Sport

Turnee de tenis ATP şi WTA săptămâna 6-12 februarie. Interdicție pe viață pentru un jucător care a trucat 135 de meciuri

Vezi aici în format LIVE stream Gabriela Ruse - Barbora Krejcikova la Abu Dhabi şi Jaqueline Cristian - Camila Giorgi la Linz.
10.02.2023 | 10:17
Turnee de tenis ATP si WTA saptamana 612 februarie Interdictie pe viata pentru un jucator care a trucat 135 de meciuri
Agenţia Internaţională pentru Integritate în Tenis a anunţat că fostul tenismen marocan Younes Rachidi a primit interdicţie pe viaţă deoarece a trucat 135 de meciuri. Sursă foto: ole.com.ar
ADVERTISEMENT
10-02-2023
08:21

Younes Rachidi a primit interdicţie pe viaţă pentru trucare de meciuri

Agenţia Internaţională pentru Integritate în Tenis a anunţat că fostul tenismen marocan Younes Rachidi a primit interdicţie pe viaţă deoarece a trucat 135 de meciuri.

Confom tennis.com, este cel mai mare număr de încălcări legate de trucarea meciurilor comise de o singură persoană, conform statisticilor ITIA şi ale Unităţii de Integritate în Tenis, care a precedat ITIA.

Ca urmare a sancţiunii, Rachidi, fost număr 473 ATP la dublu, nu va putea juca, antrena sau asista la evenimente de tenis autorizate sau sub egida forurilor din tenis. Pe lângă interdicţia pe viaţă, marocanul a primit şi o amendă de 34.000 de dolari.

09-02-2023
10:18

Alexander Bublik, criză de nervi la Montpellier

Tenismenul Alexander Bublik din Kazahstan și-a ieșit din minți la un meci din primul tur al turneului de la Montpellier și a distrus trei rachete în doar 26 de secunde.

În tie-breakul setului 3, când era condus cu 6-0, Bublik a dat de pământ de 13 ori în 26 de secunde cu trei rachete. După ce s-a eliberat de nervi şi frustări, el a continuat meciul, însă a fost învins de francezul Gregoire Barrere, scor 4-6, 7-6 (12), 6-7 (3).

Kazahul Alexander Bublik, cap de serie numărul 6 și locul 50 ATP, era campion en-titre la Montpellier, singurul turneu câștigat în carieră.

09-02-2023
08:15

Niculescu, victorie lejeră în proba de dublu de la Abu Dhabi

Perechea Monica Niculescu/Miyu Kato (România/Japonia) s-a calificat în sferturile de finală ale probei de dublu din cadrul turneului de categorie WTA 500 de la Abu Dhabi.

Cele două au învins în primul tur cuplul Ulrikke Eikeri/Alexa Guarachi (Norvegia/Chile), scor 6-2, 6-4. În faza următoare, Niculescu şi Kato vor întâlni perechea Zhaoxuan Yang/Vera Zvonareva (China/Rusia), cap de serie numărul 4.

Premiul pentru calificarea în sferturile de finală este de 7.200 de dolari şi 100 de puncte în clasamentul de dublu.

08-02-2023
14:52

Begu, înfrângere grea în fața unui lucky loser

Jucătoarea Irina Begu, cap de serie numărul 3 și locul 27 WTA, a fost eliminată încă din primul tur al turneului de la Linz.

Românca a fost învinsă extrem de clar de daneza Clara Tauson, poziția 141 în ierarhia mondială, scor 1-6, 2-6, după o oră și 15 minute. Tauson a ajuns pe tabloul principal din postura de lucky loser, beneficiind de retragerea cehoaicei Katerina Siniakova, cea care trebuia să joace împotriva Irinei Begu.

07-02-2023
19:16

Camila Giorgi a eliminat-o pe Jaqueline Cristian și o așteaptă pe Irina Begu. Gabriela Ruse, eliminată la Abu Dhabi

Jaqueline Cristian (193 WTA) a pierdut în două seturi, 1-6, 2-6, partida susținută în primul tur al turneului de la Linz în compania italiencei Camila Giorgi (73 WTA).

În turul următor, Giorgi o va întâlni pe câștigătoarea partidei dintre Irina Begu și Clara Tauson. Cele două vor juca mâine, după prânz.

La Abu Dhabi, tot în primul tur, Gabriela Ruse (148 WTA) a cedat tot în două seturi, 1-6, 4-6, în fața Barborei Krejcikova, nr. 30 WTA.

07-02-2023
13:48

Danielle Collins, jignită de mama Jelenei Ostapenko după ce a câștigat punctul

Danielle Collins (42 WTA) și Jelena Ostapenko (12 WTA) s-au înfruntat în primul tur al competiției WTA de la Abu Dhabi dotat cu premii totale de 780.637 de dolari. Sportiva din Letonia, campioană la Roland Garros, a câștigat în trei seturi, scor 7-5, 1-6, 7-5 după două ore și 20 de minute. 

