News

Ucraina ar putea invita Rusia la un summit de pace. Elveția, țara în care s-ar putea întâmpla totul

Ucraina susține că ar putea invita Rusia la un summit de pace. Anunțul oficial al șefului administrației prezidențiale de la Kiev.
25.02.2024 | 21:35
Ucraina ar putea invita Rusia la un summit de pace Elvetia tara in care sar putea intampla totul
Ucraina ar putea invita Rusia la un summit de pace. Foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Ucraina ia în calcul să invite Rusia la un summit de pace, potrivit reprezentantului administrației prezidențiale de la Kiev. Reuters precizează că Elveția este țara care ar putea găzdui întâlnirea politică.

Ucraina susține că ar putea invita Rusia la un summit de pace

Andrii Yermak, şeful administrației prezidențiale, a declarat că Ucraina va vorbi în cadrul acestui summit despre „viziunea de pace a președintelui Volodimir Zelenski”. Dacă Rusia va fi deschisă, reprezentanți ai Moscovei sunt așteptați la o a doua reuniune, pentru a fi prezentat planul.

ADVERTISEMENT

„Poate exista o situație în care să invităm împreună reprezentanți ai Federației Ruse, în care să li se prezinte planul”, a declarat Andrii Yermak, într-o conferință de presă la Kiev, potrivit Reuters.

„Acest lucru se va întâmpla în cazul în care oricine va reprezenta țara agresoare la acel moment va dori să pună cu adevărat capăt acestui război și să se întoarcă la o pace justă”, a adăugat oficialul ucrainean.

ADVERTISEMENT

Amintim că în noiembrie 2022, președintele Ucrainei a transmis, în timpul unui summit al G20, cum ar putea arăta planul de pace. Zelenski cerea ca forțele ruse să se retragă de pe întreg teritoriul țării sale, menționând că o negoiciere va fi posibilă când trupele vor părăsi Ucraina.

Pe de altă parte, Moscova susține că nu există discuții cu privire la această posibilitate, cel puțin în prezent. Kremlinul spune că planul de pace al Kievului „este absurd”, deoarece exclude Rusia, menționează Reuters.

ADVERTISEMENT

Ce declară președintele Zelenski, la doi ani de la izbucnirea războiului

La doi ani de la izbucnirea războiului din Ucraina, președintele Volodimir Zelenski a declarat, sâmbătă, în cadrul unei videoconferințe, alături de liderii statelor din grupul celor șapte țări cele mai dezvoltate, G7, că este încrezător „într-o victorie comună”.

„Amintiţi-vă că ambiţiile imperiale şi revanşismul sfârşesc numai prin înfrângerea celor care sunt infectaţi de ele, şi că numai acest rezultat ne conduce la o securitate şi la un progres democratic adevărate!”, a transmis liderul ucrainean.

ADVERTISEMENT

Alături de președintele Zelenski s-au aflat liderii occidentali, în frunte cu șefa executivului din Italia, Giorgia Meloni, care prezidează G7, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi premierul Canadei, Justin Trudeau.

ADVERTISEMENT