Life

TVR, reacție oficială după ce EBU a descalificat juriul României la Eurovision 2022: “Reprezentanții iau în considerare retragerea României de la edițiile viitoare”

TVR a avut o reacție oficială după ce EBU a descalificat juriul României la Eurovision 2022. Reprezentanții iau în calcul retragerea României de la edițiile viitoare ale concursului.
20.05.2022 | 20:34
TVR reactie oficiala dupa ce EBU a descalificat juriul Romaniei la Eurovision 2022 Reprezentantii iau in considerare retragerea Romaniei de la editiile viitoare
TVR, reacție oficială după ce EBU a descalificat juriul României la Eurovision 2022. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

TVR a reacționat după ce EBU (Uniunea Europeană de Radio și Televiziune) a anunțat că punctajele juriului României la Eurovision 2022 au fost anulate și modificate din cauza unor “nereguli” la tipul de vot. Televiziunea Română acuză organizatorii concursului muzical de minciună. Scandalul voturilor va fi acționat în instanță.

TVR, reacție oficială după ce EBU a descalificat juriul României la Eurovision 2022

Reprezentanții TVR au transmis, prin intermediul unui comunicat, că EBU a avut un comportament “inacceptabil” după ce a descalificat juriile a 6 țări, printre care și România.

ADVERTISEMENT

Joi, EBU a susținut că au fost detectate modele de vot neregulamentar în cazul acestor șase țări participante la Eurovision.

“TVR dezaprobă modul în care EBU (European Broadcasting Union) a gestionat situația generată de voturile exprimate de juriile naționale cu ocazia semifinalelor și a finalei concursului Eurovision 2022.

ADVERTISEMENT

Considerăm inacceptabil comportamentul EBU, care a aplicat un dublu standard în cazul unor grupuri de țări ale căror voturi s-au împărțit într-un mod care ridică suspiciuni.”, se arată în comunicatul transmis de TVR.

Totodată, Televiziunea Română consideră că România și celelalte 5 țări au fost penalizate “printr-un așa-numit algoritm netransparent, care ridică la rândul său suspiciuni”, în timp ce alte țări nu au primit sancțiuni.

ADVERTISEMENT

“Mai grav, au beneficiat de puncte suplimentare, dirijate de EBU în numele țărilor penalizate.”, mai arată același comunicat.

TVR a mai transmis că suspiciunile puteau fi complet eliminate dacă EBU și-ar fi exprimat îngrijorările privind votarea tuturor țărilor implicate.

ADVERTISEMENT

“Dacă EBU ar fi comunicat, a doua zi după vot, delegațiilor vizate notele date de jurații celor șase țări și ar fi explicat convingător existența unui ‘tipar de vot neregulat’, TVR ar fi avut timp să reacționeze pentru a investiga prompt acuzațiile și a corecta situația, dacă ar fi fost cazul.

În acest fel, în cursul zilei de joi, 12 mai, puteam elimina orice suspiciune care plana asupra voturilor date de jurii în timpul celei de-a doua semifinale, iar în timpul galei pentru public puteau fi anunțațti finaliștii pe baza notelor juraților, nu pe cele generate de ‘algoritm’.”, a mai precizat TVR.

TVR a aflat după finală modul în care jurații români au votat în semifinală. În comunicat se menționează și faptul televiziunile “nu pot nici afla și nici influența punctajele acordate de jurați, decât mult timp după ce au fost trimise către EBU”.

TVR s-a plâns de lipsă de respect din partea EBU

Televiziunea Română a mai transmis că va colabora cu celelalte televiziuni sancționate pentru a descoperi dacă aceste nereguli semnalate au fost rezultatul unor tentative de fraudă.

EBU are opțiunea de a trimite observatori care pot supraveghea procesul de vot atunci când există suspiciuni. Anul acesta au fost trimiși observatori în două țări. Potrivit comunicatului, observatorii au concluzionat că votul a fost regulamentar.

Reprezentanții TVR au dat ca exemplu trei țări care s-au votat reciproc. În cazul acestora nu au fost semnalate “nereguli”. Este vorba despre Australia, Suedia și Belgia. Acestea și-au acordat reciproc 10 și 12 puncte, după cum arată și site-ul oficial Eurovision.

TVR acuză EBU de lipsă de respect și de minciună în cazul voturilor din competiție.

“În cazul acestor țări, organizatorii nu au sesizat ‘tipare de vot neregulate’. Mai mult, lor le-au dat și cele mai multe puncte atribuite, prin ‘algoritm’, de la țările sancționate pentru că s-au votat între ele. Dintre cele șase țări acuzate că au avut o înțelegere oneroasă pentru a intra în finală, doar trei au reușit. Dintre cele trei țări care au primit puncte prin ‘algoritm’de la țări sancționate, toate au reușit să intre în finală.

Atitudinea de neînțeles a EBU față de TVR, un membru de tradiție al acestei organizații, care merită tratat cu respect, este subliniată și de faptul că organizatorii Eurovision au ales să mintă în timpul transmiterii rezultatelor finale ale concursului. Când a venit rândul reprezentantului României să anunțe rezultatul votului juriului, organizatorii au invocat o problemă tehnică inexistentă pentru a prezenta notele furnizate de ‘algoritm.‘”, se mai arată în comunicatul Televiziunii Române.

TVR ia în calcul retragerea de la edițiile viitoare Eurovision

TVR a mai ținut să sublinieze faptul că nu au existat probleme tehnice sâmbătă seara. Eda Marcus era pregătită să intre în direct pentru a anunța punctajul, moment în care organizatorii au anunțat probleme tehnice. A fost făcută publică și o filmare în care prezentatoarea era gata să anunțe live rezultatul.

Jurații români au vrut să acorde Moldovei 12 puncte, dar punctajul nu ar fi fost acceptat de EBU.

În urma acestui scandal, TVR ia în calcul retragerea de la edițiile viitoare Eurovision. În plus, reprezentanții televiziunii naționale au de gând să acționeze în instanță.

“În urma situației create și a prejudiciilor de imagine aduse televiziunii publice, reprezentanții TVR iau în considerare retragerea României de la edițiile viitoare ale Eurovision și acționarea în instanță a organizatorilor evenimentului.”, a mai anunțat TVR.

Reacția TVR a venit în urma comunicatului de presă EBU.

Trupa Kalush Orchestra a câștigat Eurovision 2022. Reprezentanții Ucrainei au primit 439 de voturi din partea publicului. În total au acumulat 631 de puncte.

ADVERTISEMENT