La scorul de 1-1, 40-40, în setul decisiv, Collins a câștigat punctul, anulând o minge de break, iar mama Jelenei Ostapenko a avut o reacție controversată. Sportiva din SUA s-a întors furioasă spre tribună. 

”Cum mi-ai spus?”, ar fi spus Danielle Collins, care era îndreptată cu fața în zona unde se afla doar Jeļena Jakovļeva, mama Jelenei Ostapenko. Fostă finalistă la Australian Open, Danielle Collins s-a dus la arbitrul de scaun, solicitând intervenția observatorului. 

07-02-2023
08:01

Jaqueline Cristian și Gabriela Ruse joacă astăzi la Linz, respectiv Abu Dhabi

Jaqueline Cristian (193 WTA) o înfruntă nu înainte de ora 17:45 pe Camila Giorgi (73 WTA) în primul tur al turneului WTA de la Linz. Sportiva din Italia a fost recent implicată într-un scandal monstru, fiind acuzată că a folosit un certificat fals de vaccinare anti-COVID. 

Este primul duel direct între cele două jucătoare. Jaqueline Cristian vine după eliminarea din sferturile de finală ale turneului ITF de la Porto, în timp ce Camila Giorgi vine după înfrângerea din primul tur al calificărilor al turneului din sală de la Lyon. 

Nu înainte de ora 19:15 intră pe teren Gabriela Ruse (148 WTA) la turneul WTA de la Abu Dhabi. Proaspătă semifinalistă în competiția de dublu la Australian Open, Ruse are parte de un duel extrem de complicat în primul tur al turneului din Emiratele Arabe Unite. 

După ce a trecut în calificări de Martincova și Bjorklund, Gabi Ruse va juca în manșa inaugurală de pe tabloul principal împotriva Barborei Krejcikova (30 WTA), campioană la Roland Garros în 2021. 

Cele două sportive s-au întâlnit o singură dată, în 2019, când Krejcikova s-a impus în trei seturi, scor 6-3, 0-6, 6-2 la turneul WTA de la București. 

06-02-2023
15:08

Sorana Cîrstea părăsește întrecerea la Abu Dhabi, Gabriela Ruse a trecut de calificări

Una caldă, una rece, pentru românce, în turneul WTA de la Abu Dhabi. Gabriela Ruse (148 WTA) a jucat în ultimul tur al calificărilor cu Miejam Bjorklund, jucătoare aflată cu o singură poziție mai jos în clasamentul mondial. Românca s-a impus cu 6-4, 6-1 și o va întâlni, în 16-imi, pe Barbora Krejcikova (30 WTA).

Cealaltă reprezentantă a României, Sorana Cîrstea, a jucat astăzi partida din primul tur al competiției. Și a cedat în 3 seturi, 2-6, 6-1, 2-6, în fața ucrainencei Marta Kostyuk.

Săptămâna 6-12 februarie este foarte bogată în turnee de tenis ATP şi WTA. Sunt trei turnee ATP, două indoor, pe hard, la Dallas şi la Montpellier şi unul pe zgură, la Cordoba, în Argentina şi două competiţii WTA, ambele pe hard, la Abu Dhabi, în Emiratele Arabe Unite şi la Linz, în Austria. Ca de obicei, la acest nivel nu avem decât fetele în concurs: Sorana Cîrstea pe tablou şi Gabriela Ruse în ultimul tur de calificare la Abu Dhabi, Irina Begu, cap de serie nr. 3, Jaqueline Cristian şi Patricia Ţig la Linz pe tablou.

Irina Begu, Jaqueline Cristian şi Patricia Ţig la Linz, Sorana Cîrstea la Abu Dhabi

Irina Begu este cap de serie nr. 3 în turneul WTA in sală de la Linz. Irina Begu va avea o adversară dificilă în primul tur, pe jucătoarea din Cehia Ekaterina Sinniakova, care este alături de Barbora Krejcikova multiplă câştigătoare la dublu feminin în turnee de Grand Slam, ultima oară chiar acum la Australian Open, dar care la fel ca şi partenera ei evoluează destul de bine şi la simplu (Krejcikova este şi mai bună, reuşind un titlu la Roland Garros, la simplu).

