Wall Street Journal că Israelul ar fi primit mai mult sprijin din partea SUA dacă fostul președinte Donald Trump ar fi fost reales. „În loc să ne ofere tot sprijinul său, președintele Joe Biden este ocupat să ofere ajutoare umanitare și combustibil (în Fâșia Gaza), care merg către Hamas”, a declarat Ben Gvir, adăugând că „dacă Donald Trump ar fi fost la putere, comportamentul Statelor Unite ar fi fost complet diferit”.

Presiuni americane pentru ajutor în Fâșia Gaza

Comentariile ministrului Ben Gvir – care au fost ulterior repudiate de premierul Benjamin Netanyahu – au venit imediat după ce ministrul Apărării, Yoav Gallant, a mulțumit public secretarului american al Apărării, Lloyd Austin, și administrației Biden „pentru eforturile depuse în vederea obținerii unui acord pentru întoarcerea ostaticilor, pentru angajamentul lor față de securitatea Israelului și pentru leadershipul lor în consolidarea securității în regiunea Orientului Mijlociu”.

ADVERTISEMENT

De la atacul grupării teroriste palestiniene Hamas din 7 octombrie, administrația Biden a accelerat vânzarea de muniții în valoare de sute de milioane de dolari către Israel, ocolind examenul Congresului. Pe lângă furnizarea de arme și de sprijin diplomatic Israelului în războiul său împotriva Hamas, Casa Albă a exercitat presiuni asupra Ierusalimului pentru ca mai mult ajutor să parvină populației din Fâșia Gaza și se pare că ia în considerare utilizarea livrărilor de arme pentru a face presiuni asupra Israelului să reducă intensitatea operațiunilor sale în enclavă, scrie The Times of Israel.

Israelul nu este „o altă stea pe steagul american”

Această abordare, împreună cu criticile administrației americane față de apelurile repetate ale lui Ben Gvir pentru ca Israelul să încurajeze „emigrarea voluntară” a populației din Fâșia Gaza, a atras furia lui Ben Gvir, care a declarat recent că Israelul nu este „o altă stea pe steagul american”. În interviul acordat Wall Street Journal, el a declarat că dorește să „încurajeze locuitorii din Gaza să emigreze voluntar în întreaga lume” prin intermediul unor stimulente financiare.

ADVERTISEMENT

O serie de deputați, inclusiv membri ai cabinetului, au făcut presiuni pentru „reinstalarea” palestinienilor din Gaza, o idee care a fost respinsă categoric de comunitatea internațională, care a avertizat Israelul că transferul forțat de populație reprezintă o încălcare a dreptului internațional.

„Eroicii coloniști din Cisiordania”

Cea mai recentă critică a lui Ben Gvir la adresa lui Joe Biden – care anul trecut a criticat membrii guvernului lui Netanbyahu ca fiind „printre cei mai extremiști” pe care i-a văzut în cariera sa politică – a venit la doar câteva zile după ce acesta a criticat administrația de la Washington pentru un decret de punere în aplicare a sancțiunilor împotriva unor extremiști israelieni care au comis acte de violență în Cisiordania. „Este timpul ca America să își regândească politica în Cisiordania. Președintele Biden se înșeală în privința cetățenilor statului Israel și a eroicilor coloniști”, a scris Ben Gvir pe X, fostul Twitter.

ADVERTISEMENT

Trump: „Cu mine Rusia nu ar fi atacat Ucraina, Israelul n-ar fi fost atacat”

Calificându-l pe Joe Biden drept „cel mai rău președinte pe care l-am avut în istoria țării”, Donald Trump, prezumtivul candidat republican la președinție, a afirmat luna trecută, în cadrul unui eveniment de campanie, că dacă ar fi fost încă președinte al Statelor Unite, „Rusia nu ar fi atacat Ucraina, Israelul nu ar fi fost atacat”. „Situația din Ucraina este atât de oribilă, situația din Israel este atât de oribilă, ceea ce s-a întâmplat. Le vom rezolva, le vom rezolva foarte repede”, a promis el.

Pe lângă comentariile sale despre Biden, Ben Gvir a mai declarat ziarului că premierul Benjamin Netanyahu „se află la o răscruce de drumuri” și că „trebuie să aleagă în ce direcție va merge”, deși a precizat că nu are intenția de a demisiona din actualul guvern. Adresându-se cabinetului la începutul ședinței săptămânale de duminică, Netanyahu a declarat că nu are „nevoie de nici un ajutor pentru a ști cum să navigăm în relațiile noastre cu Statele Unite și cu comunitatea internațională, fiind în același timp pregătit pentru interesele noastre naționale”.

Netanyahu: „Unii pun în pericol securitatea națională”

Premierul a vorbit pe larg despre legăturile dintre SUA și Israel la reuniunea cabinetului de la Tel Aviv, părând să reacționeze la comentariile făcute de ministrul Ben Gvir, fără a-l numi. „Aș dori să spun, pe baza propriei mele experiențe, că cel mai important lucru este să știi cum să navighezi. Sunt unii care spun ‘da’ la orice, când ar trebui să spună’nu”. Aceștia sunt aplaudați de comunitatea internațională, dar pun în pericol securitatea noastră națională. Și există cei care spun ’nu’ la orice, care sunt aplaudați acasă, dar care pun în pericol interese vitale”, a declarat el, mulțumind administrației Biden pentru ajutorul acordat.

„În calitate de stat suveran care luptă pentru existența și viitorul său”, a continuat el, „vom lua decizii pe cont propriu, chiar și în cazurile în care nu există un acord cu prietenii noștri americani”. Comentariile premierului au venit după ce Ben Gvir a fost criticat de liderii opoziției, precum și de un apropiat al lui Netanyahu. Liderul opoziției Yair Lapid și ministrul Benny Gantz l-au criticat pentru declarațiile sale împotriva președintelui american.

„Un prejudiciu pentru poziția internațională a țării”

Gantz a scris pe X că „dezacordurile sunt permise, chiar și cu cel mai mare și mai important aliat al nostru, dar acest lucru ar trebui să aibă loc în forurile relevante și nu în declarații iresponsabile în mass-media, care dăunează intereselor strategice ale statului Israel, securității țării și eforturilor de război în acest moment”.

Ministrul cabinetului de război a adăugat că „premierul ar trebui să-l cheme la ordine pe ministrul Securității Naționale care, în loc să se ocupe de problemele de securitate internă, provoacă daune enorme relațiilor externe ale Israelului”. Într-o critică implicită la adresa lui Ben Gvir, președintele partidului Shas, Aryeh Deri – un apropiat al lui Netanyahu – i-a mulțumit lui Biden pentru disponibilitatea sa de a plăti „un preț personal și politic pentru a ne ajuta”.

„Poporul își va aminti mereu de dumneavoastră pentru că ați fost alături de Israel în unele dintre cele mai dificile momente ale noastre. Dumneavoastră și America sunteți regate de bunătate. Chiar și între prieteni și aliați, există diferențe de opinie”, a scris el în engleză pe X.

„Interviul lui Ben Gvir cu Wall Street Journal este un prejudiciu direct pentru poziția internațională a Israelului, un prejudiciu direct pentru efortul de război, dăunează securității Israelului și, mai presus de toate, dovedește că nu înțelege nimic despre diplomația externă”, a scris Lapid pe X. „I-aș cere (cu plăcere) premierului să-l reținărețină, dar Netanyahu nu are niciun control asupra extremiștilor din guvernul său”, a adăugat Lapid.

ADVERTISEMENT