News

Turismul pentru carburanți ieftini ia amploare în Europa Centrală. Cum a ajuns Polonia cea mai căutată destinație

După Ungaria, slovacii se îndreaptă acum spre benzinăriile poloneze pentru combustibil mai ieftin. Ca răspuns, Polonia a decis să instituie controale la frontiere.
09.02.2022 | 19:22
Turismul pentru carburanti ieftini ia amploare in Europa Centrala Cum a ajuns Polonia cea mai cautata destinatie
După scăderea TVA, Polonia se laudă cu cele mai mici prețuri din UE la combustibil Foto: Shutterstock, Twitter, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Benzina și motorina în Polonia sunt cu aproximativ 25 până la 35 de eurocenți mai ieftine pe litru, deoarece Varșovia a decis să reducă TVA-ul pentru aceste produse ca răspuns la creșterea inflației.

La un rezervor de combustibil de 50 de litri, slovacii pot economisi între 10 și 18 euro dacă trec granița pentru a cumpăra benzină.

ADVERTISEMENT

Turismul pentru carburanți ieftini ia amploare în Europa Centrală

Aceasta înseamnă că o călătorie în Polonia merită și pentru slovacii care locuiesc mai departe de graniță. Destinațiile tipice pentru slovaci includ orașele Zakopane, Nowy Targ, Czarny Dunajec sau Jabłonka.

Mai multe benzinării au raportat că au rămas deja fără combustibil și au fost nevoite să închidă pentru câteva ore.

ADVERTISEMENT

„Știm despre această practică și vom efectua controale”, a anunțat inspecția poloneză a transporturilor rutiere, citată de serviciul de știri Onet, relatează Euractiv.Daniel Obajtek

„Patrulele noastre vor verifica dacă cantități mari de combustibil sunt transportate în mașini, în afară de rezervoarele de combustibil de la granița cu Slovacia în Chyżne. Ar fi periculos”, a adăugat agenția.

ADVERTISEMENT

Conform legii, o mașină care trece granița nu poate transporta mai mult de patru canistre de 60 de litri de combustibil în afara rezervorului, cu condiția ca aceste canistre să îndeplinească standardele UE.

Anterior, turismul pentru combustibil din Slovacia în Ungaria a început după ce guvernul premierului Viktor Orbán a fixat prețul benzinei cu octan 95 la 480 HUF (1,34 euro) pe litru la mijlocul lunii noiembrie.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, stațiile de benzină mai mici ar putea suporta acum greul consecințelor înghețarii prețurilor din Budapesta.

Potrivit lui Ottó Grád, secretarul general al Asociației Petrolului din Ungaria, prelungirea înghețării prețului benzinei după 15 februarie, când executivul urmează să revizuiască politica, ar putea ruina comercianții cu amănuntul de combustibil mai mici.

Un număr tot mai mare de cehi și germani alimentează și în țările vecine.

După cum a raportat Die Welt, asociația germană a benzinăriilor (Verband des Garagen-und Tankstellengewerbes Nord-Ost) a avertizat că benzinăriile germane de lângă graniță ar putea da faliment din cauza valului de „turism al combustibilului” în Polonia. „Acele stații au probleme reale”, a subliniat asociația.

Cum a ajuns Polonia cea mai căutată destinație?

De la 1 februarie, în Polonia a intrat în vigoare, printre altele, o reducere de TVA pentru combustibil, alimente, îngrășăminte și gaze în cadrul unui pachet de măsuri numit Scutul Antiinflație 2.0.

Modificarea legii privind impozitul pe bunuri și servicii adoptată de Sejm (camera inferioară a parlamentului polonez n.r.) la 13 ianuarie anul acesta reduce temporar TVA-ul, printre altele pentru alimente, îngrășăminte și gaze.

TVA-ul a scăzut la zero pentru alimentele de bază, cum ar fi carnea, peștele, lactatele, precum și îngrășămintele și gazele. În plus, a fost redusă la 8% pentru încălzire și combustibili. Cotele mai mici de TVA la bunuri și servicii se vor aplica până la 31 iulie 2022.

“Guvernul polonez face tot ce îi stă în putere pentru a scădea prețurile”, a spus premierul Mateusz Morawiecki, care a remarcat că „în timp ce prețurile carburanților în Franța, Danemarca și Germania au crescut cu 5-6%, (în Polonia n.r.) acestea au scăzut așa cum am promis”, relatează Polsatnews.

Cele mai mici prețuri la combustibil din Uniunea Europeană

Prim-ministrul a menționat că un singur plin poate însemna o economie de câteva zeci de zloți.

La rândul său, Daniel Obajtek, președintele Orlen, cel mai mare producător și distribuitor de produse petroliere din Polonia, a precizat că, după această reducere, prețul mediu al benzinei este de 5,19 zloți polonezi (PLN), echivalentul a 1,15 euro, iar motorina este de 5,24 PLN (1,16 euro). “Acestea sunt cele mai mici prețuri din Uniunea Europeană”, a mai spus Obajtek.

 

Scăderea totală a veniturilor la bugetul de stat, cauzată de modificări, a fost estimată la aproximativ 11,6 miliarde PLN.

Potrivit premierului Morawiecki, guvernul a decis să nu aștepte aprobarea finală din partea Comisiei Europene pe această problemă.

“Comisia Europeană lucrează încet, uneori prea încet, iar inflația este aici și acum. Și pentru a răspunde acestei inflații am redus accizele, TVA-ul la gaze, electricitate, combustibili, căldură, dar și la alimente”, a spus el potrivit TVP Info.

De la 1 februarie a fost redus și TVA-ul la îngrășăminte. După cum a subliniat Morawiecki, guvernul așteaptă răspunsul Comisiei cu privire la posibilitatea de a aplica – în afară de reducerea TVA – subvenţii pentru îngrăşăminte.

Comisia Europeană ar putea lansa o procedură de încălcare a dreptului comunitar. În cazul în care explicațiile guvernului polonez se dovedesc nesatisfăcătoare, „Comisia poate sesiza Curtea de Justiție a UE, solicitând modificarea prevederilor care sunt incompatibile cu legislația fiscală a UE și încalcă concurența pe piața unică”, explică postul de televiziune TVN citat de Euractiv.

Guvernul croat plafonează din nou prețurile combustibililor

O altă țară europeană care ia măsuri împotriva creșterii prețurilor la combustibil este Croația unde guvernul a adoptat un decret care stabilește cele mai mari prețuri la produsele petroliere pentru un litru de Eurosuper95 la 11,37 kuna (1,516 EUR), Eurodiesel la 11,29 kuna (1,505 EUR) și Eurodiesel BS Blue la 6,5 kuna (0,86 EUR) pe litru, inclusiv TVA.

Prim-ministrul Andrej Plenković a subliniat că, făcând acest lucru, guvernul „demonstrează că are grijă de cetățenii săi și de standardul lor de viață”. Decizia, a spus el, va intra imediat în vigoare.

Sumele maxime ale prețurilor cu amănuntul includ prețul produselor petroliere, accizele și TVA.

În Croația, piața determină pe deplin prețul carburanților din 2014. Cu toate acestea, în octombrie anul trecut, guvernul a adoptat, pentru prima dată, un decret privind limitarea prețurilor după o creștere bruscă a prețurilor petrolului și derivatelor pe piețele internaționale pentru a se recupera după pandemie.

ADVERTISEMENT