ADVERTISEMENT

Tot la Linz mai participă direct pe tabloul principal Jaqueline Cristian şi Patricia Ţig, ultima cu clasament protejat. Cristian o are adversară în primul tur pe jucătoarea din Italia, Camila Giorgi, aflată în centrul unui mare scandal pe tema deţinerii unui certificat fictiv de vaccinare iar Patricia Ţig se va bate cu favorita nr.8, americanca Bernarda Pera. La Abu Dhabi Sorana Cîrstea are viaţă grea chiar de la început, ucraineanca Marta Kostyuk fiind un rival greu iar Gabriela Ruse trebuie să o bată în ultimul tur de calificare, luni dimineaţă, pe suedeza Mirjam Bjorklund.

Cine transmite la TV Sorana Cîrstea – Marta Kostyuk. Irina Begu – Ekaterina Siniakova precum şi celelalte meciuri ale româncelor

În săptămâna 6-12 februarie au loc cinci turnee, trei la băieţi şi două la fete, dar pe micile ecrane veţi putea urmări în direct numai cele două competiţii feminine. Digi Sport, pe programele 2 şi respectiv 4 va transmite turneul de la Abu Dhabi primul şi de la Linz, cel de-al doilea. Vor fi destul ore de live de la cele două turnee, accentul căzând, firesc, pe partidele româncelor. Pe Sorana Cîrstea o veţi putea vedea chiar luni, 6 februarie, de la ora 14:30, pe Digi Sport 2, în meciul cu Marta Kostyuk, cele două mai întâlnindu-se pe zgură, la Instanbul, în 2021, victorie în două seturi Sorana, care avea să şi câştige turneul după finala cu belgianca Elise Mertens.

ADVERTISEMENT

Pe cele trei reprezentante ale noastre la Linz, Irina Begu, Jaqueline Cristian şi Patricia Ţig le veţi vedea la Digi Sport 4 dar abia marți, orele de start ale partidelor nefiind încă definitivate de organizatori. Foarte probabil toate cele trei meciuri ale jucătoarelor noastre vor fi transmise în direct de Digi Sport 4.

Luni, 6 februarie, ora 14:30

  • SORANA CÎRSTEA – Marta Kostyuk (Digi Sport 2)

Cel mai important nume din turneele ATP este danezul Holger Rune în competiţia de la Montpellier

Toate cele trei turnee masculine, din păcate nici unul nu va fi transmis în direct în România, sunt turnee de categoria 250 de puncte şi respectiv premii în dolari variind între 237-251.000 de dolari. Nu va fi prezent nici unul dintre numele de top cunoscute, Novak Djokovic, Rafaael Nadal, Stefanos Tsitsipas, Alexander Zverev sau Daniil Medvedev.

ADVERTISEMENT

Vor figura totuşi câţiva jucători cunoscuţi, unii din top 10, majoritatea din rândul tinerei generaţii. Astfel la Montpellier cap de serie nr.1 este danezul Holger Rune, elevul lui Patrick Mouratoglou, locul 6 mondial, urmat de italianul Jannick Sinner şi croatul Borna Coric. La Dallas primii trei favoriţi sunt americanii Taylor Fritz, locul 8 mondial, Frances Tiafoe şi canadianul Dennis Shapovalov iar la Cordoba, pe zgură, pe arena cu numele marelui campion mondial la fotbal cu Argentina în 1978, Mario Alberto Kempes, primii trei capi de serie sunt argentinienii Diego Schwarzmann şi Francesco Cerundolo şi spaniolul Albert Ramos Vinolas, câştigător anul trecut, la prima ediţie.

Sorana Cîrstea participă la singurul turneu de 500 de puncte, la Abu Dhabi, care a înlocuit turneul de la Sankt Petersburg

La feminin cele două turnee sunt la Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite şi la Linz, unde are loc ediţia a 23-a a Ladies Open Austria. Turneul de la Linz este de categoria 250 de puncte şi premii de maxim 250.000 de dolari şi a fost mutat din octombrie în februarie în speranţa că vor veni mai multe jucătoare de top. Favorita principală e grecoiaca Maria Sakkari, urmată de Ekaterina Alexandrova şi Irina Begu. Jaqueline Cristian şi Patricia Ţig sunt cele două jucătoare admise prin clasament protejat.

ADVERTISEMENT

La Abu Dhabi avem singurul turneu de categoria 500 de puncte din această săptămână. Este ediţia a doua, prima a avut loc în 2021 şi a fost câştigată de Aryna Sabalenka, recenta câştigătoare de la Australian Open. Turneul înlocuieşte ca urmare a sancţiunilor împotriva Rusiei competiţia foarte cunoscută de la Leningrad, tot de 500 de puncte. Primele trei favorite sunt Daria Kasatkina, Belinda Bencic şi Elena Rîbakina, finalista de la Australian Open. Premiile sunt de 750.00 de dolari. Sorana Cîrstea a intrat pe baza unui willd card, la fel ca adversara ei, Marta Kostyuk.

ADVERTISEMENT