News

Turcia nu renunță la sistemele antirachetă rusești. Decizia, comunicată de Erdogan lui Biden la summitul NATO

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, i-a transmis omologului său american, Joe Biden, că Turcia nu renunță la sistemele antirachetă rusești.
17.06.2021 | 17:59
Turcia nu renunta la sistemele antiracheta rusesti Decizia comunicata de Erdogan lui Biden la summitul NATO
ADVERTISEMENT

Summitul NATO din această săptămână de la Bruxelles a reprezentat un prilej de discuții și pe axa Washington – Ankara. În acest sens, Joe Biden și Recep Tayyip Erdogan au avut întrevederi pe teme militare extrem de arzătoare.

Potrivit presei internaționale, președintele turc a declarat că i-a transmis omologului său american Joe Biden că Turcia nu-și va schimba poziția în privința rachetelor defensive rusești S-400.

ADVERTISEMENT

Turcia nu renunţă la sistemele antirachetă ruseşti. Erdogan i-a spus lui Biden acest lucru la summitul NATO

Erdogan și Biden au avut o întrevedere față în față, luni, la summitul din Europa. Aceștia nu au anunţat niciun progres major în disputele lor asupra mai multor probleme, printre care rachetele S-400 şi Siria.

Potrivit Reuters, care citează presa turcă, liderul de la Ankara a declarat că i-a transmis omologului său american Joe Biden, în cadrul primei lor întâlniri, că Turcia nu-și va schimba poziția în privința rachetelor defensive rusești S-400, din cauza cărora Washingtonul a sancționat Ankara.

ADVERTISEMENT

”I-am spus (n.r. lui Joe Biden) să nu se aștepte ca Turcia să aibă poziții diferite în privința avioanelor F-35 și a rachetelor S-400, pentru că noi am făcut ce trebuia să facem în privința F-35 și am plătit banii necesari”, le-a declarat Erdogan reporterilor la întoarcerea sa din Azerbaidjan.

”În perioada următoare, miniștrii noștri de Externe, al Apărării și ai industriei de apărare se vor întâlni cu omologii lor”, a mai spus președintele Turciei.

ADVERTISEMENT

În această perioadă, Turcia și SUA încearcă să treacă peste diferendele dintre ele și să se concentreze pe cooperare în zonele de interes, cum ar fi Afganistan și Siria.

Achiziționarea de către Ankara a rachetelor rusești S-400 a încordat relațiile cu SUA și NATO, din cauza îngrijorărilor că sistemul nu este compatibil cu sistemul defensiv al alianței și ar putea constitui o amenințare pentru avioanele F-35. Turcia, care a fost înlăturată din programul de achiziție a avioanelor F-35 din cauza rachetelor rusești, respinge îngrijorările.

ADVERTISEMENT

Turcia, acord de 2,5 miliarde de dolari cu Putin pentru rachetele S-400

În 2017, Erdogan a intermediat un acord în valoare de 2,5 miliarde de dolari cu președintele rus Vladimir Putin pentru sistemul de rachete S-400.

În comparație cu sistemele americane, S-400 fabricat în Rusia se crede că este capabil să angajeze o gamă mai largă de ținte, la distanțe mai lungi și împotriva multiplelor amenințări simultan.

În ciuda avertismentelor din partea Statelor Unite și a altor aliați NATO, Turcia a acceptat prima dintre cele patru baterii de rachete în iulie 2019. O săptămână mai târziu, Statele Unite au eliminat Turcia, partener financiar și de producție, din programul F-35.

ADVERTISEMENT